Antivirusprogram kontra brandvägg: vad är skillnaden?

Difference antivirus firewall
Klicka här för en kort sammanfattning
I ett nötskal: vad skillnaden mellan en virusskanner och en brandvägg?

Virusskannrar och brandväggar bekämpa båda skadlig kod och virus, men de gör detta på lite olika sätt.

  • En virusskanner, även kallat antivirusprogram, söker igenom alla filer som redan finns på datorn och tar bort virus och annan skadlig kod som det kan hitta.
  • En brandvägg söker igenom inkommande internettrafik efter virus och skadlig kod och hindrar dem från att nå tillgång din dator.

Många antivirusprogram integrerar både en virusskanner och en brandvägg. Detta innebär att man med ett program kan vara helt skyddad mot skadlig kod och virus.

Letar du efter ett bra antivirusprogram? Då kan vi tryggt rekommendera Bitdefender.

Vill du veta hur en brandvägg fungerar, vad en bra gratis virusscanner inkluderar och varför det är viktigt att ha båda? Läs hela artikeln nedan.

Under årens lopp har användarna blivit mer och mer medvetna om onlinesäkerhet. Detta är en bra sak eftersom tyvärr cyberkriminella är allestädes närvarande och de har upptäckt nya sätt att lura människor och att stjäla data. Vidare fortsätter virus och skadlig kod att utvecklas och blir ett allt större problem medan konsekvenserna för människor och företag blir katastrofala.

Med växande intresse för ett säkert internet har fler och fler människor börjat undra: hur skyddar jag min dator mot skadlig kod och virus? Finns det en enkel lösning på detta? Medan de flesta människor har hört orden ”antivirus” och ”brandvägg” innan så är skillnaden mellan de två inte alltid tydlig. Det är dock viktigt att känna till skillnaden eftersom ett antivirusprogram och en brandvägg utför något olika uppgifter och därmed skyddar dig på olika sätt. Därför kommer vi i den här artikeln att ta upp frågan: vad är skillnaden mellan antivirusprogram och en brandvägg?

Antivirusprogram kontra brandvägg: Skillnaden

En virusskanner, även kallad antivirusprogramvara eller anti-malware (ung. ”mot skadlig kod”), och en brandvägg är båda verktyg som används för att säkra en dator eller enhet som är ansluten till internet eller något annat nätverk. Enkelt uttryckt är en brandvägg mer av en extern säkerhetsåtgärd – ungefär som vakten vid ingången till ens byggnad. Antivirusprogram är en intern säkerhetsåtgärd – ungefär som vaktmästaren i ens byggnad.

En brandvägg filtrerar all din nätverkstrafik i syfte att förhindra att infekterade filer, skadlig programvara och virus kommer in i datorn eller nätverket. Målet med antivirus, å andra sidan, är att upptäcka, avväpna och ta bort skadlig kod och virus som redan finns på din dator eller nätverk.

Vad är antivirusprogram?

Ett antivirusprogram, ofta kallat virusskanner, upptäcker virus och sätter dem sedan i karantän så att de inte längre kan orsaka någon skada. Därefter har du möjlighet att ta bort de infekterade filerna, så att hela systemet är säkert igen.

Namnet ”antivirus” hänvisar ibland till en mer gammaldags typ av program som främst tar itu med mer traditionella former av skadlig kod på din dator eller nätverk, sådan som virus, trojaner och datormaskar. Antimalwareprogram, å andra sidan, kan hantera många olika typer av skadlig kod, inklusive adware och spyware.

Så, på ett sätt är antimalware en mer utvecklad form av ett antivirusprogram. I praktiken används dock de två termerna ofta synonymt. De flesta samtida antivirusprogram stoppar också skadlig kod, även om folk ofta hänvisar till dem som ”antivirusprogram”.

Ett virusskanner ”skannar” (genomsöker) filerna på din dator för att upptäcka om några virus finns. Detta kan innebära realtidsskanningar samt periodiska eller manuella skanningar. Programmet jämför filerna på din dator med en svartlista. Denna svartlista är en databas som innehåller en lista över alla virus och skadlig kod som virusprogrammet redan känner till.

Många skannrar försöker också förutsäga om datorn kan vara infekterad med skadlig kod baserat på till exempel ovanligt beteende eller misstänkta filegenskaper. Detta görs för att förekomma nyare former av virus och skadlig kod som ännu inte är svartlistade. En förutsägelse är vad det är, men din virusskanner gör en ”guesstimate” (gissning + uppskattning), men kan inte vara säker. Vissa virusskannrar gör fler misstag än andra.

Söker du mer detaljerad information om virusskannrar? Läs då vår artikel om antivirusprogram.

Vad är en brandvägg?

brandvägg laptopEn brandvägg skyddar datorn på ett annat sätt än en virusskanner. Till skillnad mot en virusskanner filtrerar en brandvägg all din internettrafik innan den ens kommer in i nätverket eller datorn. Därefter avgör den vilken internettrafik som är tillräckligt säker för att släppas in i ditt nätverk.

De ”regler” som en brandvägg följer för att avgöra detta varierar kraftigt. I Windows-brandväggens inställningar kan du till exempel skapa en regel som bara säger IP-adress som faller inom ett visst intervall av IP-adresser tillåts åtkomst till ditt nätverk.

Brandväggar kan bestå av både hårdvara och mjukvara. En bra brandväggsuppsättning använder båda. Maskinvarubrandvägg kan köpas separat och liknar vanligen en rektangulär, platt låda. I de flesta fall är en maskinvarubrandvägg redan inbyggd i din router, så du behöver inte köpa en separat.

Även mjukvarubrandväggar finns till försäljning separat. Samma här – många personer använder en ”integrerad brandvägg”. Sådana brandväggar är inbyggda i antivirusprogram eller operativsystem. Windows-brandväggen är till exempel inbyggd i operativsystemet Windows.

Hur filtrerar en brandvägg min internettrafik?

Precis som en virusskanner så använder en brandvägg olika tekniker för att skydda ett nätverk eller en dator. Nedan anges de fyra av de vanligaste:

  • Paketfilter: För det första inspekterar brandväggen varje meddelande och varje datapaket som kommer in i nätverket. Därefter, beroende på konfigurationen av brandväggen, accepteras eller avvisas data. Inspektionen tittar på olika aspekter av ett datapaket. Detta beror på att datapaket innehåller mycket information om avsändaren, till exempel dennes IP-adress.
  • Applikationsgateway: Detta är ett mer selektivt sätt att filtrera, eftersom den här säkerhetskomponenten endast gäller för trafik som passerar vissa program. Det är oftast program och system som allmänt används för att möjliggöra kommunikation mellan datorer och nätverk, till exempel FTP- och Telnet-servrar.
  • Gateway på kretsnivå: med den här typen av brandvägg tillämpas säkerhetsåtgärder när en TCP- eller UDP-anslutning görs. När anslutningen har upprättats sker datatrafik utan begränsningar och kontroller (eftersom TCP och UDP redan har nätverkssäkerhetsåtgärder). Detta är ett användbart alternativ för personer och företag som har ställt in en egen VPN-server och använder OpenVPN. I sådana fall fungerar gatewayen på kretsnivå nästan som en kill switch.
  • Proxyserver: Det finns också ett brandväggssystem som använder proxyservrar. Sådana system avlyssnar all internettrafik mellan två parter och döljer därmed användarens identitet bakom brandväggen, i viss utsträckning.

För det mesta använder en brandvägg en kombination av två eller flera av ovanstående tekniker för att ge en högre grad av säkerhet.

Behöver jag både ett antivirusprogram och en brandvägg?

Det kan låta över överdrivet, men om du vill skydda datorn ordentligt så behöver du både en virusskanner och en brandvägg. Det finns flera skäl till detta.

En brandvägg är inte alltid ogenomtränglig

En korrekt virusskanner och en bra brandvägg är avgörande för att skydda din dator mot virus och malware (skadlig kod). I en idealisk värld skulle en brandvägg vara 100 procent tillförlitlig och aldrig misslyckas. Men i praktiken är detta inte fallet.

Din brandvägg kan få problem med att filtrera din internettrafik korrekt. Det kan finnas flera orsaker till detta. Ibland är en brandvägg inte korrekt konfigurerad och håller därför inte ute alla hot. I sådana fall är de ”regler” som brandväggen använder för att filtrera trafik inte tillräckligt strikta.

En brandvägg kan också krångla eftersom vissa uppdateringar är försenade eller på grund av vissa maskinvarurelaterade begränsningar. Kort sagt kan hända att din brandvägg inte fungerar optimalt, och skadliga filer ändå hamnar i din dator. Om detta sker är det viktigt att de inte orsakar någon skada. För detta ändamål behöver du lite extra hjälp. Det är här antivirusprogram kommer till sin rätt.

Antivirusprogram identifierar inte alla skadliga program

Datorvirus laptopSamma argument gäller tvärtom. Ett antivirusprogram kommer inte heller med en 100-procent garanti. Antivirusprogram upptäcker skadlig kod genom att uppmärksamma vissa egenskaper, som är ”kända” för att indikera att du har att göra med någon form av skadlig kod. Tänk dig till exempel en viss skadlig kod eller en viss typ av fil som ofta är infekterade med virus.

Nya virus och andra former av skadlig kod distribueras dock ständigt. Så även om ditt antivirusprogram är helt uppdaterat så det händer att det missar en fil som är infekterad med exempelvis, tangentloggare. Många moderna antivirusprogram använder också andra tekniker för att upptäcka virus och skadlig kod, såsom hotdetektering, men denna försvarsmekanism kan också falera.

Sammanfattningsvis fungerar brandväggar och antivirusprogram aldrig perfekt bara av sig själva. Detta är anledningen till att det är mycket viktigt att installera både en bra brandvägg och ett korrekt antivirusprogram, och att hålla båda uppdaterade. På så sätt kompletterar de båda säkerhetsåtgärderna varandra och avvärjer så många faror som möjligt.

Virus-skannrar och brandväggar: Några bra alternativ

Många virusskannrar har en inbyggd brandvägg. Det innebär att du bara behöver köpa en enda produkt för att skydda datorn mot skadlig kod på rätt sätt. Nedan ger vi dig två rekommendationer för virusskannrar med integrerade brandväggar – en betald och en gratis.

Bitdefender: Antivirusprogram med Safeguards

bitdefender logotypBitdefender är en mycket mångsidig virusskanner. Den erbjuder tre olika abonnemang, beroende på hur många enheter du vill skydda. Det spelar ingen roll om enheten baseras på Windows, Mac, Android eller iOS – Bitdefender fungerar i alla operativsystem. Det är globalt känt som ett av de bästa virusskydden.

Bitdefender innehåller en högkvalitativ brandvägg, särskilt efter den stora brandväggsuppdateringen 2018. Brandväggen ger användarna mer kontroll över filterreglerna. Den erbjuder också ett antal speciella funktioner såsom ”stealthmode”, vilket gör det svårare för andra att upptäcka din enhet. Bitdefenders antivirusprogram inkluderar webbkamera och mikrofonskydd. Det innebär att du också är skyddad mot tjuvlyssnare och snokare.

Vi är också mycket nöjda med Bitdefenders användarvänlighet. Till exempel genomför Bitdefender självt programuppdateringar automatiskt och saktar inte ner din dator eller din internetuppkoppling. Vill du testa Bitdefender? Inga problem. Du kan använda programvaran gratis i 30 dagar och sedan bestämma dig.

För mer information om Bitdefender, eller för att få en trevlig rabatt på ett abonnemang så klicka på knappen nedan.

Besök Bitdefender

Avast Free Antivirus: Ett bra gratisalternativ

avast-logoAvast Free Antivirus är ett bra gratis alternativ till betalvirusskanner. Denna gratis virusskanner erbjuder både ”realtids”-skydd och hotdetektering. Båda är faktiskt viktiga funktioner som inte många virusskannrar erbjuder utan att ta betalt rejält betalt. De flesta gratis antivirusprogram endast utföra periodiska eller manuellt aktiverade genomsökningar.

Dessutom är Avast Free Antivirus brandvägg hyfsad och inte sämre än brandväggar från någon annat konkurrerande, gratis antivirusprogram på marknaden. Avast har ett stort nätverk av 400 miljoner användare. Användarna i detta nätverk är i ständig ”kontakt” med varandra, vilket gör programvaran starkare. När ett nytt hot identifieras på datorn hos en användare så uppdaterar Avast hotidentifieringen på enheterna hos alla Avast-användare.

Den enda nackdelen med denna gratisversion av Avast är annonserna, som upprepade gånger försöker övertyga dig att byta till den betalda versionen.

Besök Avast Free Antivirus

Andra åtgärder för onlinesäkerhet

Att installera en bra virusskanner och en ordentlig brandvägg är naturligtvis en bra början för att hålla dina enheter säkra. Ändå finns det andra viktiga åtgärder som du bör beakta ifall du verkligen värdesätter din online-säkerhet och integritet.

Virusskannrar och brandväggar ser huvudsakligen till att skadliga filer inte kan komma in i din dator eller ditt nätverk. Men att hålla din datatrafik privat är lika viktigt för att undvika obehagliga överraskningar, eller ännu värre. Betänk att cyberbrottslingar som försöker stjäla din data via till exempel offentliga Wi-Fi- nätverk. Eller brottslingar som vill läsa av din inloggning och andra detaljer medan du gör dina bankärenden på nätet.

För att hålla din internettrafik borta från brottslingars klåfingrar kan du använda en VPN. En VPN ändrar din IP-adress, vilket gör dig mer anonym på nätet, samt krypterar din internettrafik, så att du är säkrare när du är online. Numera finns det många utmärkta och rimligt prissatta VPN:er på marknaden. En bra leverantör som vi ofta rekommenderar åt nya VPN-användare är Surfshark.

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Andra program och tjänster som gör din onlineupplevelse trevligare och säkrare inkluderar lösenordshanterare, Tor-webbläsaren, och integritetsfokuserade webbläsartillägg.

Slutsats

Både en ordentlig virusskanner och en hyfsad brandvägg är oumbärliga om du vill hålla dina online-enheter och din data säkra. Även om båda programmen ofta är paketerade i ett antivirus- eller antimalware-paket så fyller de en olika men lika viktiga funktioner.

En virusskanner upptäcker och gör processen kort med skadlig kod och virus som redan finns på din dator. En brandvägg, å andra sidan, fungerar som en digital vägg som håller skadlig trafik ute. Därför är vårt råd att använda både en bra virusskanner och en brandvägg, gärna i kombination med ytterligare säkerhetsåtgärder, som till exempel en VPN.

Antivirus-program kontra brandvägg: Vanliga frågor

Har du en fråga om skillnaden mellan antivirusprogram och brandväggar? Klicka på en av frågorna nedan för att läsa svaret.

En virusskanner – även kallad antivirusmjukvara eller antivirusprogram, identifierar och tar bort skadliga filer på datorn. På så sätt har virus inte en chans att påverka dina system.

En brandvägg, å andra sidan, är inte intresserad av de filer som redan finns på din dator utan söker istället igenom all inkommande internettrafik. Det sätter upp en vägg mellan din enhet och farliga filer på internet, så att skadlig kod inte kan komma in på din dator.

Ja. Brandväggar och antivirusprogram fyller var för sig en viktig uppgift. Det bästa sättet att skydda datorn är genom att installera båda. Lyckligtvis finns det många program som buntar ihop antivirusprogram med brandvägg, så du bara behöver en tjänsteleverantör för att få båda. Mer information får du om du läser den här artikeln.

En brandvägg är bokstavligen en vägg mellan din enhet och internet som håller virus och annan malware (skadlig kod) ute, så att de inte kan komma åt din dator. Till exempel skannar din brandvägg all din inkommande datatrafik när du är på internet för att säkerställa att all sådan trafik är säker. Om ett virus försöker komma in i datorn kommer brandväggen att förhindra det.

En virusskanner, eller ett antivirusprogram, är ett program som söker igenom datorn efter virus och annan skadlig kod. Om det finns en skadlig fil på din enhet kommer virusskannern att upptäcka och avväpna den. Mer information om hur antivirusprogrammen fungerar finns i följande artikel: Allt om virusskannrar.

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.