Vad är antivirusprogram och hur fungerar det?

Antivirus virusscanner featured
Klicka här för en sammanfattning
I korthet: vad är en virusskanner?

En virusskanner – även känd som antivirusprogram eller antivirusmjukvara, ser till att virus inte har någon chans att skada din enhet. Internet är fullt av skadlig kod. Antivirusprogram kämpar mot denna skadliga kod genom att ständigt skanna din dator efter farliga program.

Det är mycket viktigt att installera en bra virusskanner. Var uppmärksam på om programvaran är kompatibel med din enhet, oavsett om du kan få den till ett bra pris, och om programmet gör sitt jobb ordentligt. Om du är osäker på vilket program du ska välja så ger vi dig gärna några rekommendationer.

Ett bra antivirusprogram att pröva är Bitdefender. Detta betal-antivirusprogram kommer med flera funktioner och är ett av de bästa valen på marknaden.

Vill du veta mer om antivirusprogram? Läs hela artikeln nedan.

Internet är ett bra ställe att dela information eller att starta en konversion på, vare sig det gäller politiska diskussioner, nyheter eller bedårande GIF-filer av dina favoritdjur. Tyvärr finns det också många otäcka saker som väntar oss på nätet. Ta till exempel de många virus och andra skadliga program gömda i nedladdningar och på webbplatser.

Det är viktigt att skydda dig mot skadlig kod. För att göra det så är det bästa alternativet att installera ett bra antivirusprogram, även kallad virusskanner. Vill du veta vad en virusskanner gör, varför man behöver en och vad man ska leta efter när man köper en? I den här artikeln kommer vi att täcka alla dessa frågor och mer därtill.

Vad är antivirusprogram?

Ett antivirusprogram är ett program som skyddar din dator, laptop, surfplatta, telefon eller annan internetansluten enhet mot skadlig programvara. Antivirusprogram – även kallad virusskanner, identifierar virus och därefter stoppar och tar bort dem.

Under årens lopp har skadlig kod förändrats och har vuxit. Skadliga program har blivit mer varierande, och smartare. Naturligtvis håller företag som gör antivirusprogram jämna steg med denna förändring. Det är därför virusskannrar idag är sofistikerade program som fungerar på olika nivåer och på olika sätt. Vi kommer senare att diskutera detta mer.

Varför behöver man en virusskanner?

Datorvirus laptopGenom att använda ett antivirusprogram håller du enheten säkrare. Datorvirus – och många andra faror på nätet, stoppas av virusskannrar. Detta minskar risken för att din enhet blir oanvändbar eller din data hamnar i fel händer.

Internet är fullt av skadlig kod och virus. Detta kan vara till exempel ett ”normalt” datorvirus, en datormask, en trojan, tangentloggare eller till och med ett spionprogram eller ransomware. När din dator är infekterad, är det extremt svårt att få ditt system helt ”rent” igen. Ofta dröjer sig en del skadlig kod fortfarande kvar någonstans på enheten, även om du har tagit bort alla infekterade filer. Som ett resultat av detta kan du aldrig vara 100 procent säker på att viruset eller den skadliga koden helt har tagits bort.

För att skydda dig mot dessa typer av hot, behöver du en ordentlig virusskanner. Antivirusprogram söker igenom dina filer innan du öppnar dem, så att ett virus inte har möjlighet att infektera ditt system. De flesta avancerade virusskannrar upptäcker också icke-traditionell skadlig kod. Denna typ av skadlig kod behöver inte nödvändigtvis ”aktiveras” för att orsaka skada, till exempel genom att öppna en fil. Exempel på den här typen av skadlig kod är adware (annonsprogram) och spyware (spionprogram).

Hur fungerar en virusskanner?

Målet med en virusskanner är att skydda enheten mot virus och andra typer av skadlig kod. Den gör detta genom att jämföra vilket hot den än stöter på med en ”svart lista”. Alla virus som är kända för ditt antivirusprogram finns på den här svarta listan.

Så snart virusskannern stöter på något som svartlistats kommer programmet att stoppa filen och försöka ta bort den. Ett antivirusprogram söker igenom ditt system på olika sätt:

  • Realtidsskanningar: dessa genomsökningar sker när antivirusprogrammet körs i bakgrunden. Programvaran kontrollerar varje fil och varje program i samma ögonblick du klickar på dem. Om din virusskanner stöter på något misstänkt, så låter det dig veta. Eftersom genomsökningen sker innan filen öppnas så stoppas viruset innan det kan infektera ditt system, vilket gör att du och enheten är säkra.
  • Genomsökningar av hela systemet: systemskanningar görs i ett svep och kontrollerar hela enheten för eventuella virus eller skadlig kod. Fullständiga skanningar är inte ofta nödvändiga, särskilt när realtidsskanningar ständigt sker. Det kan dock vara praktiskt att köra en systemgenomsökning när du installerar ett nytt antivirusprogram. De veckovisa genomsökningar som många antivirusprogram automatiskt körs är också användbara eftersom de dubbelkollar hela systemet efter de senaste virusen. Vid alla andra tillfällen aktiveras antivirusprogram omedelbart, i realtid, så fort du klickar på en fil med ett dolt virus.

Den svarta listan

Lista med förstoringsglasVi har redan nämnt antivirusprogram ”svartlistar”. Många virusskannrar fungerar med svartlistor. De innehåller alla typer av ”definitionsfiler”, som är filer som motsvarar kända virus. I huvudsak är en svart lista, så att säga, ett slags databas med alla virus som är kända för virusskannern.

Under en genomsökning jämför antivirusprogrammen omedelbart filerna på datorn med de definitionsfiler som finns på dess svarta lista. Om den hittar en matchning betyder det att ett virus på den svarta listan finns i den filen på datorn. Virusskannern går sedan till handling och isolerar den farliga filen.

Identifiering av hot

Dessutom använder många antivirusprogram också prediktiva tekniker, även kallat ”heuristik” eller ”hotdetektering”. Detta gör det möjligt för virusskannrar att identifiera nya eller ändrade former av skadlig kod, även om de ännu inte finns med på den svarta listan.

Vidare bör en virusskanner kunna upptäcka om något är fel när program beter sig misstänksamt. Ta en fil, till exempel, som försöker penetrera andra filer för att skriva över dess interna kod. Ett bra antivirusprogram plockar upp detta ovanliga beteende och motverkar det.

En nackdel med heuristik är att en förutsägelse aldrig kan vara 100 procent korrekt. Det är en förutsägelse trots allt, och inte en visshet, om när ett virus helt klart finns på en svart lista. Detta innebär att, om ett virus (ännu) inte finns med på den svarta listan så kan ditt antivirusprogram inte vara säker på att det är ett virus. Detta kan leda till att virusskannern drar fel slutsats och kan identifiera en säker fil som ett virus. Därför kan antivirusprogram inte vara för ”aggressiva”. Annars får du bara meddelanden konstant och att använda din enhet skulle bli en plåga.

Kan jag använda ett gratis antivirusprogram?

Liksom med många andra typer av programvara så finns det både gratis och betalda virusskannrar. Så ja, kan du välja och ladda ner ett gratis antivirusprogram för att skydda din dator. Men var då medveten om att det finns mer att beakta…

Många gratis program som påstår sig vara ”antivirusprogram” bär själva på skadlig kod. När du laddat ner programvaran så kommer skadlig kod in i din dator och kan orsaka dig en hel del elände, när allt du försökte göra var att skydda din enhet. För att undvika detta rekommenderar vi att du ser till att du är välinformerad och till exempel kontrollera tillförlitliga recensioner innan du laddar ner sådana antivirusprogram.

Utöver det faktum att vissa gratis antivirusprogram innehåller skadlig kod är att det finns en annan anledning att vara försiktig med gratis virusskannrar. Många gratis antivirusprogram är inte alls lika bra som betalda versioner. Du behöver, till exempel, själv kontrollera att ditt system är alltid uppdaterat, och du är i allmänhet mindre väl skyddad.

Lyckligtvis finns det några mycket bra gratis antivirusprogram. I denna artikel kommer vi att diskutera en som du kan använda säkert.

Skillnaden mellan antivirusprogram och en brandvägg

brandvägg laptopOm du har hört ordet ”antivirus” förut så har du troligen även har hört ordet ”brandvägg”. Många människor tror att dessa är två sidor av samma mynt, men det är inte helt sant. De utför lite olika uppgifter. Därför är det klokt att inte bara installera en virusskanner utan också se till att du har en bra brandvägg.

Skillnaden mellan ett antivirusprogram och en brandvägg ligger i när ett hot om skadlig kod upptäcks och hur det neutraliseras. Antivirusprogram söker igenom filerna på datorn efter skadlig kod, medan brandväggar skyddar dig mot skadlig kod, nätkriminella och andra skadliga saker på internet innan de når din dator. Du kan bokstavligen se en brandvägg som en ”vägg” mellan dig själv och online-världen. Endast filer och information som anses säkra kan passera genom väggen. En antivirusskanner däremot söker igenom alla filer som redan finns på datorn och eliminerar dem, även om de ännu inte har aktiverats.

Många virusskannrar har en egen inbyggd brandvägg. Det innebär att du installerar båda på samma gång. För mer information om brandväggar och skillnaden mellan brandväggar och virusskannrar – läs vår artikel Virusskannrar och brandväggar: vad är skillnaden.

Köpa antivirusprogram: vad du ska leta efter?

Att skaffa programvara är alltid svårt, särskilt när du behöver betala för den. Hur vet du om du gör rätt val? Kan du vara säker på att den ena virusskannern är bättre för dig än den andra? Här är några saker du kanske vill beakta när du funderar på vilket program som är det bästa antivirusprogrammet för dig.

Effektivitet

Den viktigaste egenskapen hos ett bra antivirusprogram är naturligtvis att det gör sitt jobb ordentligt. Identifierar programmet majoriteten av virusen? Kan det avväpna skadlig kod innan den påverkar din dator? Dessa saker är svåra att testa utan att installera och arbeta med programvaran och, de facto, vill du inte alls testa detta. Du vill bara veta. Lyckligtvis finns det många recensioner på nätet från människor som redan har gjort det arbetet åt dig. Antivirusprogrammet är noggrant testat så att du vet vad som väntar.

Operativsystem och kompatibilitet

Vid inköp av programvara är det viktigt att kontrollera att programmet fungerar på din enhet. Därför bör du kontrollera om antivirusprogrammet är kompatibelt med ditt operativsystem. Oavsett om du har en Windows, Mac, Linux, Android eller iOS-enhet: så länge som virusskannern fungerar med det, så är det bara att köra.

Användbarhet

Ett program som är lätt att använda och lätt att navigera i gör skillnad. Ett användarvänligt gränssnitt är ett måste om du enkelt vill hitta rätt i programmet och hitta de olika funktionerna. Kanske vill du regelbundet se en lista över alla åtgärder som utförs av din virusskanner. Kanske du föredrar att bestämma själv om en fil är farlig eller inte innan din virusskanner ingriper. Eller omvänt, att du kanske inte alls vill märka att din virusskanner körs i bakgrunden medan du använder din enhet. Detta har allt att göra med användarvänlighet av programmet och de alternativ som kommer med virusskannern.

Kundtjänst

Förutom virusskannerns användarvänlighet kan man tycka att bra kundservice är lika viktig. Har du stött på ett problem? Reagerar inte ditt antivirusprogram som det ska? Om så är fallet kan det vara till stor hjälp att ha ett supportteam tillgängligt som snabbt och effektivt kan besvara dina frågor och hjälpa till att lösa eventuella problem.

Vissa utvecklare av antivirusprogram erbjuder stöd, andra inte. Av de som erbjuder stöd erbjuder vissa en chatt, medan andra bara erbjuder e-postsupport. Den senare kan öka väntetiden. Ge akt på vad du föredrar och ta hänsyn till detta.

Extrafunktioner

Laptop With LockVarje virusskanner försöker skilja sig från sina konkurrenter. De gör detta bland annat genom att erbjuda extrafunktioner. Förutom en virusskanner så erbjuder de också till exempel en lösenordshanterare, eller skydd mot nätfiskekampanjer. Andra erbjuder dig utrymme för molnbackup när du köper ett abonnemang, eller ger dig rabatt på en VPN-tjänst.

Förutom dessa extra alternativ kan möjligheten att exakt anpassa inställningarna också göra skillnad. En ny användare vill förmodligen komma igång så snart som möjligt. En avancerad och mer teknisk användare gillar å andra sidan fördelarna som manuell konfiguration har att erbjuda.

Pris

Naturligtvis är priset på ditt antivirusprogram också en viktig faktor. Helst vill du skydda dina enheter så optimalt som möjligt utan att behöva betala för mycket för det du behöver. Du kan överväga freeware eller välja mer säkerhet med en betald virusskanner. Som vi diskuterade tidigare så kan några gratis virusskannrar fungerar ganska bra, men de kommer med vissa risker som du måste vara medveten om.

Recensioner

Andra människors åsikter och erfarenheter med olika antivirusprogram är troligen din mest användbara resurs. Medan du är förmodligen inte kan testa olika virusskannrar, så kan andra det. Du kan hitta många recensioner på nätet.

På Google Play, till exempel, betygsätter personer ofta de appar de laddar ned. Ibland innehåller de kommentarer, som kan vara en mycket användbar källa till mer detaljer. På forum som Tweakers diskuterar tekniska användare effektiviteten av specifika virusskannrar. Detta kan också vara en bra resurs om du använder en del av jargongen där. Och på officiella webbplatser som vår hittar du väl genomtänkta och kompletta recensioner av de bästa och mest välkända virusskannrarna. Använd dessa på ett smart sätt resurser innan du gör ditt val. På så sätt hittar du bästa antivirusprogrammet åt dig.

Två bra antivirusprogram

Om du inte är säker på vilken virusskanner som är den bästa för dig att köpa, så hjälper vi gladeligen till. Här är två tillförlitliga virusskannrar som vi tryggt rekommenderar. Ena är en betald version och den andra ett hyfsat gratisalternativ.

Bästa betalda virusskanner: Bitdefender

bitdefender-logotypBitdefender erbjuder många olika abonnemangsalternativ och har programvara för både hemanvändare och företag. Deras antivirusprogram ser till att du är väl skyddad mot skadlig kod. Du får också skydd för webbkamera och mikrofon, så att främlingar inte kan tjuvlyssna på dig.

Programvaran uppdateras automatiskt, så du behöver inte ideligen kontrollera om antivirusprogrammet är uppdaterat. Dessutom saknar inte denna virusskanner ner ditt system. Du kan prova Bitdefender gratis i 30 dagar. Vill du veta mer och samtidigt få en rejäl rabatt? Klicka på knappen nedan.

Besök Bitdefender

Bästa gratis virusskanner: Avast Free Antivirus

avast-logotypAvast Free är Avasts gratisversion av dess virusskanningsprogram. Detta antivirusprogram erbjuder bra skydd och hotdetektering i ”realtid”, vilket kanske gör det till bästa gratis alternativ till betalda virusskannrar.

Mer än 400 miljoner människor världen över använder Avast. Alla dessa datorer fungerar som ett gigantiskt nätverk: om ett nytt hot identifieras av en användare, delas denna information omedelbart med hela nätverket.

Nackdelen med denna gratis programvara är reklamen. Programmet försöker ständigt övertyga dig om att byta till den betalda versionen av Avast.

Besök Avast Free

Komma igång med ett antivirusprogram: steg för steg-instruktioner

Vill du installera antivirusprogram på enheten? Så här gör du det snabbt och enkelt:

  1. Välj ett antivirusprogram: för att hitta den bästa virusskannern så gör din efterforskning. Överväg pris, kompatibilitet, effektivitet och eventuella extrafunktioner som du kanske vill använda.
  2. Ladda ner programvaran: välj ett abonnemang hos den leverantör du föredrar och ladda ned motsvarande programvara från leverantörens officiella webbplats.
  3. Kör en fullständig genomsökning: sätt ditt nya antivirusprogram i arbete direkt. Låt programvaran utföra en fullständig systemsökning, så att den omedelbart kan neutralisera alla virus som kanske redan gömmer sig på din enhet.
  4. Låt programvaran köras i bakgrunden: virusskannern fortsätter att köras i bakgrunden och ingriper när det behövs. Du kan tryggt fortsätta surfa.

Säker på nätet: vad mer kan du göra?

En korrekt virusskanner skyddar din enhet mot de flesta typer av skadlig kod. På så sätt är det mycket mindre troligt att datorvirus, tangentloggare eller spionprogram blir aktiva på din enhet. Det finns dock fler risker på nätet. Så, vad mer kan du göra för att skydda dig online?

Brandvägg

En bra brandvägg hindrar de flesta skadliga program från att nå din dator. Det är därför det är klokt att installera en hyfsad brandvägg utöver en bra virusskanner. Windows-enheter levereras automatiskt med en tillförlitlig brandvägg som kallas Windows Defender. Du kan hantera den här brandväggen inom Windows-alternativ. Många antivirusprogram har också en egen brandvägg som du kan använda.

VPN

Om du inte bara vill använda internet på ett säkert sätt utan även anonymt, är en VPN en bra idé. En VPN (Virtual Private Network) säkerställer att din IP-adress förblir dold. Detta gör det mycket svårt för andra aktörer, såsom hackare och webbplatser, men också din internetleverantör och folk i hushållet att följa vad du gör på nätet.

Vill du ha mer information om VPN? Du kan läsa här om vad exakt en VPN gör och vilken de bästa VPN:erna är just nu.

Lösenordshanterare

Numera måste du skapa ett användarkonto för var och varenda webbplats eller plattform du vill besöka. Vidare måste du ange en unik inloggning för var och en av dem. Vi kan inte nog betona hur viktigt det är att skapa ett starkt och unikt lösenord för varje konto, så att andra inte enkelt kan gissa eller knäcka dina lösenord. Om du har svårt att komma ihåg dem alla så är du inte ensam. En lösenordshanterare erbjuder en perfekt lösning för detta: du lagrar helt enkelt alla dina lösenord och konton i det här programmet. Allt du behöver komma ihåg hädanefter är ditt lösenord hos lösenordshanteraren. Se bara till att du väljer en pålitlig lösenordshanterare, exempelvis RememBear eller Blur.

Uppdateringar

Det kan tyckas överdrivet, men icke desto mindre kan vi kan nog betona hur viktigt det är att hålla all din mjukvara och dina program uppdaterade. Uppdateringar säkerställer att de senaste säkerhetshålen är lagade, och att den senaste säkerhetsinformationen läses in i ditt program. Detta är extra viktigt med virusskannrar där nya virus måste läggas till den svarta listan så snart som möjligt. Men det är också viktigt för annan programvara, då uppdateringar fixar kodens svagheter och buggar. Om du ser till att hela ditt system är uppdaterat, är du mycket säkrare på nätet.

Sunt förnuft

Förutom att installera och uppdatera alla dessa lager av skydd, är det mycket viktigt att du är vaksam när du är online. Se till att du är väl informerad om de olika typerna av bedrägerier, skadlig koder och den nätkriminalitet som för närvarande aktiv. Vet du till exempel hur man känner igen och undviker nätfiske?. Om du är välinformerad kan du navigera mer säkert på internet. Du är mer benägen att känna igen skadlig programvara, virus och bedrägerier, vilket gör dig säkrare.

Slutsats

Antivirusprogram hjälper dig att skydda datorn mot virus och olika typer av skadlig kod. Det finns ett antal virusskannrar på marknaden. Vissa är ganska grundläggande och gratis, medan andra erbjuder dig fler alternativ men som du måste betala för. Innan du gör ett val, är det en bra idé att kontrollera vad som finns tillgängligt och vilka program som är användbara och tillförlitliga. Du kan göra detta, till exempel genom att läsa våra recensioner.

Förutom en virusskanner finns det fler sätt du bättre kan skydda dig själv på när du är online. Överväg till exempel på användning av en brandvägg, en VPN, eller en lösenordshanterare. Hur som helst är ett antivirusprogram ett bra första steg mot nätsäkerhet.

Vad är en virusskanner: vanliga frågor

Har du en fråga om antivirusprogram och hur de skyddar din enhet? Klicka på en av våra vanliga frågor nedan för att visa svaret.

Ett antivirusprogram identifierar skadlig kod på datorn och ser därefter till att denna skadliga kod, oavsett om den är ett datorvirus eller maskar, till exempel, elimineras innan den orsakar någon skada. Antivirusprogram kallas även virusskannrar. Om du vill skydda din dator, telefon eller annan enhet ordentligt när du surfar på internet så är ett antivirusprogram ett måste.

Det finns betalda samt gratis antivirusprogram. Gratis är alltid trevligt, naturligtvis, men betalda versioner är i allmänhet bättre och/eller troligtvis bättre passar dina behov. Bitdefender är ett bra alternativ för att skydda dina enheter. Vill du hellre prova på ett gratis alternativ? Då rekommenderar vi Avast Free Antivirus.

De flesta virusskannrar använder en kombination av en så kallad svartlistning och hotdetektering för att skydda dig mot skadlig kod. Den svarta listan är en samling koder som virusskannern vet är virus. Om programvaran stöter på sån här kod så kommer koden att raderas, och enheten är säker.

Hotdetektering är en prediktiv teknik ett antivirusprogram använder för att upptäcka misstänkt kod i nyare virus. Men ibland markeras helt säkra program av misstag som virus.

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.