Nå WhatsApp utomlands: Hur kringgå begränsningarna

Accedere a WhatsApp
Klicka här för en sammanfattning av denna artikel
Hur du rundar WhatsApp-restriktioner: en kort sammanfattning

I vissa länder blockeras VoIP-tjänster såsom WhatsApp. Vilket är det bästa sättet att komma runt dessa begränsningar under din semester eller vistelse utomlands? Det bästa sättet att kringgå VoIP-begränsningar är genom att använda en VPN. Med VPN-programvara kan du omdirigera din internet-trafik via en VPN-server i ett annat land. Så här gör du det:

 1. Abonnera på en bra VPN och skapa ett konto.
 2. Ladda ned VPN-programvaran till enheten.
 3. Logga in på VPN-programvaran.
 4. Välj en VPN-server i ett land där Whatsapp inte är blockerad.
 5. Du har nu möjlighet att chatta på WhatsApp. Förutom WhatsApp kan du även få tillgång till andra tjänster som kan blockeras av landet du är i, exempelvis Skype.

Vill du börja använda en VPN för att övervinna WhatsApp-begränsningar? Vi rekommenderar ExpressVPN. Denna VPN har en hel del funktioner, erbjuder snabb och säker service och har ett stort antal servrar över hela världen.

För mer information om varför WhatsApp är blockerad, hur en VPN fungerar och tips om hur man tar sig runt WhatsApp-begränsningar – läs hela vår artikel nedan.

Den populära meddelandetjänsten WhatsApp tillåter användare att säkert utbyta textmeddelanden, videosamtal och filer med varandra. I en tid när dataintrång är vanliga så tilltalar WhatsApp många människor. Tyvärr är WhatsApp förbjuden i Kina och Förenade Arabemiraten och är begränsad i flera andra länder. Det är ändå möjligt för WhatsApp-användare att komma åt tjänsten i dessa länder. Här är en översikt över WhatsApp-begränsningar utomlands och hur man tar sig runt dem.

Vilka länder begränsar WhatsApp och varför?

Kina har till stor del förbjudit WhatsApp under de senaste åren. I juli 2017 började den kinesiska regeringen blockera många WhatsApp-funktioner. Dessa inkluderade fildelning, video och röstchattar. Kina lyfte blockeringennågra veckor senare, men i september 2017 blockerade regeringen alla funktioner i appen. Förbudet kvarstår för närvarande, trots oron för att det stör kinesiska företag.

Medan Kinas förbud mot WhatsApp är välkänt, begränsar även andra länder appen. Qatar och Förenade Arabemiraten förbjuder WhatsApp, liksom Snapchat och FaceTime. Saudiarabien har i det förgångna begränsat vissa funktioner i WhatsApp, särskilt röstsamtal, men hävde förbudet 2016. Andra länder som tillfälligt stängt av WhatsApp inkluderar Brasilien, Uganda, Zimbabwe, Egypten och Marocko.

Varför förbjuder de WhatsApp?

Whatsapp logotypDet är värt att undersöka varför vissa länder tillfälligt förbjudit eller stängt av WhatsApp. Brasiliens medborgare brukade ha mer onlinefrihet. Landet antog till och med en internetkonstitution som stödde nätneutralitet 2014. Men under 2015 och 2016 blockerade regeringen WhatsApp två gånger. Detta beror på att regeringen hade en tvist med WhatsApps ägare Facebook ifråga om att lämna över data för att undersöka cyberbrott. Den brasilianska regeringen har sedan dess antagit flera lagar som bekämpar IT-brottslighet. Men dessa lagar begränsar också internetfriheten för många brasilianare.

Turkiet blockerade WhatsApp i november 2016 efter gripandet av medlemmar av det kurdstödda Folkets demokratiparti (PDP). Den turkiska regeringen har i allt högre grad tillgripit internetcensur. Detta är främst för att förhindra mediebevakning av vissa politiska händelser. De hävdar att dessa åtgärder är till för att förhindra oroligheter. De begränsar dock kraftigt de turkiska medborgarnas internetfrihet.

Saudiarabien förbjöd röstsamtal på WhatsApp, Skype och andra VoIP-tjänster (Voice over Internet Protocol) innan 2017. Detta gjorde det svårare för saudiska invånare att kommunicera med omvärlden. Syftet var att begränsa flödet av utländska idéer och information till landet. Kungariket hävde förbudet 2017 för att främja företag och ekonomisk tillväxt. Tanken, om att tjänster som WhatsApp och Skype ska begränsas för att försvara sig mot negativa influenser, delas av Kina.

I vissa länder genomförs VoIP-tjänstblockering och restriktioner av telekommunikationsföretag som en form av protektionism. Skypes möjlighet att erbjuda kostnadsfria, världsomspännande röst- och videosamtal har en potentiellt negativ inverkan på intäkterna från ett telekomföretags egna tjänster. Av denna anledning blockerar de användningen av WhatsApp och liknande plattformar.

WhatsApp-begränsningar och den stora brandväggen i Kina

Kinas WhatsApp-förbud är relaterat till landets försök att censurera fri och öppen kommunikation. Kinas internet-censurprogram, känt som Kinas stora brandvägg, är en av de mest restriktiva i världen. Regeringen utformade brandväggen för att blockera information som hotar dess kommunistiska principer. Den fungerar också till att begränsa spridningen av utländska och västerländska idéer inom landet.

WhatsApp är särskilt oroande för den kinesiska regeringen eftersom den har avancerade krypteringsfunktioner. Krypteringstekniken hindrar tredje part från att se konversationer och meddelanden som skickas över WhatsApp. Som ett resultat fruktar regeringen att kinesiska medborgare kommer att utbyta antikommunistiskt innehåll över WhatsApp. Det är därför appen är begränsad, tillsammans med många andra webbtjänster.

Kina har andra meddelandetjänster som WeChat, som liknar WhatsApp men utan krypteringsfunktionerna. Föga förvånande övervakas tjänster som WeChat ofta av regeringen. Dessutom lämnar WeChat på begäran information till den kinesiska regeringen. Denna praxis visar att regeringen är djupt misstänksam mot privat kommunikation. Som ett resultat censurerar Kina kraftigt sina medborgare.

Hur du kommer runt dessa begränsningar

Det är viktigt att förstå hur regeringar begränsar WhatsApp för att komma runt dessa begränsningar. När en regering beslutar att blockera WhatsApp så meddelar de alla internetleverantörer (ISP) i landet. Internetleverantörerna är skyldiga att blockera sina användares anslutningar till appen så att de inte längre kan komma åt den. Eftersom alla internetleverantörer måste lyda så blockeras appen för alla internetanslutningar i landet.

Trots dessa förbud mot WhatsApp kan du komma åt tjänsten med hjälp av ett virtuellt privat nätverk (VPN). Du kan använda VPN för att få tillgång till förbjudet webbinnehåll också. VPN krypterar din data och överför den via en proxyserver, som tilldelar dig en annan IP-adress. Detta döljer din faktiska IP-adress och din plats och skickar din data via ett annat land. På detta sätt kan någon i Kina komma runt WhatsApp-blockeringen.

Lämpliga VPN-alternativ för att avblockera WhatsApp

För att komma åt WhatsApp i länder som begränsar dess användning måste du först ansluta till en VPN-tjänst. Då kan du komma runt begränsningarna och använda appens alla funktioner. Samtidigt är inte alla VPN tillförlitliga. Du måste hitta en VPN-tjänst med avancerade säkerhetsfunktioner, ett stort nätverk av servrar och snabba anslutningshastigheter. Här är några VPN-alternativ som är väl lämpade för att avblockera WhatsApp.

Nå WhatsApp via ExpressVPN

ExpressVPN är klassad som den generellt bästa VPN-tjänsten just nu när det gäller hastighet, tillförlitlighet och säkerhet. Den låter dig ansluta till ett nätverk med över 3000 servrar i fler än 90 länder. Detta innebär att du kan komma runt WhatsApp-blockering i många länder, inklusive Kina. I själva verket är ExpressVPN en av de bästa VPN:er du kan använda när du besöker Kina.

Det finns många olika säkerhetsfunktioner i ExpressVPN för att hålla dig säker när du använder WhatsApp. Funktionerna inkluderar 256-bitars kryptering för att skydda din data, DNS-läckageskydd och en kill switch för att stoppa data från att överföras via en oskyddad anslutning. Ytterligare funktioner inkluderar en IP-kontrollfunktion och en icke-loggningspolicy för att ytterligare skydda din privata data.

Denna tjänst är också anmärkningsvärd för sina höga hastigheter, vilket gör att du kan skicka texter, meddelanden och röstsamtal genom WhatsApp utan fördröjningar. Den är också ganska lätt att navigera i och installera, vilket gör den till ett bra val för såväl VPN-nybörjare som mer erfarna användare.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
 • Väldigt enkel VPN att använda
 • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
 • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

Nå WhatsApp med NordVPN

NordVPN är mycket säker och snabb. Deras icke-loggningspolicy och deras breda urval av servrar gör deras VPN tjänst mycket attraktiv, till ett klart rimligt pris dessutom. Dessutom är denna VPN perfekt för att förbli anonym på nätet. NordVPN har massor av extra funktioner för att förbättra din online-säkerhet vilket definitivt gör NordVPN till den säkraste premium-VPN-leverantören.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
 • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
 • Trevlig och tilltalande app
 • Ingen loggning
Besök NordVPN

Använda VPN i Kina

Oavsett vilket alternativ du väljer – om du reser till Kina så finns det ytterligare överväganden. Om du planerar att använda en VPN i Kina så kom ihåg att välja din leverantör med omsorg och ladda ner din VPN innan du åker hemifrån. Detta beror på att Kina förbjuder även VPN-tjänster. Genom att följa dessa steg bör du inte ha några problem med att använda WhatsApp i Kina.

Avslutande ord

Många länder begränsar tjänster som WhatsApp av olika skäl. Vissa nationer som Kina oroa sig för att människor ska skicka regeringsfientliga meddelande. Eller så ägnar de sig åt att hålla oönskade influenser borta från sina medborgare. Tillfälliga WhatsApp-förbud införs ofta under perioder av oroligheter eller regeringsfientliga protester. Många gånger tillgriper länder censur för att minska oroligheter eller förhindra upplopp. Oavsett så är en regerings vilja att begränsa sina medborgares frihet en mycket kontroversiell praxis.

Den goda nyheten är att trots statliga restriktioner, kan både medborgare och besökare fortfarande komma åt WhatsApp. Om du köper en VPN från en ansedd leverantör så har du allt du behöver för att använda WhatsApp utomlands. Detta gäller även för andra appar som TikTok och Facebook. Så länge du ställer in VPN innan du åker hemifrån så är det möjligt att komma runt begränsningar i vilket land som helst.

Hur du tar dig runt WhatsApp-begränsningar: vanliga frågor

Har du en fråga om hur man kringgår WhatsApp-blockering när du reser? Ta gärna en titt på våra vanliga frågor nedan och klicka på en fråga för att se svaret!

I vissa länder är VoIP-tjänster blockerade som en form av protektionism av telekommunikationsföretag. Whatsapps förmåga att erbjuda gratis, världsomspännande röstsamtal har en potentiellt negativ inverkan på de intäkter som genereras av ett telekomföretags egna tjänster. Av denna anledning blockerar de användningen av WhatsApp och liknande plattformar. En annan anledning till att blockera WhatsApp är statlig censur.

Du kan använda en VPN-anslutning för att få WhatsApp att fungera igen. När du är ansluten till en server i ett annat land får du också friheten i det landet. Du får en motsvarande IP-adress och från den stunden är du digitalt belägen i det andra landet. Om du är ansluten till en server i ett land där det är tillåtet att använda WhatsApp så har du också tillgång till denna tjänst.

ExpressVPN klassas som den just nu generellt bästa VPN-tjänsten när det gäller hastighet, tillförlitlighet och säkerhet. Den låter dig ansluta till ett nätverk med över 3000 servrar i mer än 90 länder. Du kan komma runt WhatsApp-blockeringar i många länder. Det finns olika säkerhetsfunktioner i ExpressVPN för att hålla dig säker när du använder WhatsApp.

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.