Bitdefender-recension: hur väl presterar detta antivirusprogram i tester?

Review star bar, magnifier, Bitdefender logo and star showing total review score

Bitdefender är ett av de mest använda antivirusprogrammen i världen. Sedan 2007 produceras och utvecklas Bitdefenders antivirusprogram av det rumänska företaget med samma namn. Programvaran fanns dock redan under ett annat namn (dvs. Antivirus Expert) sedan 1996. Bitdefender påstår sig ha omkring 500 miljoner användare världen över vilket gör den till en av de största aktörerna i antivirusprogramvärlden jämförbar med Avast eller Kaspersky och klart större än till exempel AVG eller Avira.

I den här artikeln ska vi berätta allt du möjligtvis vill veta om Bitdefender. Vi kommer att diskutera de säkerhetsalternativ detta antivirusprogram erbjuder, den hastighet med vilken programvaran utför sina skanningar, belastningen programvaran tillför ditt system, de många extra funktioner programvaran erbjuder och mycket mer. Om du vill veta något specifikt om detta antivirusprogram så titta i innehållsförteckningen till höger för att snabbt navigera till rätt del av texten.

Om inte särskilt anges så handlar informationen i denna översyn om den betalda versionen av Bitdefender (dvs Total Security). Detta beror på att det är den mest omfattande versionen av Bitdefender och erbjuder mest säkerhetsfunktioner. Vi förstår dock att många använder gratis antivirusprogram. Det är därför vi också i stor utsträckning har testat gratisversionen av Bitdefender, som du kan läsa om längre fram i denna recension.

Bitdefender-paket och priser

Liksom de flesta antivirusprogram erbjuder Bitdefender olika paket med olika funktioner. Tabellen nedan listar dem alla:

FunktionerBitdefender Total SecurityBitdefender
Internet Security
Bitdefender
Antivirus Plus
Skydd för alla operativsystem, dvs. Windows, MacOS, Android och iOSJaEndast WindowsEndast Windows
EnhetshanterareJaXX
IntegritetsbrandväggJaJaX
FöräldrakontrollJaJaX
Skydd mot skadlig kod, spyware och adwareJaJaJa
Skydd i flera lager mot ransomwareJaJaJa

Skärmbilden nedan visar de olika alternativ som erbjuds som en del av varje paket och deras priser, samt antalet enheter som kan skyddas med varje paket.

Bitdefender priser och funktioner

Vill du köpa något av Bitdefenders direkt? Klicka då på knappen nedan.

Besök Bitdefender

Funktionerna i Bitdefender Total Security

Vi har genomfört våra egna tester på den mest kompletta versionen av Bitdefender, nämligen Bitdefender Total Security. Nedan ska vi mer i detalj förklara funktionerna i detta antiviruspaket.

Bitdefender erbjuder ett stort utbud av säkerhet och även integritetsalternativ. Bitdefenders funktioner är bekvämt indelade i två ”huvudkategorier” och presenteras i separata fönster, den ena om säkerhet och den andra om integritet.

Säkerhetsfunktioner

De viktigaste och standardfunktionerna finns under fliken Antivirus. Här ser du bland annat alternativen att köra och schemalägga skanningar, att slå på eller av Bitdefenders aktiva antivirusupptäckt (lämna denna på!), och även möjlighet att anpassa den.

Dessutom erbjuder Bitdefender, liksom alla skapliga moderna virusskannrar, också en solid brandvägg. Det finns ganska många konfigurationsalternativ du kan använda här. Men för att optimalt utnyttja dessa alternativ så behöver du en hel del teknisk kunskap. Det är därför vi rekommenderar att nybörjare helt enkelt lämnar brandväggen med dess standardinställningar. Standardinställningarna erbjuder redan utmärkt skydd.

Bitdefender erbjuder också ytterligare funktioner för att upptäcka sårbarheter i ditt system och på ditt nätverk, funktioner för att bekämpa skräppost, återställa filer som har ”tagits som gisslan” av ransomware, upptäcka avancerade hot, och mycket mer.

Integritetsfunktioner

Funktionerna stannar inte här. Bitdefender erbjuder också särskilda integritetsfunktioner. Detta inkluderar en integrerad lösenordshanterare, en VPN-anslutning, och en anti-spårare som säkerställer att bland annat cookies inte spårar dig. Dessutom erbjuder Bitdefender föräldrakontroll och ett säkert digitalt kassaskåp för känsliga filer.

Slutligen erbjuder Bitdefender några ”verktyg” som inte är absolut nödvändigt men kan visa sig vara särskilt användbara när du exempelvis förbättrar ditt systems prestation.

Sammanfattningsvis erbjuder Bitdefender massor av väsentliga och användbara funktioner för alla seriösa användare av antivirusprogram. Bitdefenders snygga och stilrena gränssnitt gör det enkelt att använda de funktioner som är relevanta för dig och ignorera de som inte är det. I slutänden är det upp till dig. Jämför med din ytterdörr – vissa tycker att det räcker att bara låsa dörren, medan andra föredrar att också sätta i säkerhetsdörrens kedja och fälla ner ett skyddande lock. Allt är möjligt med Bitdefender.

Funktioner i Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender erbjuder också en minimalistisk men skaplig gratisversion vid namn Antivirus Free Edition. Denna gratisversion finns för Windows, Mac och Android.

En fördel med denna gratis virusskanner är att både manuella genomsökningar och realtidsdetektering av hot. Det är dock klart att gratisversionen erbjuder betydligt färre konfigurationsalternativ för båda dessa säkerhetstekniker. Du kan till exempel inte schemalägga genomsökningar, vilket är möjligt med Bitdefender Total Security. Det finns heller något snabbskanningsalternativ. Istället erbjuder gratisversionen ett praktiskt alternativ för att dra och släppa filer, eller hela mappar, till ett litet fält i programmet där de ska skannas.

Dessutom, när det gäller realtidsdetektering, så finns det i Bitdefender Antivirus Free Edition betydligt färre alternativ än i de betalda versionerna. I den kostnadsfria utgåvan kan du bara aktivera eller inaktivera realtidsdetektering. Det finns inga ytterligare konfigurationsalternativ. Det är dock möjligt att lägga till undantag i gratisprogrammet. På så sätt kan du namnge vissa filer, mappar och webbplatser som du vill ha överhoppade vid genomsökningar och detektering av fara i realtid. På så sätt kan du göra små anpassningar i både skanningar och realtidsriskdetektering för att passa dina egna önskemål. Vi rekommenderar dock att du bara använder det här alternativet om du vet vad du gör och är säker på att de undantag du lägger till är helt fria från malware.

Vidare har Bitdefender Antivirus Free Edition-gränssnittet ett fönster som heter Quarantine, där misstänkta filer och ”händelser” hamnar. Du kan också hitta saker som utförda skanningar här. Tyvärr är gratisversionen endast tillgänglig på engelska.

I allmänhet fann vi Bitdefender Free mycket mer begränsad och att den erbjuder färre alternativ än Bitdefender Total Security. Å andra sidan känns gratisversionen mycket mer hanterbar och enklare att använda. Detta kan vara särskilt användbart för nya antivirusanvändare som inte är så kunniga om datorer och nätverk. Men för den mest kompletta och effektiva antiviruslösning från Bitdefender så rekommenderar vi alltjämt Bitdefender Total Security.

Säkerhet: Hur väl skyddar Bitdefender din PC?

Den säkerhet som erbjuds av ett antivirusprogram är den överlägset viktigaste aspekten. Bitdefender erbjuder användare olika typer av säkerhet. Programvaran använder till exempel aktiv hotdetektering. Användaren kan också göra snabba eller omfattande systemskanningar. Dessa kan till och med planeras i förväg och planeras för en viss tid. Dessutom erbjuder Bitdefender många fler säkerhetsfunktioner som redan har listats ovan.

Men det viktigaste med en virusskanner är, naturligtvis, att den upptäcker och blockerar virus och andra skadliga program. I de kommande avsnitten kommer vi att ta en titt på hur väl Bitdefender gör detta.

Identifiering av virus och malware

Enligt tester som körs av AV-Comparatives (AVC) – en världsberömd byrå som genomför storskaliga tester av säkerhetslösningar med riktiga prover av malware (skadliga program), har Bitdefender konsekvent presterat som en av de bästa när det gäller skydd mot skadlig kod. Bitdefender har dock tyvärr halkat något i 2020 års ranking. Om man tittar på de 17 bästa spelarna i antivirusvärlden, enligt AVC:s tester, så ligger Bitdefender strax under genomsnittet i år. Nedan visas Bitdefenders testresultat för 2020:

  • Systemet äventyras av skadliga program: 0,70 %
  • Användarberoende: 0 %
  • Blockerade: 93,30 %
  • Falska positiva resultat: 2

Även om Bitdefender presterar något sämre 2020 än tidigare år så visar testresultaten att Bitdefender ändå ger en hög säkerhetsnivå. En procentsats på 0,70 procent för ” äventyrade system” innebär att AVC:s tester visade att skadlig kod kunde skada systemet i endast 0,7 av 100 fall.

När det gäller användarberoende, ligger Bitdefender bra till med 0 procent. Detta innebär Bitdefender inte ger användaren (dvs testaren) möjlighet att köra den upptäckta skadliga programvaran på hans eller hennes system. Med andra blir blockerad skadlig kod och korrekt oskadliggjord av Bitdefender. Mängden skadlig kod som blockerades under årets tester – även om det var något lägre än året innan (99,70 procent), ligger ganska högt med 99,30 procent. Det är dock att sant att Bitdefender ligger strax under genomsnittet på 99,52 procent, jämfört med de bästa produkterna.

När det gäller falska positiva resultat presterar Bitdefender mycket bra: ungefär fyra gånger bättre än årets genomsnitt. Vi bör notera att detta genomsnitt har mer att göra med användarvänlighet än säkerhet, men det visar också noggrannheten i Bitdefenders skanningssystem.

Bitdefenders tidigare års säkerhetspoäng

AVC-testresultaten kan variera kraftigt från år till år. Det är därför viktigt att notera att Bitdefender under de senaste sju åren konsekvent har legat i på den absoluta toppen inom sin klass när det gäller att upptäcka skadlig kod och göra den ofarlig. Med andra ord är det faktum att Bitdefender nu verkar prestera något under genomsnittet inte nödvändigtvis en anledning att inte överväga detta antivirusprogram. Trots detta kan denna utveckling vara intressant för verkliga säkerhetsexperter.

Bitdefenders extra säkerhetsfunktioner

Att upptäcka och göra skadlig kod ofarlig med hjälp av periodiska och realtidsskanningar är den viktigaste funktionen hos en virusskanner. Detta är dock inte det enda sättet på vilket en bra virusskanner kan göra enheten säkrare. Det är just för att själva dagens bästa virusskannrar idag ligger är så nära varandra när det gäller säkerhetspoäng som de erbjuder de extra säkerhetsfunktionerna som sätt att verkligen skilja ut sig från varandra. Det kan hävdas att Bitdefender verkligen har tagit tillfället i akt.

Bitdefender Total Security erbjuder ett brett utbud av ytterligare säkerhetsfunktioner. Till exempel erbjuder programvaran en brandvägg med ett stort antal konfigurationsalternativ. Den erbjuder också så kallade ”sårbarhetsskanningar”, som talar om för dig om det finns nätverks-, applikations- eller säkerhetsluckor i ditt system.

Bitdefenders säkerhetspoäng

  • I år presterade Bitdefender något mindre bra i AV Comparatives säkerhetstester jämfört med tidigare år, men den har ändå en bra säkerhetspoäng.
  • Programvaran blockerar över 99 procent av all skadlig kod, enligt AV Comparatives tester.
  • Bitdefender har genomgående varit en av de bästa leverantörerna när det gäller säkerhet.
  • Bitdefender erbjuder ett enormt utbud av användbara extra säkerhetsalternativ, utöver ”standard”-skanningen och säkerhetsfunktionerna i realtid.

Baserat på alla dessa faktorer tilldelar vi Bitdefender 8 poäng för säkerhet.

Integritet: Hur hanterar Bitdefender din data?

Som du kommer att läsa senare i denna artikel, erbjuder Bitdefender en hel del användbara integritetsfunktioner utöver dess antivirusfunktioner. Ännu viktigare när det gäller integritet är dock något som många användare inte ens tänker på: deras integritetspolicy. I det här dokumentet får du veta hur ett antivirusprogram hanterar din data. Bitdefender verkar göra sitt bästa för att vara så uttömmande och öppen som möjligt i sin integritetspolicy. Bitdefender kommunicerar till exempel öppet hur kunddata samlas in, används och skyddas.

Bitdefender anger också tydligt vem som har tillgång till din data, vilket inkluderar Bitdefender-anställda och externa dataprocessorer. Som vi förstår det är dessa externa tredjepartsuppgiftsbiträden IT-företag som åtar sig (en del av) databehandlingen för Bitdefender på kontraktsbasis. Bitdefender har sagt att dessa externa dataprocessorer är skyldiga att upprätthålla samma nivå av kunddatasäkerhet som företaget självt, och att de inte får dela data med andra tredje-parter.

Bitdefender visar även de länder som är värd för de servrar som kan hålla din data. Det enda undantaget från denna annars utmärkta integritetspolicy verkar vara följande: i undantagsfall kan Bitdefender lämna ut kunduppgifter till ”behöriga myndigheter”, om det är tillåtet och krävs enligt lag. Bitdefender uttrycker det så här: ”I undantagsfall kan Bitdefender lämna ut personuppgifter till behöriga myndigheter, utifrån deras legala begäran i enlighet med tillämplig lag eller när det är nödvändigt för att skydda våra kunders och Bitdefenders rättigheter och intressen.”

För de flesta användare lär ovanstående undantag inte vara ett problem alls, särskilt om man inte gör galna saker på nätet. Det gör också skillnad att Bitdefender uppenbarligen inte har tillgång till hela ens nätverkstrafik, som en VPN har till exempel. Du är bara i kontakt med Bitdefenders servrar när du besöker deras egen eller en relaterad webbplats.

Baserat på allt detta drar vi slutsatsen att Bitdefender tar ett seriöst tillvägagångssätt för att upprätthålla integriteten för sina användare. Det är därför vi ger Bitdefender 8,5 för integritet.

Användarvänlighet: Hur användarvänligt är Bitdefender?

Bitdefender har ett stort antal säkerhetsfunktioner. Dessa är användbara, men när man har så många funktioner så kan användarna gå vilse bland funktionerna om de inte presenteras på ett ordnat sätt. Hur löser Bitdefender detta? Du kan läsa allt om detta i följande avsnitt i vår granskning. Vi tittar också på användarvänligheten på Bitdefender webbplats, stöd för operativsystem och språk, och på installationsprocessen.

Bitdefenders webbplats

Enligt oss ser Bitdefender webbplats lite rörig ut. Om du flyttar musen över huvudmenyn finns det alldeles för mycket liten text i undermenyerna för att enkelt kunna navigera på plattformen. Dessutom finns det ingen tydlig vägledning på huvudsidan om det mest lämpliga paketet för de olika sorters kunderna. Detta kunde definitivt vara mycket mer användarvänligt.

Vi fann också sidan för vanliga frågor vara ganska rörig och inte särskilt hjälpsam. Till att börja med kunde vi inte navigera till vanliga frågor via hemsidan. Vi kunde bara komma dit via en Google-sökning. Vidare ser det lite stökigt och inte särskilt tydligt ut. I allmänhet återspeglar detta den allmänna känslan för webbplatsen.

Ett bestämt plus är dock det faktum att webbplatsen finns på flera språk.

Hur installerar jag Bitdefender?

Återigen, enligt vår mening, så kunde Bitdefender installationsprocess ha varit något enklare och mer strömlinjeformad. Med både den betalda och gratisversionen var vi tvungna att starta om vår PC flera gånger för att slutföra installationsprocessen. Dessutom, när du installerar den betalda versionen, hade vi ett konstigt kompatibilitetsproblem och behövde en aktiveringskod som inte lämnades i installations-e-post. Nedan beskriver vi installationsproceduren för både den kostnadsfria och den betalda Bitdefender-versionen som vi testade.

Installera den kostnadsfria versionen av Bitdefender

  1. Gå till gratisversionens nedladdningssida och klicka på knappen där det står ”Gratis nedladdning”.
  2. Öppna installationsfilen och gå igenom installationsproceduren.
  3. Skapa ett Bitdefender-konto genom att ange namn, e-postadress och ett lösenord.
  4. Starta om din PC för att slutföra installationen.
  5. Vänta tills programmet laddas ned och logga in med din e-postadress och ditt lösenord.

Installera Bitdefender Total Security (den betalda versionen)

  1. Abonnera på Bitdefender Total Security via Bitdefenders hemsida.
  2. När du har tecknat ett abonnemang så lägger du till e-postadresser för att skicka installationsmejl till rätt användare.
  3. Öppna e-postmeddelandet med Bitdefender-installationen på enheten där du önskar ladda ned programvaran (obs: maximalt fem användare).
  4. Klicka på ”Hämta & installera”.
  5. Öppna installationsfilen och kör den.
  6. Skapa ett Bitdefender-konto.
  7. Ta bort eventuella inkompatibla program.
  8. Starta om din PC.
  9. Acceptera abonnemangsavtalet och vänta medan programvaran fär Bitdefender Total Security hämtas.
  10. Du kan bli tillfrågad om en aktiveringskod. Om du inte är den person som tog tecknade abonnemanget så måste du kontakta den person som köpte programvaran för att få den här koden.

Ibland uppstår ett problem när du installerar gratisversionen. Det tog oss ganska lång tid och flera försök att komma förbi steg 3. Vi fick ideligen ett meddelande om att vår PC måste startas om, trots att vi redan hade gjort det två gånger. Till löste vi denna fråga på följande sätt: vi gick till Den här datorn – Windows (C:) – Programfiler – Bitdefender Agent – Installer. I den här mappen finns det en fil som heter ”Installer”. Vi körde den här filen och problemet var löst.

Vi kunde inte säga säkert om detta är vad som så småningom fick det att fungera, eller om vi bara var tvungna att vänta ett tag efter omstart av vår PC. Hur som helst kan du alltid prova denna lösning, om ett problem som detta uppstår.

Är Bitdefenders programvara lätt att använda?

Efter våra omfattande tester fann vi att Bitdefenders programvara tar bra poäng när det gäller användarvänlighet. Programvaran erbjuder ett brett utbud av funktioner. Det fina med Bitdefenders programvara är att dessa funktioner visas i gränssnittet på ett sådant sätt att det inte känns för inträngt eller överväldigande. De många funktionerna är prydligt grupperade efter huvudfunktion. Ifall du exempelvis bara vill arbeta med skanning och brandväggsfunktioner av Bitdefender så kan du med andra ord ignorera alla andra alternativ. Varje alternativ har sin egen ”låda” med tillhörande alternativ.

Bitdefender skyddsfunktioner

Vad är också mycket trevligt om Bitdefender är att programmet inte känns ”påträngande” eller upptagen när du arbetar med andra program. Till exempel märker du knappt när en skanning som utförs (med undantag för CPU-belastningen). Detta beror på att du helt enkelt kan klicka bort från skanningsskärmen (med minimeringsknappen) och skärmen kommer bara att dyka upp igen när skanningen är klar eller om du vill kontrollera förloppet. Detta kan verka som en liten sak, men det gör användarupplevelsen att lite trevligare, snyggare och smidigare.

Bitdefender skulle eventuellt kunna förbättras genom att göra antivirustermerna den använder mer begripliga för nybörjare. Vi förstår dock att detta kan vara knepigt, särskilt för ett antivirusprogram som erbjuder så många funktioner. Ändå är detta viktigt. Vi förväntar oss att många användare inte omedelbart kommer att veta skillnaden mellan ”System Scan” och ”Vunerability Scan” som Bitdefender erbjuder, för att bara nämna ett exempel.

Om du klickar på de olika alternativen så får du ofta en förklaring, men denna är ofta för komplicerad och innehåller en hel del jargong. En idé för att lösa detta kan vara att lägga till omfattande handledningsvideor på Bitdefenders webbplats, eller något i den stilen.

Slutligen kommer användare med främmande språk att uppskatta att Bitdefender finns på många olika språk. Eftersom några av de termer och funktioner ii Bitdefenders gränssnitt är ganska komplexa så innebär detta säkert ett plus.

Kundservice

Bitdefenders kundservice har för- och nackdelar. För det första är en fördel att du kan nå kundservice på olika sätt. Du kan skicka ett e-postmeddelande, ringa kundservice (9:00-18:00, mån-fre), använda chatt eller ställa din fråga i något av Bitdefenders forum. Tyvärr är inte alla dessa alternativ tillgängliga på alla språk. På andra språk än engelska kan du bara skicka e-post eller ringa. Livechatten och forumen är endast tillgängliga på engelska.

Bitdefenders svarstid för livechatt är mycket snabb – mycket snabbare än att skicka ett e-postmeddelande. Vi fick tydliga svar på alla våra frågor inom två minuter. Om din fråga är lite mer komplicerad kan detta ta lite längre tid. Ändå var vi mycket nöjda med Bitdefenders livechatt-funktion.

Obs: Bitdefenders live chat-funktionen är inte tillgänglig från webbplatser på främmande språk. Du måste komma åt denna funktion via den engelska webbplatsen. Följ helt enkelt denna länk för att snabbt komma dit.

Att ringa är ett annat bra alternativ för att kontakta Bitdefender. Samtalet har inga långa och komplicerade urvalsmenyer och du får hjälp snabbt. Vår fråga besvarades inom fem minuter och kundservice-representanten skickade oss också en användbar handledningsvideo.

Forumen kan vara till stor hjälp också. De övervakas aktivt och alla svar kan komma från Bitdefenders ”expertgemenskap”.

Sammanfattningsvis skulle det vara bättre om alla kontaktalternativ också fanns på alla språk, men i allmänhet har Bitdefender fortfarande bra kundservice. E-postalternativet är det enda alternativet som vi inte rekommenderar, eftersom det ofta tar lång tid (från en till flera timmar) för ett svar. Som ett resultat därav tilldelar vi Bitdefenders kundservice 8,0 poäng.

Användarvänlighet poäng

  • Bitdefenders gränssnitt är användarvänligt och tydligt.
  • Många termer och funktioner som används i gränssnittet är ganska komplexa. Några bra handledningsvideor kanske kunde ge bättre förklaringar.
  • Webbplatsen ser lite rörig ut och är inte särskilt lättnavigerad.
  • Vi fann inte Bitdefenders installationsprocess särskilt användarvänlig och smidig. Där finns fortfarande utrymme för förbättringar.
  • Kundservice är mycket bra. Även om vissa kontaktmetoder inte är lämpliga för personer som talar främmande språk så erbjuder Bitdefender flera snabba och enkla sätt att få svar på frågor på både engelska och andra språk. Det enda som skulle kunna förbättras vore om de också erbjöd sin livechatt på andra språk än engelska.

Baserat på ovanstående tilldelar vi Bitdefender 7,0 för enkel användning.

Hastighet och systembelastning

Bitdefender är en snabb virusskanner. Programmet startar upp snabbt: du märker knappt det under vardaglig användning. För det mesta gör programvaran sitt jobb i bakgrunden genom realtidskanningar. Om du behöver göra något i själva programvaran så kan detta göras snabbt i ett välskött system, utan någon fördröjning.

Att utföra periodiska skanningar sker också på ett trevligt och snabbt sätt. Bitdefender erbjuder både en snabb skanning, som kontrollerar de viktigaste filerna på din enhet, och en mer omfattande skanning, som går igenom hela ditt system. Vi körde båda typerna av skanningar flera gånger på vårt system, och i genomsnitt tog den snabba genomsökningen bara lite över tre minuter. (Notera att den snabba genomsökningen kan ta längre tid, beroende på storleken på ditt system, som du kan se i skärmdumpen nedan.)

Bitdefenders Quick Scan-resultat

Den fullständiga systemskanningen är också relativt snabb. Under våra tester kom vi fram till i genomsnitt ca. 25 minuter för en fullständig genomsökning. Bitdefender skannade över en miljon objekt denna gång, så detta är verkligen en utmärkt prestation.

För de flesta personer lär Bitdefenders skanningstider inte vara något problem. Till att börja med utför programvaran sina skanningar i bakgrunden och på ett mycket diskret sätt. Du behöver inte ens lämna något separat fönster eller någon flik öppen medan den körs.

När det gäller varaktighet lär, kort sagt, både den korta skanningen och den ”långa skanningen” att vara acceptabel för de flesta människor. Tänk dock på att skanningstiderna beror på ditt system. Om du har många filer på datorn så kommer skanningstiderna sannolikt att öka i enlighet med detta.

Bitdefenders processoranvändning

Det är naturligtvis viktigt att deb virusskanner du använder inte kräver för mycket av ditt system. Ett antivirusprogram som hanterar din CPU så effektivt som möjligt är därför att föredra. Detta innebär att ditt system inte kommer att saktas ner, eller bara marginellt. Bitdefender ligger ganska bra till på detta område, men den är inte perfekt.

När Bitdefender körs i realtid så skannar den i bakgrunden – något du knappt märker påverkar på din CPU. Vi körde skannern i bakgrunden när vi besökte en webbplats utan säkerhetscertifikat som resulterade i många aviseringar om ” blockerade misstänkta anslutningar”. Ändå märkte vi bara en mycket begränsad påverkan på CPU-användningen, nämligen ett genomsnitt på endast cirka 2 procent.

Men om du kör en skanning så är det är en helt annan historia. Under en snabb genomsökning märkte vi att Bitdefenders CPU-användning närmade sig 50 procent.

Bitdefender usage quick scan

Höga procentsatser av detta slag inträffade då och då också i fullständiga systemskanningar, även om detta huvudsakligen skedde i början av skanningen och några gånger däremellan. I allmänhet verkar CPU-påverkan vara lägre vid den långa genomsökningen, med genomsnittliga procentsatser mellan 10 och 20 procent.

Bitdefenders ”CPU-glapp”

Bitdefender verkar ha någon form av defekt, vilket gör att processoranvändningen ökar drastiskt, ibland till och med upp till 100 procent. Detta är dock lätt lösas genom att starta om ditt system. Trots det kan detta vara lite irriterande. Vi upplevde själva detta problem, både under en genomsökning och medan vi körde programmet i bakgrunden. Vi märkte också att detta problem har rapporterats på nätet flera gånger, bland annat på Reddit och Bitdefenders hjälpforum.

En närmare granskning av uppgiftshanteraren visade att Bitdefender aktivitet vid namn ”Bitdefender virus shield” är orsaken till den plötsliga ökningen av CPU-användning. Detta är den del av programvaran som är ansvarig för realtidsskydd av din enhet, så att stänga av detta är egentligen inte ett alternativ. Gör bara detta om du gör något med en minimal chans för malwareinfektion. Detta inkluderar till exempel att arbeta med dokument eller spel utan att vara ansluten till internet. Det faktum att detta problem uppstår då och då, och att det inte verkar finnas någon bra lösning för det förutom att starta om ditt system, är naturligtvis en stor nackdel.

Tänk på att våra tester utfördes på vårt system och att ditt system kan skilja sig mycket från vårt. I de flesta fall lär dessa skillnader att vara positiva, eftersom våra tester utfördes på en Intel NUC. Detta är en liten slags mobil ”datorlåda” som inte är mycket större än en cigarettkartong. Som ett resultat därav är komponenter som vår CPU mycket lätta. Till exempel har vår NUC en i3-processor med bara två kärnor. Det är därför logiskt att vi med en sådan lätt processor skulle märka en mycket större inverkan på vårt system.

Bitdefenders poäng för hastighet och systembelastning

  • Programvaran ger en trevlig och smidig känsla, och genomsökningar tar inte alltför lång tid.
  • CPU-belastningen under en snabb genomsökning ökar avsevärt, i vårt fall ibland upp till 50 procent.
  • Programvaran visar ibland ett ”CPU-glapp”, som drastiskt kan öka systembelastningen. Den enda lösningen för detta verkar vara att starta om ens PC.
  • Ökningen på systembelastningen beror mycket på ens enhet. Tänk på att vi använde en mycket lätt PC för våra tester.

Baserat på dessa resultat, ger vi Bitdefender 7,5 för hastighet och systemanvändning.

Slutgiltig bedömning

Dags för vår sista genomlysning av Bitdefender. Först har vi detaljerade Bitdefender fördelar och nackdelar i tabellen nedan.

FördelarNackdelar
Stort utbud av ytterligare säkerhets- och integritetsfunktioner.Säkerhetspoängen har försämrats något jämfört med de senaste åren.
Den kostnadsfria versionen erbjuder både en genomsökningsfunktion och realtidsskydd.Installationsprocessen kunde ha varit smidigare och enklare att genomföra.
En bra och transparent integritetspolicy.Ibland kan ett ”glapp” uppstå som gör att Bitdefender förbrukar betydligt mer CPU-resurser än vanligt.
Användarvänlig programvara.
Bra kundservice med många sätt att kontakta Bitdefender.
Snabba skanningstider.

Bitdefender är en virusskanner med mycket att erbjuda. Dess mest kompletta version (dvs Bitdefender Total Security) innehåller ett stort utbud av säkerhet och integritetsfunktioner. Du kan enkelt navigera genom dessa alternativ, trots att det finns så många av dem, tack vare programvarans tydliga design. Om du har ett problem så kan Bitdefender utmärkta kundservice hjälpa dig.

De viktigaste nackdelarna med Bitdefender är det faktum att dess säkerhetsklassning hos AV Comparatives har sjunkit något i år och den något knepiga installationsprocessen. Ändå blockerar programvaran konsekvent de flesta virus och skadlig kod.

Nedan anges vår slutpoäng. Vi kom fram till den slutliga poängen med hjälp av följande värden och de viktningsfaktorer som tillhandahålls inom parentes:

  • Säkerhetspoäng: 8 (x 0,5)
  • Hastighet och systembelastningspoäng: 7,5 (x 0,2)
  • Integritetspoäng: 8,5 (x 0,1)
  • Poäng för användarvänlighet: 7,0 (x 0,1)
  • Kundservice: 8,0 (x 0,1)

Baserat på dessa siffror blir vår slutpoäng för Bitdefender solida 7.9. Med andra ord kan vi tryggt rekommendera den här leverantören åt de flesta användarna. Vill du ha mer information om Bitdefender eller direkt teckna ett Bitdefender-abonnemang? Klicka då på knappen nedan.

Besök Bitdefender
Bitdefender: vanliga frågor

Har du en fråga om Bitdefender? Ta en snabbt titt på våra vanliga frågor nedan för att se om din fråga besvaras här.

Bitdefender erbjuder tre olika betalpaket samt ett gratispaket. De betalda versionerna kostar för närvarande mellan 35 USD och 55 USD för ett års abonnemang. Om du vill veta exakt vad varje paket kostar och vilka funktioner som paketen erbjuder så läs vår djupgående recension av Bitdefender.

För att ta bort Bitdefender så skriv Bitdefender i sökmenyn på din PC, högerklicka på det Bitdefenderprogramsom du vill ta bort och välj Avinstallera. En lista med program som du kan avinstallera Bitdefender från visas.

Men att ta bort Bitdefender är inte alltid så lätt. Ibland får du ett meddelande om att du inte kan avinstallera ett visst Bitdefenderprogram eftersom du först måste avinstallera något annan Bitdefenderprogram. Detta löser sig vanligtvis om du startar om datorn en eller två gånger.

Ja, Bitdefender har en gratisversion – nämligen Bitdefender Antivirus Free Edition. Läs vår djupgående bedömning om Bitdefender för att ta reda på vad denna kostnadsfria virusskanner har att erbjuda.

Tech journalist
Nathan är en internationellt erfaren journalist som har ett speciellt intresse för bekämpandet av cyberbrottslighet, särskilt när det är sårbara grupper som drabbas. Han gör research för VPNoverview.com inom områdena cybersäkerhet, censur på Internet och integritet online.