VPN kontra proxy: vad är skillnaden?

Cartoon man doubts between three systems: VPN, Proxy, and SmartDNS
Klicka här för en kort sammanfattning av den här artikeln
Vad är skillnaden mellan en proxy och VPN?

VPN och proxies kan båda hjälpa dig att ändra och dölja din IP-adress. Du kan till exempel använda båda dessa tjänster för att avblockera begränsat onlineinnehåll. En proxy ger dig dock inget extra skydd. Dessutom är proxies mycket mindre säkra än VPN-anslutningar.

Om du verkligen vill surfa på webben anonymt och säkert, är det bäst att välja en VPN. VPN skickar alla dina online-aktiviteter genom en krypterad tunnel, så det blir mycket svårare för externa parter att se ditt onlinebeteende. En proxy ger dig inte denna säkerhetsnivå.

Vill du prova en bra och prisvärd VPN? Vi rekommenderar NordVPN.

När du vill surfa anonymt, kan du använda en VPN eller en proxy.

VPN and proxy on scales

Både VPN och proxies kan ändra din visade geografiska plats, så att du kan kringgå geo-begränsningar på webbplatser. Tänk på de många strömningstjänsterna som inte visar dig deras innehåll när du inte är i rätt land. Medan VPN och proxies båda kan ändra detta, fungerar de två på helt olika sätt. Även ordet ”proxy” i sig är en bred term med många olika betydelser. Det finns till exempel offentliga och privata proxytjänster som var och en har olika funktioner.

Så vad är den exakta skillnaden mellan en VPN och en proxy? Vilken av de två är bäst att använda? Medan de har liknande funktioner, är de sätt på vilka de konfigurerar din internet-anslutning mycket olika. Vi ska förklara vilka dessa skillnader är, hur olika proxyservrar fungerar och vilka fördelar och nackdelar som är kopplade till proxies och VPN.

Proxyservrar

En proxyserver är en server som står mellan din dator och internet. När du går ut på nätet med en proxy kommer all din internettrafik att skickas via proxyservern först. På grund av det, verkar det som om din data kommer direkt från proxytjänsten istället för din egen dator och IP-adress. Medan VPN-servrar automatiskt krypterar alla din data, gör inte en proxy detta. Därför kan en proxy hantera ett stort antal samtidiga anslutningar från olika användare (vanligtvis tiotusentals). Många VPN-leverantörer erbjuder också en separat proxytjänst för sina kunder att använda.

Proxy IP Svenska

Proxyservrar kan kommunicera med internet på olika sätt. De använder ett av två protokoll för detta ändamål: HTTP eller SOCKS.

HTTP-proxyservrar

HTTP-protokollet har utformats för att tolka all trafik på HTTP-nivå. Proxyservrar som använder detta protokoll fungerar bara med webbsidor. Varje adress som börjar med http:// eller den säkrare https:// kommer att täckas av denna proxy. Följaktligen kommer proxies som använder detta protokoll endast att vara effektiva när du använder din webbläsare. Eftersom denna proxy bara accepterar HTTP-förfrågningar är den något snabbare än VPN-eller SOCKS-proxies, som båda måste bearbeta mer data. Dessutom kan en HTTP-proxy hjälpa dig att komma runt några geografiska online-begränsningar. Slutligen är HTTP-proxies ofta gratis eller på annat sätt mycket billiga att använda.

Den största nackdelen med en proxy som använder HTTP-protokollet är att din data kan spåras ganska enkelt. När du använder Flash eller JavaScript, som HTTP-protokollet inte kan hantera, kommer många webbplatser att kunna upptäcka din riktiga IP-adress oavsett proxy. Bortsett från det, krypterar inte proxyservrar din data, så att hackare, regeringar, säkerhetssystem och din internetleverantör kan följa varje steg. Om du är på en HTTPS-webbplats spåras inte datatrafiken av tredje part. Din IP-adress är dock fortfarande synlig. En slutlig nackdel med HTTP-proxyservrar är att du måste konfigurera proxyn separat på varje webbläsare du använder. Detta kommer att kräva mycket extra möda och tid.

För att kort sammanfatta alla fördelar och nackdelar med HTTP-proxies har vi gjort en översikt i följande tabell:

FÖRDELAR:NACKDELAR:
Billiga (ofta helt gratis)Endast användbart för att komma åt webbplatser
Döljer din IP-adressDin IP kan lätt avslöjas
Snabb användningHTTP-data kommer inte att krypteras och kommer att vara mottaglig för hackare
Ger tillgång till vissa begränsade webbplatserBehöver individuell konfiguration i varje webbläsare

SOCKS-proxyservrar

Bortsett från HTTPS kan proxyservrar använda ett andra protokoll: SOCKS. SOCKS-proxyservrar kan göra mer än bara tolka webbsidor. De tar också hänsyn till all annan internettrafik, till exempel applikationer för din e-post, IRC-chattar och torrent-program för dina nedladdningar. På så sätt förblir du mer anonym utanför din webbläsare också.

Eftersom SOCKS-proxies bearbetar mer data än HTTP-proxies, är de vanligtvis också mycket långsammare. De är också utsatta för samma säkerhetsproblem: du är fortfarande mottaglig för hackare och din IP kan upptäckas, även om den processen inte är lika lätt som med en HTTP-proxy. Slutligen måste du konfigurera denna proxy separat för varje programvara, till exempel BitTorrent.

En SOCKS-proxy har både fördelar och nackdelar jämfört med en HTTP-proxy. Ändå kan den vara mycket användbar under specifika omständigheter. Om du till exempel bara vill dölja din identitet för att ladda ner torrenter på BitTorrent, är en SOCKS-proxy med en säker SSL-anslutning (en anslutning med certifierade krypteringsnivåer) tillräcklig. Men om du planerar att ladda ner olagliga dokument eller filer på internet så var alltid medveten om de lokala reglerna för denna typ av nedladdning.

FÖRDELAR:NACKDELAR:
Döljer din IP-adressLångsammare än en HTTP-proxy
Ger dig tillgång till vissa begränsade webbplatserKrypterar inte din datatrafik, vilket gör den mottaglig för hackare
Behandlar all form av internettrafik (inklusive torrenter)Behöver individuell konfiguration på varje mjukvara
Skyddar tillräckligt för anonym användning av BitTorrent.

Offentliga kontra privata proxyservrar

Proxyservrar kan utföra många olika uppgifter. För att skilja mellan proxies och de funktioner de utför kan proxies kategoriseras enligt hur de fungerar. För det första finns det en skillnad mellan privata och offentliga proxies.

Offentliga proxyservrar

Free Proxy ListOffentliga eller öppna proxyservrar är proxies som alla kan använda fritt. Detta är möjligt, eftersom proxies kan hantera tusentals anslutningar samtidigt. Det finns många offentliga servrar på nätet, som alla är gratis att använda. Dessa inkluderar både HTTP- och SOCKS-proxies, även om det i allmänhet finns fler offentliga HTTP-proxies tillgängliga. Du hittar otaliga listor över offentliga proxies online om du vet var du ska leta. HideMyAss erbjuder till exempel en gratis offentlig proxy på deras hemsida.

Tyvärr är offentliga proxyservrar ofta ganska instabila. Detta beror på att en server som används av alltför många människor på en gång kan bli överbelastad och sluta fungera. När en offentlig server är lätt att hitta på nätet, kommer många människor sannolikt att använda den, vilket kan orsaka alla typer av problem. Din anslutning kan avbrytas utan varning, och vanligtvis är proxyns hastighet extremt dålig. Dessutom måste du ofta skicka all slags känslig uppgifter till ägarna av dessa anonyma servrar. All din datatrafik passerar trots allt via deras servrar. Sist och främst erbjuder offentliga proxies vanligtvis inte någon extra support. Faktum kvarstår dock att dessa öppna proxies är mycket lätta att använda och tillgängliga gratis.

Privata proxyservrar

Privata proxyservrar är inte tillgängliga för alla: du måste köpa en till ett lågt pris. Dessa servrar är i allmänhet mycket snabbare än offentliga proxies. Du behöver ett användarnamn och lösenord för att kunna använda dem. Privata proxyservrar tenderar att vara mycket mer pålitliga än offentliga servrar, eftersom de ofta ägs och kontrolleras av företag med gott rykte. Dessa erbjuder vanligtvis ytterligare support och programvara som har konfigurerats för personligt bruk. BTGuard och TorGuard, till exempel, har båda förkonfigurerade servrar som är perfekta för att ladda ner torrenter. Dessa tjänster erbjuder specialiserade SOCKS-torrenttjänster, medan andra VPN:er kan erbjuda både HTTP- och SOCKS-tjänster.

Olika typer av proxies

En proxy kan vara antingen offentlig eller privat. Bortsett från det finns det dock ett annat sätt att dela upp proxies, nämligen enligt funktion. Det finns webbproxies, transparenta proxies, anonyma proxies, omvända proxies med mera. Vi kommer strax att förklara var och en av dessa kategorier.

Webbproxy

En webbproxytjänst, som den som CyberGhost erbjuder, skapar en anslutning till en offentlig HTTP-server. När du skickar ut en webbförfrågan på nätet, kommer proxyn att plocka upp den. Den kommer att ändra begäran och därefter skicka den till sin ursprungliga destination. Med en webbproxy kommer du att kunna göra all surfing i din webbläsare mer anonymt utan att behöva ladda ner eller installera ytterligare programvara. Du behöver inte ens konfigurera webbläsaren. Dessutom är dessa webbproxies ofta helt gratis.

Tyvärr har webbproxies också sina nackdelar: de tenderar att använda många annonser, som du måste se på skärmen. De tenderar också att vara långsammare och endast delvis stödja Flash Player och JavaScript. Dessutom blockerar många webbplatser IP-adresserna som tillhör dessa proxyservrar, vilket hindrar dig från att komma åt informationen på dessa sidor medan du använder proxyn. Alla säkerhetsproblem som uppstår när du använder en HTTP-server är också relevanta för webbproxies: de är inte särskilt säkra och kan inte garantera fullständig anonymitet när du surfar.

Webbproxies är dock mycket lätta att använda. Ändå begränsar deras problem med hastighet, säkerhet och blockerad åtkomst deras användbarhet avsevärt. För ordentligt skydd och en snabbare anslutning, är det bättre att använda någon annan typ av proxy.

Transparent proxy

En proxy är transparent när den inte kan ses av dess användare. Man kan säga att den är ”osynlig” i den meningen. I likhet med en webbproxy behöver du inte konfigurera denna proxy i din webbläsare. Att använda en transparent proxy är ”obligatoriskt” i många fall, även om användaren inte är medveten om det. En transparent proxy är placerad mellan användare och tjänsten. Även om användaren inte kan se att dennes data skickas via en proxy först, kan leverantören av tjänsten det.

Den största fördelen med transparenta proxies är att de ökar hastigheten på din internetanvändning eftersom de använder cachning. Ett exempel: när du loggar in på ett gratis Wi-Fi-nätverk på Starbucks som en ny användare, måste du acceptera villkoren först. Denna skärm med Användarvillkor är en cachad sida som tillhandahålls av proxyn. När du trycker på Godkänn skickas du direkt till den faktiska tjänsten. Med andra ord kommer du först att skickas till en tidigare sparad kopia av webbplatsen. På grund av denna process blir det enklare och snabbare att använda ett stort nätverk med en proxy.

Om du letar efter en proxy som döljer din IP-adress hittar du inte svaret i en transparent proxy. Denna typ av proxy skickar direkt vidare din IP-adress till tjänsten. Därför ger det dig inte någon anonymitet och erbjuder bara enkel användning och ökad hastighet.

Anonym proxy

I motsats till en transparent proxy döljer en anonym proxy din IP-adress. De tjänster du använder under anslutning via denna proxy kommer att kunna se att någon har besökt deras webbplats via en proxy. Men de vet inte vem det var, eftersom de inte kan se din riktiga IP-adress, bara proxyserverns IP. Denna typ av proxy fungerar i allmänhet ganska bra för ökad onlineanonymitet. Det är dock inte en garanterad lösning. Bortsett från vanliga anonyma proxies finns det ”extremt” anonyma (eller hög-anonymitet) proxies. Dessa servrar kommer inte ens att avslöja för webbplatser att de är en proxies, medan en vanlig anonym proxy är detekterbar.

Omvänd proxy

En omvänd proxy gör exakt motsatsen till en normal proxy. I stället för att skydda data från den surfande internetanvändaren så skyddar denna proxy webbservern den används på. En omvänd proxy kan användas för att skydda online-data på en sida genom att sätta upp en brandvägg. Åtkomst till dessa specifika sidor kan ges eller nekas av proxy. På så sätt kommer kunder hos en viss bank inte oavsiktligt kunna bläddra sig fram till en främlings bankmiljö. Dessutom används omvända proxies ofta för att cacha statiska sidor, vilket garanterar att servern inte lätt blir överbelastad.

VPN

Istället för en proxy kan du också använda en VPN. Ett virtuellt privat nätverk (VPN) skapar en krypterad tunnel mellan din dator och servern. Det enda din internetleverantör, hackare, eller möjligen regeringen kommer att kunna se, är att din anslutning kommer från IP för din VPN-server. Alla dina online-aktiviteter, din riktiga IP, plats och nedladdningar kommer att förbli dolda bakom din VPN:s kryptering. Dessutom ger en VPN dig tillgång till flera olika serverplatser, vilket innebär att du kan nå alla typer av geo-begränsade sidor och tjänster som annars inte skulle vara tillgängliga för dig. En VPN fungerar så här:

VPN Illustration Svenska

Inte alla VPN:er är desamma. Även då de tjänar ungefär samma syfte så finns det flera extra faktorer som måste beaktas. Vi kommer att namnge tre viktiga överväganden som du måste tänka på här. För mer information om hur VPN-leverantörer hanterar dessa samt andra saker kan du läsa våra detaljerade VPN-recensioner.

Vill du komma igång med en anständig VPN direkt? Ta en titt på NordVPN.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Loggingspolicy

Den enda part som kommer att kunna se ditt onlinebeteende när du använder en VPN är VPN-leverantören. När allt kommer omkring skickas din datatrafik via dennes server. Därför är det viktigt att välja en pålitlig VPN-leverantör som inte sparar något av den informationen. Det skulle gå emot allt en VPN står för: garantera din anonymitet och säkerhet online.

De så kallade loggar som din VPN-leverantör kan föra över din data har potentiellt fruktansvärda konsekvenser. Regeringar kan tvinga leverantören att visa dem din data. Därför är det alltid viktigt att kontrollera om den VPN du funderar på att använda har en icke-loggningspolicy. Om så är fallet lovar de att inte spara din datatrafik, så andra kommer inte att kunna se den heller.

Användarvänlighet

Om du vill konfigurera en VPN-anslutning på enheten måste du hämta och installera en VPN-tjänst. Ibland måste du konfigurera din dator eller mobil enhet för att en VPN ska fungera. Vanligtvis är detta en ganska enkel process: många leverantörer har steg-för-steg installationsguider som du kan använda även om du inte är så skicklig med datorer. Så snart din VPN har installerats och aktiverats kommer alla din onlinedata att skickas säkert genom VPN-tunneln. Det spelar ingen roll vilket program eller vilken webbläsare du använder – all trafik tas om hand.

Programvaran som tillhandahålls av VPN-tjänster kan vara ganska olika. Medan en leverantör kan ha en enkel och strukturerad app som gör det mycket enkelt att använda, kan andra VPN:er välja att lägga till fler funktioner till sin programvara, vilket gör klienten lite rörig och svårare att använda. Beroende på dina egna önskemål, kanske du föredrar en typ av klient framför en annan.

Pris

Ett VPN-abonnemang är vanligtvis inte gratis. Lyckligtvis är priserna inte så dåliga: för bara några dollar i månaden har du redan en mycket bra VPN. Jämfört med en gratis webbproxy kan det tyckas vara för mycket, men du får extra skydd och den bästa krypteringen i gengäld. Det finns även ett par mycket hyfsade gratis VPN-tjänster på marknaden. När du väljer en gratis VPN, bör du vara försiktig med vilken VPN du väljer, dock. Bra, pålitliga VPN:er har ofta hastighetsgränser eller datagränser, men de är mycket bättre än de många falska gratis VPN-tjänster du hittar online, som ofta inte fungerar eller är fyllda med skadlig kod. En bra gratis VPN kommer fortfarande att ge dig bättre skydd än en proxy skulle.

Om du vill ha fullständigt skydd utan några begränsningar, rekommenderar vi dig att lägga undan några dollar i månaden och skaffa en premium-VPN ändå. Jämfört med en proxy, kommer en VPN att göra din internetupplevelse mycket säkrare och mer anonym. Om du dessutom väljer en billig leverantör, som Surfshark, har du det bästa erbjudandet du kan få.

För att göra valet mellan VPN och proxy enklare, har vi i tabellen nedan listat för- och nackdelar med VPN åt dig.

FÖRDELAR MED EN VPN:NACKDELAR MED EN VPN:
Din internet-aktivitet är väl skyddadPris
Höga nivåer av krypteringRisk för loggning
Snabb att använda
Finns i många länder / många serverplatser

Vilket är bäst: VPN eller proxy?

När det gäller integritet och säkerhet överträffar VPN proxies med råge. Medan proxies döljer din IP, erbjuder de inte mycket annan hjälp med skydd. Du kan som sagt välja att använda en proxy för specifika situationer. Även om VPN ger mycket mer kryptering och säkerhet än proxies, är den inte alltid vara nödvändig, beroende på uppgiften för handen och hur du vill hantera din integritet online.

När ska man använda en proxy

  • Kringgå en brandvägg eller geoblockering: När du försöker komma åt en begränsad strömningstjänst eller webbplats kan en proxyserver vara tillräcklig. Detta är dock oftast bara sant om du inte överför känslig data och behöver dölja dina online-aktiviteter. Användarna bör också vara medvetna om att vissa tjänster som Netflix har anti-proxyteknik och kan blockera anslutningar från proxyservrar.
  • När du använder ett föråldrat operativsystem: Proxies kräver inte att du installerar programvara för att de ska fungera. Detta kan fungera till din fördel om du har ett långsamt eller inaktuellt operativsystem. En VPN kan sänka din surfhastighet, medan särskilda HTTP-proxies knappt påverkar maskinens prestanda. Det finns också cachande proxyservrar som kan lagra kopior av webbplatser, som du ofta besöker, för att minska din bandbredd och öka maskinens prestanda.

När ska man använda en VPN

  • Surfa på internet: Om du surfar på internet eller har tillgång till känslig information online, kommer en VPN att kryptera din data och hålla den säkra från hackare och cyberbrottslingar.
  • Ansluta till offentliga Wi-Fi: Om du ansluter till offentliga Wi-Fi eller andra oprioriterade nätverk, är en VPN ett måste. Cyberbrottslingar hackar ofta in sig i osäkra nätverk och kan komma åt all data som du överför över nätverket. En VPN håller din privata data säker från dessa hackare.
  • Åtkomst till regionbegränsat innehåll: Medan proxies kan fungera för att få tillgång till vissa typer av regionbegränsat innehåll, har många tjänster programvara för att blockera proxies. Några av dessa tjänster har också VPN-blockeringar, men du kan i allmänhet använda en betal-VPN för att komma runt dem.
  • Kringgå regeringens censur: Om du bor i ett land med utbredd censur och online-övervakning, kan bara en betal-VPN låta dig säkert kringgå censur och dölja din online-aktivitet från regeringen.

Sammanfattning

En proxyserver kan omdirigera din online-trafik av olika skäl. Du kan använda en för att vara mer anonym när du surfar, eller förbättra din internetupplevelse genom att lägga till en proxy för cachning. Det finns flera typer av proxies tillgängliga som kan användas för olika ändamål.

På nästan alla sätt är en VPN bättre än en proxy. VPN erbjuder mer anonymitet på nätet och skyddar alla din online-data i stället för bara specifika delar av den. Dessutom kan en VPN snabba upp din internet-anslutning: när din Internetleverantör artificiellt sänker bandbredden för din internet-anslutning, kan en VPN kringgå detta effektivt.

Den enda verkliga anledningen att välja en proxyserver över en VPN är priset. Proxies är helt enkelt billigare än VPN. Oavsett, för en liten betalning varje månad har du redan en högkvalitativ VPN-tjänst, till exempel CyberGhost, NordVPN eller Surfshark. I nästan alla fall är det smartare att betala för att säkerställa att din data är riktigt säker. Innan du väljer en proxy för att öka din online-anonymitet, är det bäst att överväga en begränsad gratis VPN först. Tänk alltid på att ingenting på internet är 100 % säkert och anonymt. Därför bör du alltid vara försiktig med vad du gör online, även när du använder en proxy eller VPN.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.