Bästa antivirusprogram 2021: vår topp 5-lista

Best Antivirus Featured image
Klicka här för en kort sammanfattning
Bästa antivirus 2021: en sammanfattning

Letar du efter den bästa virusskannrarna 2021? Vi har listat de fem bästa alternativen åt dig!

 1. Kaspersky
 2. Avira
 3. Bitdefender
 4. AVG
 5. Avast

Inte varje antivirusprogram fungerar bra för alla. Vilket antivirus som är det bästa alternativet för dig beror bland annat på ditt operativsystem, dina nätativiteter och dina specifika önskemål. Läs artikeln nedan för att ta reda på vilka av dessa fem alternativ som passar dig bäst.

Antivirusprogram säkerställer att din dator är optimalt skyddad mot virus och alla typer av skadlig kod. Det finns många olika program – alla påstår sig erbjuda den bästa antiviruslösning. Hur vet du vilken programvara du ska välja?

Vi har forskat fram 2021 års bästa antivirusprogram och testat olika högkvalitativa virusskannrar. Vi tittade på de funktioner och finesser som var och en av dem erbjuder. När vår djupgående utforskning var klar, så avgjorde vi vilket antivirusprogram som enligt vår mening är det bästa tillgänliga alternativet idag.

De bästa virusskannrarna 2021

I tabellen nedan har vi ställt samman en lista över de bästa virusskannrarna 2021. I tabellen jämförs kortfattat deras funktioner och finesser. Vill du veta vad du ska göra av denna information? Rulla då vidare och avgör vilket antivirus som är det bästa för dig.

SpecifiktionerKasperskyAviraBitdefenderAVGAvast
HemsidaBesök KasperskyBesök AviraBesök BitdefenderBesök AVGBesök Avast
Pris per år (billigaste versionen utan rabatt)39,99 USD44,99 USD59,99 USD69,99 USD69,99 USD
Operativsystem*Windows, Mac, Android, iOSWindows, Mac, (Android, iOS)Windows, (Mac, Android, iOS)Windows, (Mac, Android, iOS)Windows, (Mac, Android, iOS)
Antal enheter*1-51-51-51-101-10
Gratis version?
AV-Comparatives testpoäng (procent av blockerad skadlig kod)99,7 %99,3 %99,6 %99,7 %99,7 %
Virus- och malwareskydd i realtid
Virusskanningsfunktion
Brandvägg***
Säker internetbank****
Skydd mot nätfiske****
Skydd mot ransomware (utpressningstrojaner)*
Barnspärr**
Lösenordshantering*****
Säkerhetskopior*
Annonsblockering**
Programuppdateringsprogram***
Spårningsskydd**
Datorrensning***
Webbkameraskydd***

* Beroende på det valda abonnemanget

Nedan beskriver vi ytterligare vart och ett av de bästa antivirusalternativen 2021. Vill du komma igång direkt och säkra det bästa erbjudandet? Klicka bara på knappen nedanför respektive avsnitt för att gå direkt till valfri virusskanners webbplats.


1. Kaspersky: toppskydd för alla

Kaspersky skylt

 • Effektivt och högkvalitativt skydd mot virus och malware
 • Tydlig programvara som enkelt används av vem som helst
 • Olika paket att välja mellan
 • Snabba skanningar med grundliga resultat

Kaspersky är ett etablerat namn i antivirusvärlden, och inte utan god anledning. Under våra tester märkte vi snabbt att Kaspersky producerar produkter av hög kvalitet. Kaspersky erbjuder tre olika versioner: Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security och Kaspersky Total Security. Varje efterföljande version som anges har fler funktioner än föregående.

Vi kan helhjärtat rekommendera Kaspersky Internet Security. Denna version ger skydd i realtid mot virus och malware, låter dig köra skanningsvarianter, kommer med en brandvägg och skyddar även dina onlinebetalningar (om du använder en säker webbläsare). Dessutom erbjuder den skydd av hög kvalitet mot nätfiske.

Kasperskys lösningar fungerar på Windows, Mac och på telefonen, så att du kan skydda alla dina enheter samtidigt. Kasperskys programvara är mycket användarvänlig. Du kommer igång direkt och du märker knappast virusskannern som körs i bakgrunden. Dessutom erbjuder Kasperskys programvara utmärkt skydd. Den kanske inte har den snabbaste skannern, men det gör stoppar effektivt skadlig kod utan att besvära dig medan du surfar. AV-Comparatives tester av denna virusskanner resulterade i en poäng på 99,7 %, vilket innebär att nästan alla virus och all malware stoppas.

Vill du ha ännu fler extrafunktioner? Då är Kaspersky Total Security rätt val för dig. Denna version lägger till funktioner som föräldrakontroll, lösenordshantering och filsäkerhetskopior. Men, även utan alla dessa extrafunktioner, tycker vi att Kaspersky alltjämt är det bästa antivirusprogrammet 2021. En välförtjänt högsta placering.

Finns det något Kaspersky kunde förbättra? Säkert. Bara för att denna leverantör är stark i många av sina funktioner betyder det inte att det är den bästa i allt. Kasperskys kundtjänst är till exempel ok, men kunde vara bättre. Dessutom är Kaspersky ett ryskt företag, vilket var skäl nog för den amerikanska regeringen att inte längre tillåta Kasperskys programvara inom sina organisationer. Är detta en fråga för vanliga användare? Vi tvivlar på det.

Vill du veta mer? Klicka här för att läsa vår fullständiga Kaspersky-recension. Vill du prova Kaspersky gratis i 30 dagar? Det kan du.

Besök Kaspersky

2. Avira Antivirus: en effektiv virusdödare som inte saktar ner dig

Avira skylt

 • Flertal ytterligare alternativ mot anti-malware och för onlineskydd
 • Låg systembelastning
 • Mycket bra gratis version tillgänglig
 • Använder molnteknik för bästa skydd mot skadlig kod

Avira kommer in på andra plats i vår recension av bästa virusskannrar. Även om denna leverantör ännu inte är så stor som vissa av sina konkurrenter, såsom Bitdefender och Avast, har den fortfarande mycket att erbjuda. Avira innehåller skydd mot malware, mot virus, ransomware och annan skadlig kod. Den innehåller också spårningsblockering, en annonsblockerare, webbskydd, en enhetsskanner samt ett intelligent system som identifierar både nya och gamla hot med hjälp av molnteknik.

Precis som Kaspersky har Avira olika abonnemang. Med Avira Antivirus Pro får du alla grundläggande funktioner. Avira Internet Security lägger till en lösenordshanterare och ett programuppdateringsprogram. Om du väljer Avira Prime får du ännu fler funktioner, inklusive ett program som rensar din dator och ett sätt att anonymisera din webbläsarhistorik. Därutöver erbjuder Avira också en mycket bra gratis lösning: Avira Fri Antivirus. Med denna version får du många av de grundläggande funktionerna i Avira Pro, men du måste också leva med den där irriterande reklamen. Gratisversionen inkluderar inte heller tillgång till Aviras kundtjänst.

Aviras malwareskydd är mycket gediget. Enligt AV-Comparatives når Aviras poäng över genomsnittet när det gäller att blockera alla typer av virus och andra hot. Dessutom är Avira mycket bra på att känna igen skadlig programvara utan att konstant ge ”falska positiva”utslag. Detta innebär att körandet av denna programvara knappt påverkar ens normala internetaktivitet. En annan fördel med Avira är att företaget är baserat i Tyskland, där integritetslagar är mycket starka. Avira följer GDPR och den tyska Telemedialagen. Med Avira kan du därför vara säker på att din data är säker.

Avira fungerar på olika enheter och kan laddas ner på Windows, Mac, Android och iOS-enheter. Dessutom har Avira en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, så att du kan prova detta antivirusprogram innan du binder dig vid ett årsabonnemang.

Nyfiken? Läs vår fullständiga granskning av Avira här eller klicka på knappen nedan för att gå direkt till Aviras webbplats.

Besök Avira

3. Bitdefender: många funktioner och optimalt skydd

Bitdefender skylt

 • Tydlig och användarvänlig programvara
 • Transparent integritetspolicy
 • Många funktioner när det gäller säkerhet och integritet
 • Bra pris – kvalitetsförhållande

Bitdefender är en jätte bland virusskannrar och används av hundratals miljoner människor. Detta är inte förvånande, eftersom Bitdefender har i stort sett alla de funktioner du kanske vill ha eller förväntar dig av ett antivirusprogram. Det är självklart att Bitdefenders grundläggande Antivirus Plus 2021-paket skyddar dig mot alla möjliga skadliga program, inklusive spyware, adware och till och med ransomware. Bitdefenders mer omfattande paket, Bitdefender Internet Security och Bitdefender Total Security har också en egen brandvägg och alternativ för föräldrakontroll. Utöver allt detta erbjuder Bitdefender Total Security en enhetsoptimerare.

Bitdefender Total Security fungerar på Windows, Mac, Android samt på iOS-enheter. Tyvärr fungerar de andra paketen – Internet Security och Antivirus Plus, bara på Windows. Så detta är en möjlig nackdel för Apple- och smartphone-användare som föredrar ett grundläggande antiviruspaket och är ovilliga att betala extra för alternativ som de kanske inte behöver eller vill ha. Men om du letar efter ett gratis antivirusprogram för Windows så täcker Bitdefender dina behov. Bitdefenders gratisversion kan vara mer begränsad men gör fortfarande jobbet.

Även om årets Bitdefenders fått något lägre poäng än tidigare år i AV-Comparatives testresultat när det gäller virusupptäckt så ger Bitdefender fortfarande bra skydd mot de flesta vanliga virus. Lösningen hjälper till att hålla din personliga information säker och är snabb. Dessutom värderar denna leverantör din integritet, deras lösning är enkel att använda och du kan få grundläggande skydd till ett lågt pris. Vår övergripande slutsats? En utmärkt virusskanner med ett utmärkt pris i förhållande till kvaliteten.

Vill du veta mer om Bitdefender? Läs vår fullständiga granskning av denna virusskanner. Vill du skaffa ett abonnemang på en gång så kan du göra det via knappen nedan.

Besök Bitdefender

4. AVG: skaplig kvalitet hos gratis- och betalvarianter

AVG skylt

 • Massor av extrafunktioner, inklusive ett spamfilter och PC-rengöring
 • Användarvänlig programvara
 • Grundläggande brandvägg och skydd mot skadlig kod ingår i gratisversion
 • Inte det bästa valet när det gäller integritetsskydd

AVG Antivirus är ett välkänt namn bland gratis antivirusprogram. AVG gick samman med Avast Software efter Avasts förvärv av AVG 2017. Samma företag äger också Avast Antivirus, vår nummer 5 på denna lista. AVG har flera produkter, inklusive en dedikerad app för mobila enheter. Deras gratispaket kommer med rimligt grundläggande skydd mot skadlig kod, en virussökningsfunktion och en brandvägg.

För mer avancerade alternativ behöver du AVG Internet Security. Denna version innehåller en mer avancerad brandvägg, bättre skydd mot ransomware, webbkameraskydd, samt nätfiske- och spamfilter. I paketet AVG Ultimate följer ännu fler extrafunktioner, som din egen VPN- och PC-rengöring.

AV-Comparatives forskning visar att AVG:s poäng ligger över genomsnittet i att identifiera och blockera skadlig kod. Därför är det ett mycket bra alternativ när det gäller säkerhet. Dessutom gör det AVG mycket användarvänlig genom det faktum att programvaran är enkel att installera och använda. AVG kräver mycket lite arbetsminne, och den gör sitt jobb tyst och snabbt i bakgrunden. Du märker inte ens att den finns där.

Med detta sagt, så finns det några skäl till varför denna leverantör inte slutade på 1:a plats. AVG använder pop-ups som kan vara mycket irriterande. Dessutom är deras kundservice svår att nå. Den största nackdelen är dock AVG:s historia av integritetsskandaler. Tidigare har AVG kommits på med att sälja användardata till andra parter. Sedan dess har det lagt till ett tydligare alternativ till sin programvara för att lämna, och fler sekretesskontroller.

Vill du veta mer om AVG Antivirus? Du hittar vår omfattande recension här. Du kan också teckna ett abonnemang eller ladda ner gratisversionen genom att klicka på knappen nedan.

Besök AVG

Avast skylt

AVAST Software är ett av de största cybersäkerhetsföretagen i världen. Det äger inte bara Avast utan också AVG. Hundratals miljoner människor redan använder Avast Antivirus. Detta beror delvis på att Avast erbjuder ett skapligt gratisalternativ som inkluderar skydd i realtid mot virus och malware samt en virusskanningsfunktion. Den betalda versionen – Avast Premium Security, har också många extra funktioner. Den erbjuder till exempel en avancerad brandvägg, skydd mot nätfiske och ransomware, lösenordsskydd, automatiska uppdateringar, skydd för din Android-enhet om den är stulen, etc.

Det finns också ett Avast Ultimate-paket, som ger dig ännu fler extrafunktioner inklusive en mjukvara för drivrutinsuppdateringar och programvara för spårningsblockering. Men redan den grundläggande versionen av denna virusskanner är väl rustad för att förekoma många former av skadlig kod. Avast, liksom alla andra virusskannrar på vår topp 5-lista tar hem poäng över genomsnittet i omfattande virusskanner tester, såsom de hos AV-Comparatives.

Tyvärr är inte allt rosenrött när det gäller Avast. Liksom AVG har Avast tidigare sålt användardata till tredje part. Dessutom står det i deras integritetsförklaring att de lagrar en hel del användardata, vilket inte är särskilt integritetsvänligt, även om det finns kontroller på plats. Dessutom är Avast också en ganska ”tung” virusskanner: även om hastigheten är bra så belastar programvaran ditt system, så du kan uppleva att andra processer på din enhet bromsas.

För mer information om detta virusskanner – läs vår omfattande recension. Intresserad? Ta en titt på Avasts webbplats.

Besök Avast

Bonus: bästa gratis antivirus: Bitdefender Antivirus Free

bitdefender logotyp

Letar du efter 2021 års bästa gratis antivirus? Då vill vi hänvisa dig till Bitdefender Antivirus Free. Många tycker att det är OK att inte använda någon virusskannrar eller att bara förlita sig helt på Windows Defender. Men medan Windows Defender gör ett någorlunda bra jobb med att skydda dig så finns det bättre alternativ där ute – och några av dem är gratis.

Vi kan tryggt rekommendera Bitdefender Antivirus Free. Fördelen med Bitdefenders gratispaket är att det fungerar på Windows, Mac och Android. Liksom den betalda versionen av Bitdefender, är gratisversionen mycket snabb och kraftfull. Den saktar knappt ner ditt system men säkerställer realtidsskydd för din enhet mot skadlig kod, virus och till och med nätfiske.

För ytterligare funktioner, till exempel förstärkt skydd, Bitdefenders VPN, anti-spårningsprogram och säker onlinebank behöver du alltjämt köpa premiumversionen. Icke desto mindre är Bitdefender Antivirus Fri i vår mening den bästa gratisalternativet mot malware.

Besök Bitdefender

Testar bästa antivirusprogrammet: hur väljer vi topp 5?

Vi testar olika antivirusprogram genom att titta på flera faktorer. Endast efter grundligt användning och utforskande alla virusskannrar i vårt test, väljer vi de fem bästa. Vi är särskilt uppmärksamma skydd, hastighet och systembelastning, användarvänlighet, integritet, kundservice och de olika extrafunktioner som en virusskanner erbjuder.

Detaljerad antivirus-undersökning

lista med förstoringsglas

De allra flesta av dessa tester utförs av våra cybersäkerhetsanalytiker. De installerar programvaran och använder den under längre perioder för att avgöra om den är användarvänligt. De utvärderar hemsidan, installationsprocessen och själva programvaran. De kontaktar också kundservice för att se hur bra de är.

Vi kör vår egen hastighetstester och tittar bland annat på förändringar i CPU-användningen under olika genomsökningar. Dessutom provar vi de olika funktioner var skanner har för att få en uppfattning om de funktioner som finns tillgängliga för användarna. Vi går även igenom varje leverantörs integritetspolicy och gräver i deras förflutna för att kontrollera om det inträffat några integritetskandaler.

Våra slutsatser angående säkerhetsnivån som virusskannrarna i vårt test erbjuder är baserade på tester av AV-Comparatives – en pålitlig plattform som regelbundet bedriver omfattande undersökning om effektiviteten hos olika virusskannrar.

Aktuell och ständigt under utveckling

Vi testar ständigt nya produkter som är tänkta att hålla dig säker när du surfar på internet. Dessa kan vara virusskannrar, VPN:er eller annan programvara. Således uppdateras ständigt vår topp 5-lista över de bästa virusskannrarna, baserat på våra senaste tester och resultat, och de senaste testerna från AV-Comparatives. På detta sätt kan du vara säker på att du kommer att kunna basera ditt beslut på de senaste råden och installera det bästa skyddet för din enhet.

Hur väljer du den bästa virusskannern?

Trofé med frågetecken

Alla som regelbundet använder en PC, bärbar dator, smartphone eller annan enhet med tillgång till internet behöver antivirusskydd. Detta beror helt enkelt på att internet är fullt av virus och annan skadlig kod. Cyberbrottslingar är ständigt på jakt efter sätt och medel för att stjäla din data eller dina pengar. En bra virusskanner erbjuder dig bästa möjliga skydd.

Du undrar förmodligen vad man ska titta efter hos ett antivirusprogram. Här är några frågor du bör ställa dig själv när du funderar på att köpa ett antivirusprogram.

Vilka funktioner tillhandahåller virusskannern?

Förutom grundläggande skydd har många virusskannrar ytterligare funktioner såsom föräldrakontroll, anti-nätfiske och skydd för dina e-postmeddelanden och säker bankhantering. Alla dessa extrafunktioner räknas. Den bästa virusskanner för dig är det program som har alla de funktioner du behöver. Naturligtvis beror detta på dina nätaktiviteter och vilken typ av enhet du använder.

Skyddar verkligen detta antivirusprogram mig?

Den virusskanner som bara blockerar 50 % av alla virus är faktiskt värdelös. Så, för att skydda dina enheter behöver du antivirusprogram som kan stoppa både de kända och de nyare virusen, samt malware-filer.

Hur mycket kostar antivirusprogrammet?

Prislappen spelar naturligtvis också en roll. Helst vill du ha bästa möjliga skydd till lägsta möjliga pris. Därför är det värt att väga priset mot funktionerna och avgöra hur mycket pengar du vill spendera på en virusskanner.

På vilka enheter fungerar virusskannern?

Alla virusskannrar fungerar inte på alla enheter. Det är klokt att installera ett antivirusprogram på både din smartphone och din PC. Beroende på ditt operativsystem (Windows, Mac, Android, iOS eller något annat) kan dina alternativ vara begränsade. Så kontrollera alltid om antivirusprogrammet som du väljer fungerar på din enhet.

Skyddar virusprogrammet min integritet?

Förutom att skydda dig mot virus måste en virusskanner också hantera dina personuppgifter på rätt sätt. Du anförtror en del av din internettrafik till deras programvara och de skulle kunna använda denna information till sin egen fördel. Det är därför det är viktigt att veta vad integritetspolicyn faktiskt säger.

Är programvaran användarvänlig?

Användarvänlighet är ett måste för många användare. Ett bra antivirusprogram körs i bakgrunden och du bör knappast märka att det är där medan du surfar och bläddrar. Instrumentpanelen ska vara tydlig och programmet ska vara lätt att installera. Extrafunktioner kan komma till nytta. Också viktigt är bra kundservice som hjälper dig snabbt och effektivt om du har några problem. Och hur är det med en pengarna-tillbaka-garanti? En 30-dagars pengarna-tillbaka-garantiger dig till exempel chansen att prova programvaran i en månad innan du binder dig till ett abonnemang.

Hur är det med hastighet och systembelastning?

Virusskannrar söker igenom ditt system efter skadlig kod. Det är därför det är viktigt att ett antivirusprogram utför denna uppgift snabbt, utan att sakta ner ditt system. Detta är det enda sättet det kontinuerligt kan köras i bakgrunden medan du surfar på internet ostört. Men inte varje antivirusprogram är snabbt och effektivt. Därför är effekten av ett antivirusprogram på ditt system en särskilt viktig faktor när man fastställer vilken virusskanner som är det bästa för dig.

Slutsats: bästa antivirusprogrammet 2021

Virusskannrar hjälper till att skydda din dator eller smartphone mot skadlig kod och virus. Tyvärr är inte alla antivirusprogram lika bra. Om du letar efter den bästa virusskannern 2021 så har vi fem alternativ åt dig. Vart och ett av dem utmärker sig i hur de skyddar din enhet mot virus och skadlig kod. Här är de fem bästa antivirusprogrammen 2021:

AntivirusPoängWebbplats
Kaspersky8,8Besök Kaspersky
Avira8,2Besök Avira
Bitdefender7,9Besök Bitdefender
AVG7,8Besök AVG
Avast7,6 Besök Avast

Vill du installera den bästa gratisvirusskannern på enheten? Då rekommenderar vi Bitdefender Antivirus Free Edition.

Bästa virusskanner: vanliga frågor

Har du en fråga om våra topp fem-lista eller om antivirusprogram i allmänhet? Nedan diskuterar vi några av de vanligaste frågorna. Klicka bara på frågan för att se svaret.

Det bästa antivirusprogrammet 2021 är Kaspersky. Denna virusskanner är mycket snabb, har liten inverkan på ditt system och stoppar en hel del skadlig kod och datavirus. Eftersom Kaspersky erbjuder skydd av hög kvalitet, innehåller många funktioner och dessutom mycket användarvänligt tycker vi att detta är det bästa antivirusprogrammet som finns tillgängligt just nu. Du kan se vår fem bästa antivirusprogram här.

Om du letar efter ett gratis antivirusprogram, rekommenderar vi Bitdefender Antivirus Free. Denna programvara ger högsta säkerhet åt din Windows 10-dator, Mac eller Androidtelefon. Den går snabbt och fungerar även bra i kombination med till exempel spel.

Just nu är Kaspersky den bästa virusskannern för Windows 10. Efter omfattande tester nådde detta antivirusprogram upp till en obestridd 1:a-plats. Kaspersky är snabbt, grundligt, och kommer med massor av extrafunktioner som hjälper till att hålla din Windows 10-dator säker. Läs vår detaljerad recension om Kaspersky här.

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.