Antivirusprogramvare kontra en brannmur: Hva er forskjellen?

Difference antivirus firewall
Klikk her for en kort oppsummering
I et nøtteskall: Hva er forskjellen mellom en virus scanner og en brannmur?

Virus scannere og brannmurer bekjemper både malware og virus, men de gjør dette på en litt annen måte.

  • En virus scanner, også kalt antivirusprogramvare, scanner alle filene som allerede er på datamaskinen din og fjerner virus og annen skadelig programvare den kan finne.
  • En brannmur skanner innkommende Internett-trafikk for virus og skadelig programvare og forhindrer at de får tilgang til datamaskinen din.

Mange antivirusprogrammer integrerer både en virus scanner og en brannmur. Dette betyr at med ett program vil du bli fullt beskyttet mot skadelig programvare og virus.

Leter du etter et godt antivirusprogram? Da kan vi trygt anbefale Bitdefender.

Vil du vite hvordan en brannmur fungerer, hva en god gratis virus scanner inkluderer, og hvorfor det er viktig å ha begge? Les hele artikkelen nedenfor.

Gjennom årene har brukerne blitt mer og mer oppmerksomme på online sikkerhet. Dette er bra, da dessverre nettkriminelle er allestedsnærværende, og de har oppdaget nye måter å lure folk og å stjele data på. Videre fortsetter virus og skadelig programvare å utvikle seg og blir mer av et problem, med konsekvensene for mennesker og bedrifter blir katastrofale.

Med økende interesse for et trygt internett har flere og flere begynt å lure på: hvordan beskytter jeg datamaskinen min mot skadelig programvare og virus? Er det en enkel løsning på dette? Mens folk flest vil ha hørt ordene “antivirus” og “brannmur” før, er ikke alltid forskjellen mellom de to. Det er imidlertid viktig å kjenne til forskjellen da et antivirusprogram og en brannmur utfører litt forskjellige oppgaver og dermed beskytter deg på forskjellige måter. Derfor vil vi i denne artikkelen ta opp spørsmålet: hva er forskjellen mellom antivirusprogramvare og en brannmur?

Antivirusprogramvare kontra en Brannmur: forskjellen

En virus scanner, også kalt antivirusprogramvare eller anti-malware (skadelig programvare), og en brannmur er begge verktøy som brukes til å sikre en datamaskin eller enhet som er koblet til Internett eller et annet nettverk. Enkelt sagt, en brannmur er mer et eksternt sikkerhetstiltak – aka sikkerhets fyren ved inngangen til bygningen din. Antivirusprogramvare er et internt sikkerhetsmål – også kjent som vaktmester i bygningen din.

En brannmur filtrerer all nettverkstrafikk for å forhindre at infiserte filer, skadelig programvare og virus kommer inn i datamaskinen eller nettverket. Målet med anti-malware er derimot å oppdage, avvæpne og fjerne malware og virus som allerede er på datamaskinen eller nettverket.

Hva er antivirusprogramvare?

Et antivirusprogram, ofte referert til som en virus scanner, oppdager virus og setter dem i karantene slik at de ikke lenger kan forårsake skade. Deretter har du muligheten til å slette de infiserte filene, slik at hele systemet ditt er trygt igjen.

Navnet “antivirus” refererer noen ganger til en mer gammeldags type program som hovedsakelig takler mer tradisjonelle former for skadelig programvare på datamaskinen eller nettverket, for eksempel virus, trojanere og datamaskiner. Antimalwareprogrammer er derimot i stand til å håndtere mange forskjellige typer skadelig programvare, inkludert adware og spyware.

Så på en måte er anti-malware en mer utviklet form for et antivirusprogram. I praksis blir imidlertid de to begrepene ofte brukt om hverandre. De fleste moderne antivirusprogrammer stopper også skadelig programvare, selv om folk ofte omtaler dem som «antivirusprogrammer».

En virus scanner “scanner” filene på datamaskinen din for å oppdage om det er virus. Dette kan innebære sanntids scanner samt periodiske eller manuelle scanner. Programmet sammenligner filene på datamaskinen din med en svarteliste. Denne svartelisten er en database som inneholder en liste over alle virus og skadelig programvare som virus scanneren allerede vet om.

Mange scannere prøver også å forutsi om datamaskinen din kan være infisert med skadelig programvare basert på for eksempel uvanlig oppførsel eller mistenkelige fil egenskaper. Dette gjøres for å fange opp nyere former for virus og skadelig programvare som ennå ikke er svartelistet. En spådom er bare at virus scanneren din imidlertid gjør «et guesstimate», men kan ikke være sikker. Noen virus scannere gjør flere feil enn andre.

Leter du etter mer detaljert informasjon om virus scannere? Les deretter artikkelen vår om antivirusprogramvare.

Hva er en brannmur?

firewall-laptop

En brannmur beskytter datamaskinen din på en annen måte enn en virusscanner. I motsetning til en virus scanner, filtrerer en brannmur all internettrafikken din før den til og med kommer inn i nettverket eller datamaskinen. Deretter bestemmer den hvilken internettrafikk som er trygg nok til å komme inn i nettverket ditt.

«Reglene» som en brannmur gjelder for å bestemme dette, varierer mye. I innstillingene til Windows-brannmuren kan du for eksempel opprette en regel som sier at bare IP-adresser som faller innenfor et bestemt IP-adresse område, får tilgang til nettverket ditt.

Brannmurer kan bestå av både maskinvare og programvare. En god brannmuroppsett bruker begge deler. Maskinvarebrannmurer kan kjøpes separat og ligner vanligvis på en rektangulær flat boks. I de fleste tilfeller er det allerede innebygd en maskinvarebrannmur i ruteren din, så du trenger ikke å kjøpe en separat.

Programvare brannmurer selges også separat. Igjen, mange bruker en “integrert brannmur”. Slike brannmurer er innebygd i antivirusprogrammer eller operativsystemer. For eksempel er Windows-brannmuren innebygd i Windows-operativsystemet.

Hvordan filtrerer en brannmur internettrafikken min?

Akkurat som en virus scanner, bruker en brannmur forskjellige teknikker for å beskytte et nettverk eller en datamaskin. Nedenfor er fire av de vanligste:

  • Pakke filter: Først inspiserer brannmuren hver melding og alle datapakker som kommer inn i nettverket. Avhengig av konfigurasjonen av brannmuren, blir dataene akseptert eller avvist. Inspeksjonen ser på ulike aspekter av en datapakke. Dette fordi datapakker inneholder mye informasjon om avsenderen, for eksempel IP-adressen.
  • Påføring gateway: Dette er en mer selektiv måte å filtrere på, siden denne sikkerhets komponenten bare bruker sikkerhets kriterier for trafikk som går gjennom bestemte applikasjoner. Dette er vanligvis applikasjoner og systemer som er mye brukt for å muliggjøre kommunikasjon mellom datamaskiner og nettverk, for eksempel FTP- og Telnet-servere.
  • Inngangsport på kretsnivå: med denne typen brannmur brukes sikkerhetstiltak når en TCP- eller UDP-forbindelse opprettes. Når forbindelsen er opprettet, skjer datatrafikk uten begrensninger og kontroller (siden TCP og UDP allerede har nettverks sikkerhetstiltak). Dette er et nyttig alternativ for folk og selskaper som har satt opp sin egen VPN-server og bruker OpenVPN. I slike tilfeller fungerer gateway på kretsnivå nesten som en Kill switch.
  • Proxy-server: Det er også et brannmur system som bruker proxy-servere. Slike systemer avskjærer all internettrafikk mellom to parter, og skjuler dermed brukerens identitet bak brannmuren – til en viss grad.

Mesteparten av tiden bruker en brannmur en kombinasjon av to eller flere av de ovennevnte teknikkene for å gi en større grad av sikkerhet.

Trenger jeg både et antivirusprogram og en brannmur?

Det høres kanskje litt overdrevet ut, men hvis du vil beskytte datamaskinen riktig, trenger du både en virus scanner og en brannmur. Det er flere grunner til dette.

En brannmur er ikke alltid ugjennomtrengelig

En riktig virus scanner og en god brannmur er avgjørende for å beskytte datamaskinen mot virus og skadelig programvare. I en ideell verden ville en brannmur være 100 prosent pålitelig og aldri svikte. I praksis er dette imidlertid ikke tilfelle.

Brannmuren din kan ha problemer med å filtrere internettrafikken riktig. Det kan være flere grunner til dette. Noen ganger er en brannmur ikke riktig konfigurert og holder derfor ikke ut alle trusler. I slike tilfeller er «reglene» som brannmuren bruker for å filtrere trafikk ikke strenge nok.

En brannmur kan også fungere feil fordi noen oppdateringer er forsinket eller på grunn av visse maskinvare relaterte begrensninger. Kort sagt kan det skje at brannmuren din ikke fungerer optimalt, og ondsinnede filer fortsatt havner på datamaskinen din. Hvis dette skjer, er det viktig at de ikke forårsaker skade. For det formål trenger du litt ekstra hjelp. Dette er når antivirusprogramvare kommer til sin rett.

Antivirusprogramvare oppdager ikke all skadelig programvare

Computervirus Laptop

Det samme argumentet gjelder omvendt. Et antivirusprogram har heller ikke 100 prosent garanti. Antivirusprogramvare oppdager skadelig programvare ved å ta hensyn til visse egenskaper, som er «kjent» for å indikere at du har å gjøre med en eller annen form for skadelig programvare. Tenk for eksempel på visse skadelige koder eller en bestemt type fil som ofte er infisert med virus.

Imidlertid distribueres stadig nye virus og andre former for skadelig programvare. Så selv om antivirusprogramvaren din er helt oppdatert, skjer det at den savner en fil som er infisert med for eksempel en keylogger. Mange moderne antivirusprogrammer bruker også andre teknikker for å oppdage virus og skadelig programvare, for eksempel trusseldeteksjon, men denne forsvarsmekanismen kan også mislykkes.

Avslutningsvis vil både brannmurer og antivirusprogramvare aldri fungere perfekt bare av seg selv. Dette er grunnen til at det er veldig viktig å installere både en god brannmur og riktig antivirusprogramvare, og å holde begge oppdatert. På denne måten utfyller de to sikkerhetstiltakene hverandre og avverger så mange farer som mulig.

Virus scannere og brannmurer: Noen gode alternativer

Mange virus scannere har en innebygd brannmur. Dette betyr at du bare trenger å kjøpe ett produkt for å beskytte datamaskinen mot skadelig programvare. Nedenfor gir vi deg to anbefalinger for virus scannere med integrerte brannmurer, en betalt og en gratis.

Bitdefender: Antivirusprogramvare med garantier

bitdefender-logoBitdefender er en veldig allsidig virus scanner. Den tilbyr tre forskjellige planer, avhengig av hvor mange enheter du vil beskytte. Det spiller ingen rolle om enheten din er Windows, Mac, Android eller iOS-basert. Bitdefender fungerer på tvers av alle operativsystemer. Det er kjent globalt som en av de beste virus scannerne.

Bitdefender inkluderer en brannmur av høy kvalitet, spesielt etter den store brannmuroppdateringen i 2018. Brannmuren gir brukerne mer kontroll over filterregler. Det tilbyr også en rekke spesielle alternativer som stealth-modus, noe som gjør det vanskeligere for andre å oppdage enheten din. Bitdefenders antivirusprogramvare inkluderer webkamera- og mikrofonbeskyttelse. Dette betyr at du også er beskyttet mot avlyttere og snoopere.

Vi er også veldig fornøyde med Bitdefenders brukervennlighet. For eksempel oppdateres Bitdefender-programvaren automatisk og bremser ikke datamaskinen eller internettforbindelsen. Vil du prøve Bitdefender? Ikke noe problem. Du kan bruke programvaren gratis i 30 dager og deretter bestemme.

For mer informasjon om Bitdefender, eller for å få en fin rabatt på et abonnement, klikk på knappen nedenfor.

Visit Bitdefender

Avast Free Antivirus: Et godt gratis alternativ

avast-logoAvast Free Antivirus er et godt gratis alternativ til en premium virus scanner. Denne gratis virus scanneren tilbyr både «sanntid» beskyttelse og oppdagelse av trusler. Begge er faktisk viktige funksjoner som ikke mange virus scannere tilbyr uten å belaste deg en heftig pris. De fleste gratis antivirus programmer utfører bare periodiske eller manuelt aktiverte scanning.

I tillegg er Avast Free Antivirus brannmur anstendig og ikke dårligere enn brannmurer fra annen gratis konkurrerende antivirusprogramvare tilgjengelig der ute. Avast har et stort nettverk på 400 millioner brukere. Brukerne i dette nettverket er i konstant “kontakt” med hverandre, noe som gjør programvaren sterkere. Når en ny trussel blir identifisert på datamaskinen til en bruker, vil Avast oppdatere trusseloppdagelsen på enhetene til alle Avast-brukere.

Den eneste ulempen med denne gratisversjonen av Avast er annonsene, som gjentatte ganger prøver å overbevise deg om å bytte til den betalte versjonen.

Visit Avast Free Antivirus

Andre online sikkerhetstiltak

Å installere en god virus scanner og en skikkelig brannmur er selvfølgelig en god start for å holde enhetene dine trygge. Likevel er det andre viktige tiltak du bør ta i betraktning hvis du virkelig verdsetter din online sikkerhet og personvern.

Virus scannere og brannmurer sørger hovedsakelig for at ondsinnede filer ikke kan komme inn i datamaskinen eller nettverket. Men å holde datatrafikken privat er like viktig for å unngå ubehagelige overraskelser, eller verre. Tenk på nettkriminelle som prøver å stjele dataene dine via offentlige Wi-Fi nettverk, for eksempel. Eller kriminelle som vil fange opp påloggingen din og andre detaljer mens du er på nettbanken.

For å holde internettrafikken din utenfor kriminelle hender, kan du bruke en VPN. En VPN endrer IP-adressen din, noe som gjør deg mer anonym online, og krypterer internettrafikken din, slik at du er tryggere når du er online. I dag er det mange gode og rimelige VPN-er på markedet. En god leverandør som vi ofte anbefaler til nybegynnere av VPN-brukere, er Surfshark.

Surfshark
Tilbud:
Surf sikkert og anonymt for bare $2.30 per måned
Fra
$2.30
9.0
  • Veldig brukervennlig, Netflix og torrents fungerte også
  • 30-dagers pengene tilbake garanti. Ingen spørsmål spurt
  • Billig, og mange ekstrafunksjoner
Besøk Surfshark

Andre programmer og tjenester som gjør nett opplevelsen din mer behagelig og sikrere inkluderer passord administratorer, Tor nettleseren, og personvern fokuserte nettleser utvidelser.

Konklusjon

Både en skikkelig virus scanner og en anstendig brannmur er uunnværlig hvis du vil holde dine elektroniske enheter og data trygge. Selv om begge programmene ofte er samlet i en antivirus- eller anti-malware pakke, utfører de en annen, men like viktig funksjon.

En virus scanner oppdager og gjør kort arbeid med skadelig programvare og virus som allerede er på datamaskinen din. En brannmur fungerer derimot som en digital vegg som holder skadelig trafikk ute. Derfor er vårt råd å bruke både en god virus scanner og en brannmur, helst i kombinasjon med ekstra sikkerhetstiltak, for eksempel en VPN.

Antivirusprogrammer kontra en brannmur: Ofte stilte spørsmål

Har du et spørsmål om forskjellen mellom antivirusprogramvare og brannmurer? Klikk på et av spørsmålene nedenfor for å lese svaret.

En virus scanner, også kalt antivirusprogram eller antivirusprogramvare, oppdager og fjerner skadelige filer på datamaskinen din. På denne måten har virus ikke sjansen til å påvirke systemene dine.

En brannmur er derimot ikke interessert i filene som allerede er på datamaskinen din, men i stedet scanner den all innkommende internettrafikk. Det setter en vegg mellom enheten og farlige filer på internett, slik at skadelig programvare ikke kan komme inn på datamaskinen din.

Ja. Brannmurer og antivirusprogramvare utfører hver sin viktige oppgave. Den beste måten å beskytte datamaskinen på er ved å installere begge deler. Heldigvis er det mange programmer som inneholder antivirusprogramvare og en brannmur, så du trenger bare en tjenesteleverandør for å ha begge deler. For mer informasjon, les denne artikkelen.

En brannmur er bokstavelig talt en vegg mellom enheten din og internett som holder virus og annen skadelig programvare utenfor, slik at de ikke får tilgang til datamaskinen din. For eksempel vil en brannmur scanne all innkommende datatrafikk når du er på internett for å sikre at all slik trafikk er trygg. Hvis et virus prøver å komme inn på datamaskinen din, vil brannmuren forhindre det.

Teknologijournalist
Ronella funderer alltid på hvordan vi kan gjøre vårt digitale samfunn så sikkert som mulig. Store digitale utviklinger betyr at vi alltid står ovenfor nye sikkerhetsproblemer. Ronella ønsker derfor å skape mer oppmerksomhet rundt nettsikkerhet og få folk til å være bevisst på risiko og fallgruver.