Avast-anmeldelse: Hvor komplett er denne antivirusløsningen?

Review star bar, magnifier, Avast app logo and star showing total review score

avast-logo

Avast er antivirusprogrammet til et av de største cyber sikkerhetsselskapene i verden. AVAST Software er basert i Praha og utvikler forskjellige typer sikkerhetsprogramvare. De fokuserer hovedsakelig på deres (gratis) antivirustjeneste, som brukes av opptil 400 millioner mennesker over hele verden. En annen velkjent antivirusløsning produsert av dette selskapet er AVG.

Å ha et så stort antall brukere betyr selvfølgelig ikke nødvendigvis at programvaren er noe bra. Beskytter Avast deg mot mest skadelig programvare? Sakter det datamaskinen din? Hvordan takler selskapet brukernes personvern? I denne gjennomgangen vil vi svare på disse og mange andre spørsmål. Vi setter både Avast Free og Avast Premium Security på prøve. Vi avslutter med et endelig karakter som dekker hele Avast-sortimentet, slik at du kan sammenligne Avasts tilbud med andre leverandører som Avira, Kaspersky eller Bitdefender.

Hvilke krav må en god virus scanner oppfylle?

Et godt antivirusprogram vil bidra til å beskytte ditt personvern og sikkerhet på nettet. Det er mange cybersikkerhetsselskaper som hver tilbyr sin egen virusscanner. Hvordan vet du hvilken du skal velge? Det er en rekke faktorer å ta i betraktning, som vi dekker i detalj for hver av våre antivirusanmeldelser. Tenk på de forskjellige programvarepakkene og funksjonene, sikkerhet, brukervennlighet, hastighet og systembelastning og kundeservice.

I vår gjennomgang av Avast Antivirus vurderte vi hver eneste av de ovennevnte avgjørende faktorene. Les vår anmeldelse for å finne ut vår dom.

Avasts alternativer

Avast Antivirus er mer enn bare et program som fjerner virus fra datamaskinen din. Den har mange forskjellige alternativer som vil bidra til å holde enhetene dine trygge. Åpenbart har den gratis versjonen av Avast ikke så mange funksjoner som Avast Premium Security. Likevel trodde vi det kunne være nyttig å kort nevne alle alternativene.

Leter du etter et bestemt alternativ eller sikkerhetstiltak? Ta en titt på oversikten nedenfor. Er ikke funksjonen du leter etter nevnt i denne listen? Da er Avast sannsynligvis ikke den rette virus scanneren for deg.

Avast Free (Grunnleggende funksjoner)Avast Premium Security (Ekstra funksjoner)
Sanntidsbeskyttelse mot virus og skadelig programvareAvansert beskyttelse mot løsepenger
Virus scannerBeskyttelse mot falske nettsteder og phishing
Avansert brannmur for å holde hackere utenfor
Beskyttelse av webkamera
Beskyttelse av passord lagret i nettleseren din
Oppdagelse av svake punkter i Wi-Fi nettverk
Telefon- og bildebeskyttelse i tilfelle tyveri (Android)
Sletter og makulerer data effektivt
Automatiske oppdateringer av apper og annen programvare

Siden Avast Premium Security faktisk er en kombinasjon av tidligere Avast-produkter, er pakken veldig komplett. Mens Avasts eldre virus scanner manglet beskyttelse mot ransomware, tilbyr Avast Premium Security for eksempel beskyttelse mot denne typen trusler.

Er du fornøyd med Avasts tilbud og vil kjøpe et abonnement med en gang? Klikk på knappen nedenfor for å gå til Avast-nettstedet.

Visit Avast

Brukervennlighet: Hvor brukervennlig er Avast?

Avast er et av de mest kjente antivirusprogrammene i verden. På grunn av den gratis versjonen har mange lastet ned programvaren for å beskytte enhetene sine. Avast fungerer på Windows og Mac, samt Android og iOS. I denne delen vil vi fortelle deg mer om brukervennligheten til Avast-nettstedet, installasjonsprosessen og selve programvaren.

Avasts nettsted

Avast-nettstedet er tilgjengelig på mer enn 50 språk. Avast tilbyr flere produkter og pakker. Disse forskjellige produktene finner du i menyen øverst på skjermen.

Avasts nettsted annonserer hovedsakelig Avasts gratis antivirusprogramvare. Du vil legge merke til den lyse oransje knappen for å laste den ned. Den betalte versjonen og Avasts andre produkter er ikke synlig tilgjengelig. Du må se i menyen eller bla lenger ned.

Homepage Avast website

Avast-nettstedet er veldig oversiktlig og enkelt å navigere. De forskjellige produktene som tilbys presenteres med en kort informativ tekst, nedlastingsknapper og en indikasjon på prisen. Det er også separate seksjoner for hjemmebruk, for bedrifter og for partnere, slik at alle besøkende på nettstedet raskt vet hvor de skal dra.

Installasjons prosess

Installering av Avast Antivirus er veldig enkelt. Installasjonsprosessen er den samme for den betalte versjonen og den gratis versjonen. Du kan prøve Avast Premium Security gratis i 30 dager. Så snart du klikker “Last ned”, lastes ned installasjonsfilen. Deretter vil du se en skjerm med de forskjellige trinnene du trenger å gjennomgå for å fullføre installasjonen.

Avast installation steps

Trinnvise instruksjoner for Windows-installasjonsprosessen er gitt nedenfor:

  1. Fra hovedsiden til Avast-nettstedet, gå til «Sikkerhet» og velg deretter «Premium-sikkerhet». Hvis du foretrekker å installere bare den begrensede gratisversjonen, velger du «Gratis antivirus».
  2. Klikk på «Prøv denne versjonen gratis i 30 dager» øverst. Installasjons filen lastes ned automatisk. For gratisversjonen klikker du bare på “Gratis nedlasting”.
  3. Klikk på installasjons filen for å åpne den, og klikk deretter på “Ja” for å starte installasjonen. Vent til programmet lastes inn og skjermbildet for oppsett av Avast Premium Security vises.
  4. Klikk på “Installer”. Hvis du ikke vil laste ned den ekstra Avast Secure Browser, kan du fjerne krysset av boksene nederst. Programmet installeres i bakgrunnen. Dette kan ta flere minutter.
  5. Klikk på «Kom i gang» for å fortsette.
  6. Har du allerede et abonnement? Klikk deretter på “Aktiver” for å angi aktiveringskoden. Hvis du først vil prøve en gratis 30-dagers prøveversjon, klikker du på «Start gratis prøveversjon».
  7. Du kan nå kjøre den første scanningen for å sjekke systemet ditt for mulig skadelig programvare. Klikk på «Kjør første scanning».

Til slutt tok installasjonen av programvaren lenger tid enn forventet. I stedet for det vanlige ett til to minuttene tok det oss minst 20 minutter. Årsaken til dette var at vi måtte gjenta installasjonsprosessen flere ganger, fordi programmet ikke åpnet først siden installasjonsprosessen ikke ble fullført riktig.

Avasts antivirusprogramvare

Etter å ha utført den første scanningen under installasjonen, fikk vi oversikt over dashbordet. Vi testet Avast Premium Security på en Windows-datamaskin, men programvaren er også tilgjengelig for Mac, Android og iOS. Ved første øyekast ser dashbordet ut til å ha et klart og ryddig utseende.

Programvaren er tilgjengelig på flere språk. Hvis du vil endre språket fra engelsk til et annet språk, må du først installere dine foretrukne språk. For å gjøre dette, gå til «Meny» og deretter «Innstillinger». Her kan du legge til et annet språk under «Språk».

Avast Software

På Avast Premium Security-dashbordet ser du flere faner til venstre. Den viktigste er «Status». Denne kategorien åpnes først som standard. Når datamaskinen din er beskyttet, vil du se skjermbildet ovenfor.

De andre kategoriene er “Beskyttelse”, “Personvern” og “Ytelse”. Hver fane gir deg forskjellige alternativer for å sikre systemet ditt og forbedre ytelsen. Her kan du kjøre virussøk, for eksempel oppdatere programvaren eller slå av eller på webkamera-skjoldet. Noen andre alternativer finner du under «Meny». Hovedforskjellen mellom Avast Premium Security og den gratis versjonen av Avast er antall tilgjengelige alternativer.

Mange forskjellige alternativer er tilgjengelige i Avasts programvare

Avast tilbyr mange forskjellige alternativer og funksjoner som alle finnes i programvaren. Selv om dette resulterer i en fin alt-i-ett-pakke, betyr det dessverre også at dashbordet er ganske rotete. Før du kan aktivere en bestemt funksjon, må du først finne ut hvor dette alternativet kan være skjult. Så mens de grunnleggende funksjonene er umiddelbart synlige på «Status» -skjermen, er tilleggsutstyr vanskeligere å få tilgang til. En nybegynnerbruker kan ha problemer med dette.

En annen ulempe er at du har så mange scanne- og test alternativer at du knapt kan se treverket for trærne. Etter en scanning for å løse et bestemt problem, blir du umiddelbart anbefalt å starte neste scanning. Før du vet ordet av det, blir du ført til et skjermbilde der du blir bedt om å velge mellom forskjellige betalte planer for tjenester som ikke er inkludert i Avast Premium Security, for eksempel AntiTrack Premium, Cleanup Premium og Driver Updater. For å kjøpe alle disse produktene samtidig, trenger du Avast Ultimate-pakken.

Avasts installasjon og nettsted er enkle å jobbe med. Dashbordet tilbyr derimot mange alternativer og er derfor litt rotete. Imidlertid gir vi fortsatt Avast en 8.0 for brukervennlighet på grunn av det store antallet funksjoner og den omfattende og automatiserte programvaren.

Sikkerhet: Hvor trygt er Avast?

Sikkerhet er selvfølgelig det viktigste ved en virusscanner. Kan Avast beskytte datamaskinen mot trojanere, angrep av skadelig programvare og spionprogramvare? Hvor effektiv er virusscanneren? Dette er den typen spørsmål vi vil svare på i denne delen.

Hovedforskjellen mellom gratis og premiumversjoner av Avast er at gratisversjonen bare beskytter deg mot virus, spionprogramvare og andre lignende trusler. Med den gratis versjonen er andre former for farer på nettet, som løsepenger, phishing og hackere, fremdeles i stand til å komme seg gjennom. Derfor, hvis du foretrekker optimal sikkerhet, har du det bedre med Avasts betalte opsjon.

Tallrike sikkerhets alternativer

Avast Premium Security tilbyr alle typer scanninger, skjold og inspeksjoner for å holde systemet trygt mens du surfer på nettet. I tillegg til forskjellige virussøk, har Avast også forskjellige skjold for å holde filene dine trygge og stoppe nettangrep. Alle virus som er funnet er lagret i en «safe», der de ikke kan forårsake skade.

Avast options software

Avast tilbyr også en solid brannmur. Denne brannmuren sørger for at ingen ondsinnede programmer kan komme inn på datamaskinen din via internett. Derfor vil hackere ha det mye vanskeligere å få tilgang til systemene dine.

I tillegg til beskyttelse mot skadelig programvare, tilbyr Avast også en rekke ekstra funksjoner. Et webkamaskjold, for eksempel for å forhindre at kriminelle spionerer på deg via webkameraet ditt. Du kan også beskytte dataene dine og til og med «makulere» gamle dokumenter for å slette dem trygt. Kort sagt, Avast har et veldig komplett tilbud for å beskytte deg mot online trusler på nesten alle mulige måter.

Sikkerhets nettverk i sanntid

Avast har et nettverk med mer enn 400 millioner brukere. I følge Avast stopper programvaren deres omtrent 66 millioner trusler per dag. I noen henseender er Avasts popularitet en stor fordel. Deres gigantiske nettverk utveksler stadig informasjon om de siste truslene og virusene, for eksempel. Dette beskytter alle Avast-brukere mot skadelig programvare som bare en av dem har møtt.

Sikkerhets poeng

List with magnifying glassFor å teste sikkerheten til Avast, så vi nærmere på AV-Comparatives gjennomgang. Denne plattformen undersøker sikkerheten til forskjellige antivirusløsninger. Resultatene for Avast var veldig positive.

AV-comparatives testet flere aspekter, nemlig prosentandelen malware som ble blokkert, prosentandelen malware som var i stand til å kompromittere systemet, samt antall falske positive – dette er rene filer som virus scanneren ser på som risikofylt.

Avast presterte veldig bra i alle tester. Virus scanneren klarte å blokkere 99.7% av all skadelig programvare som ble brukt i testen. Så bare 0.3% av skadelig programvare klarte å komme seg gjennom virus scanneren. I gjennomsnitt kan omtrent 0.48% av skadelig programvare omgå virus scannere som ikke blir oppdaget, noe som gir Avast en poengsum over gjennomsnittet. Avast genererte også bare 8 falske positive. Dette er litt under gjennomsnittet på 8.28.

Alt i alt presterer Avast veldig bra når det gjelder sikkerhet. Programvaren tilbyr mange alternativer og fungerer effektivt mot virus. Men fordi det viste seg at Avast videreselger data til tredjeparter, følte vi oss dessverre tvunget til å slippe den endelige poengsummen når det gjelder sikkerhet fra 9.0 til 8.0.

Personvern og Avast

Både gratis og betalte versjoner av Avast Antivirus samler inn ulike typer informasjon om brukere. Noen av disse dataene er nødvendige for at programvaren skal fungere skikkelig, mens andre data samles inn for analyse eller fremtidige produktutviklingsformål.

Personopplysningene som Avast samler inn, kan deles inn i to kategorier, serviceinformasjon og enhetsinformasjon. Avasts personvernregler oppsummerer det slik:

Service informasjon:

  • Identifikator av levert innhold
  • IP-address
  • Malware-prøver
  • Oppdagelser
  • URL-er og henvisere
  • Arrangementer og produktbruk

Enhets informasjon

  • Internett-online identifikatorer, inkl. enhets-ID
  • Informasjon om datamaskinen eller enheten din
    plassering
  • Programmer (inkl. Annen sikkerhetsprogramvare og andre Avast-produkter)
  • Internett og tilkobling (inkl. Nettverks informasjon og antall enheter i samme nettverk)

Det meste av dataene som Avast samler inn, brukes til å sikre en jevn drift av tjenestene deres. Malwareprøver og virusdeteksjoner brukes for eksempel for å gjøre antivirusprogramvaren deres så effektiv som mulig. Hvis en bruker støter på et problem, kan det samme problemet lett unngås av andre brukere, noe som er til alles fordel.

Likevel er andre typer informasjon mindre viktig. Avast hevder for eksempel at de trenger å vite hvor du er for å vise programvaren på riktig språk. Likevel måtte vi installere andre språk separat hvis vi ønsket å endre språket til et annet språk enn engelsk.

Avast solgte data til tredjeparter

I januar 2020 avslørte en felles etterforskning av PCMag og Motherboard at Avast indirekte solgte brukerdata til andre parter. Avast hadde ikke hatt å gjøre med selskaper som Google, Yelp og Microsoft direkte, men brukte et datterselskap kalt Jumpshot.

På denne måten videreformidlet Avast mye spesifikk informasjon til andre parter. Denne informasjonen inkluderte Google-søk, brukersteder, YouTube-videoer, LinkedIn-sider og pornosider som brukere hadde besøkt. Denne sensitive informasjonen ble samlet inn fra mer enn 100 millioner enheter, som deretter ble solgt på nytt.

Faktisk kan brukerne angi i innstillingene om de vil delta i denne datainnsamlingen eller ikke. Likevel var mange Avast-brukere uvitende om at disse dataene senere ble solgt og uvitende valgt. Med andre ord, Avast var ikke gjennomsiktig om prosessen og fulgte ikke tilstrekkelig brukernes personvern.

I mellomtiden har Avast bekreftet at de ikke lenger selger brukerdata. Likevel har tilliten til Avast blitt alvorlig skadet. Mange brukere, inkludert oss, var sjokkerte da de hørte nyheten. Med tanke på manglende gjennomsiktighet og hendelsens nyhet, har det alvorlig påvirket poengsummen vår. Vi gir Avast en 3´er for personvern.

Hastighet og ytelse: Hvor godt fungerer Avast?

Virus scannere kan redusere datamaskinen betydelig. Disse programmene er designet for å holde systemet ditt trygt, og dette kan forbruke mye energi. Det er derfor det er viktig å ha en idé om effekten et bestemt antivirusprogram vil ha på datamaskinens hastighet.

Avast lar deg utføre forskjellige typer scanninger. I denne delen så vi spesifikt på den “smarte”, raske virus søkingen og den fullstendige scanningen. Vi så også på hva effekten var av å kjøre Avast Antivirus i bakgrunnen.

Avast system belastning

Avast Antivirus tar mellom 0 og 0.5% av CPU-ressursene mens den kjører i bakgrunnen. Når du surfer, går dette noen ganger opp til 2-3%. Med andre ord vil du ikke ha noen problemer hvis du utfører normale aktiviteter hver dag.

En rask scanning, kalt Avast som “smart scan”, øker CPU-bruken til ca 20 – 30%. Likevel tar en smart scanning bare noen få minutter, så effekten av denne scanningen på hastigheten din vil være minimal. Dette skyldes imidlertid mer den korte varigheten av scanningen enn den faktiske CPU-bruken.

Systembelastningen er mye høyere med full scanning. Selv om scanningen gikk ganske raskt og tok bare 15 minutter, økte CPU-bruken betraktelig. “Avast Service” -prosessen spurte om 30-40% av datamaskinens CPU-ressurser. Ved begynnelsen av scanningen var dette litt mindre da det svevde rundt 20%. På et senere tidspunkt i scanningen nådde den 45% og fortsatte å svinge derfra. Effekten var at den totale systembelastningen ofte var rundt 70 eller 80%, med vanlige topper opp til 100%.

cpu-usage-full-scan-avast-antivirus

Avast har dermed en betydelig innvirkning på hastigheten til systemet ditt. System belastningen er derimot ikke dårlig hvis du vurderer at gjennomsnittlig CPU-bruk under en full scanning var omtrent 30-40% i vårt tilfelle. Og scanningene er relativt raske. Dette avhenger imidlertid av antall filer på datamaskinen din. Siden Avast ikke gir en oversikt over antall filer som er scannet, er det vanskelig å sammenligne. Etter scanningen mottok vi bare meldingen “Fant ingen skadelig programvare”.

Etter denne hastighetstesten bestemte vi oss for å gi Avast 6.5 for hastighet og ytelse.

Pris

Avast har to forskjellige planer: Avast Free og Avast Premium Security. Den gratis versjonen, Avast Free, koster ingenting. Du kan laste ned denne versjonen  fra denne siden. Vil du ha full beskyttelse og ekstra funksjoner i den betalte versjonen? Da har du to alternativer.

Avast Prices

Den første pakken koster $ 69.99 per år (full pris) og kan brukes på en enhet. Du kan prøve denne versjonen gratis i 30 dager. Du må velge mellom PC, Mac, Android eller iPhone / iPad for å laste ned riktig versjon.

Den andre pakken koster $ 89.99 per år (full pris) og kan installeres på opptil ti enheter samtidig. I motsetning til abonnementet på en enhet, trenger du ikke å indikere hva slags operativsystem du bruker. Du kan bruke dette abonnementet på PC, Mac, Android og iOS.

Forresten, valg av full pakke betyr ikke at du kan bruke alle Avasts tjenester. Hvis du vil bruke Avast Secureline VPN, Cleanup Premium eller Driver Updater, må du betale ekstra, selv med Premium Security-pakken. Hvis du vil ha alle disse alternativene samtidig, er det beste alternativet å gå til Avast Ultimate. Denne pakken er tilgjengelig fra $ 99 per år.

Forskjeller mellom gratis og betalt versjon

Det er ganske mange forskjeller mellom den gratis og den betalte versjonen av Avast. Avast Premium Security gir deg flere alternativer og bedre fullstendig beskyttelse. Begge versjonene inkluderer scanninger i sanntid og programvare som kan blokkere virus, spionprogramvare og mange andre skadelige trusler.

Avast Premium Security har imidlertid mye mer å tilby. Følgende ekstra alternativer er ikke inkludert i den gratis versjonen: beskyttelse mot løsepenger, falske nettsteder og phishing; en avansert brannmur; beskyttelse av webkameraer; passordbeskyttelse; Wi-Fi nettverksbeskyttelse; og automatiske oppdateringer.

Så mens den gratis versjonen av Avast absolutt kan betraktes som en anstendig standard virus scanner som vil stoppe ulike trusler, tilbyr premium versjonen mange mer avanserte alternativer. På denne måten er datamaskinen din ikke bare beskyttet mot virus og skadelig programvare. Webkameraet, passordene og annen programvare er heller ikke lenger så sårbare.

Avasts kundeservice

Det er flere måter du kan be Avast om hjelp hvis du støter på et problem. På det offisielle nettstedet klikker du på “Støtte” helt øverst på skjermen for å få tilgang til riktig del av nettstedet. Her kan du finne mange vanlige spørsmål og annen tekststøtte.

Som med selve programvaren er det mange alternativer du kan velge mellom, noe som gjør siden litt rotete. Først kan du velge mellom fire forskjellige emner som problemet ditt kan være relatert til: «Installasjon og aktivering», «Refusjonsforespørsel», «Avmelding» og «Salg og fakturering». Hvis du klikker på et av disse emnene, blir du ført til den respektive FAQ-siden.

Avast support center

Nederst på supportsiden finner du tilleggsinformasjon om alle de forskjellige Avast-produktene. Bare klikk på produktet ditt, så finner du ofte stilte spørsmål og håndbøker.

Hvis du fremdeles ikke finner ut av det, kan du kontakte supportteamet. Først må du indikere hva slags produkt du bruker, og om du vil bli hjulpet via chat eller e-post. Skriv inn dine detaljer – inkludert for- og etternavn, e-postadresse og bestillings-ID – og send spørsmålet ditt.

Chatfunksjonen var ikke tilgjengelig på tidspunktet for testingen. Det dukket opp en melding om at vi vil motta en e-post som svarer på spørsmålet vårt, mens vi faktisk krysset av for «chat». Det tok flere dager før e-posten kom. Avast ba oss også om bevis på betaling. I den ba de om ytterligere bevis for at vi brukte den betalte versjonen av Avast. For brukere av Avast Free er det enda vanskeligere å nå kundeservice og få spørsmål besvart. Av denne grunn gir vi Avast 6.5 for kundeservice.

Anmeldelse: Vår erfaring med Avast Antivirus

FordelerUlemper
Avast tilbyr en veldig komplett antiviruspakke med mange nyttige sikkerhetsalternativer og funksjoner.Selv når du bruker «premium security» -versjonen, krever noen ekstra funksjoner at du betaler ekstra kostnader.
Gratis versjonen tilbyr allerede et veldig godt beskyttelses nivå.Avast har tidligere solgt brukerdata til tredjeparter.
Installering av Avast er en veldig enkel og grei prosess.Avasts kundeservice er ikke den raskeste i å svare på brukernes spørsmål.

Her er Avasts score for hver komponent:

  • Sikkerhet: 8.0
  • Hastighet og systembelastning: 6.5
  • Personvern: 3
  • Programvare og funksjoner: 8.0
  • Kundeservice: 6.5
  • Sluttresultat: 7.6

Er du overbevist om kvalitetene til Avast og ønsker å tegne et abonnement med en gang? Eller vil du bare ha mer informasjon? Klikk deretter på knappen nedenfor for å besøke Avast-nettstedet.

Visit Avast
Avast Antivirus - Ofte stilte spørsmål

Har du et spørsmål om Avast Free eller Avast Premium Security? Nedenfor vil vi svare på de vanligste spørsmålene om dette antivirusprogrammet. Bare klikk på et spørsmål for å lese svaret.

Avast tilbyr to forskjellige abonnementer: Avast Free og Avast Premium Security. Avast Free er deres ubetalte versjon, som koster deg absolutt ingenting. Avast Premium Security er en betalt plan som lar deg velge mellom to pakker. En pakke for en datamaskin koster $ 39.99 for det første året og $ 69.99 for hvert påfølgende år. En pakke for flere (opptil 10) enheter koster $ 49.99 for det første året og $ 89.99 for hvert påfølgende år.

Du kan fjerne Avast fra enheten ved å følge disse trinnene:

  • Gå til innstillingene og åpne programlisten. For å gjøre dette på Windows, klikk på Windows-ikonet nederst til venstre på skjermen, og klikk deretter på tannhjulet og deretter på «Apper».
  • Se etter Avast Antivirus i listen over programmer og klikk «Avinstaller».
  • Klikk «Avinstaller» igjen når bekreftelsesvinduet vises.
  • Følg trinnene for å bekrefte at du vil avinstallere programmet igjen.

Avinstallasjonen av Avast kan ta noen minutter. Hvis dette ikke fungerer, kan du også prøve å bruke avastclear. Dette er Avasts avinstallasjonsverktøy.

I tillegg til den betalte versjonen (Avast Premium Security), har Avast Antivirus også en gratis versjon. Denne gratisversjonen, Avast Free, har færre alternativer enn den betalte versjonen, men er et utmerket standard antivirusverktøy som kan stoppe mange online trusler. Les mer om både den gratis og betalte versjonen av Avast Antivirus her.

Teknologijournalist
Nathan er en internasjonalt opplært journalist og har spesiell interesse for forebygging av nettkriminalitet, spesielt hvor utsatte grupper er involvert. For VPNOverview.com utfører han research innen nettsikkerhet, nettsensur og personvern på nettet.