Hur ser man Formel 1 Grand Prix-tävlingar gratis i hela världen?

VPN shield icon, laptop streaming Formula 1 and bolide
Vill läsa en kort sammanfattning av denna artikel? Klicka här!
Titta på Formel 1, var du än är!

Som riktiga F1-fans vet är det allt annat än lätt att titta på Formel 1 när du är utomlands, på grund av geografiska begränsningar som upprätthålls av streamingtjänster. Lyckligtvis finns det en enkel väg runt det här problemet. Du behöver bara en VPN.

Vi har satt ihop en snabbguide för hur man avblockerar SRF i Schweiz, så att du kan se på alla Formel 1-tävlingar 2022, helt gratis.

  1. Prenumerera på en bra streaming-VPN. Vi rekommenderar NordVPN (just nu med en fin rabatt och 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti).
  2. Ladda ner och installera den rätta VPN-appen på din enhet (smartphone, dator eller surfplatta).
  3. Anslut till en server i det land där din stream är baserad. Vi rekommenderar den schweiziska kanalen SRF ZWEI. Så anslut till en VPN-server i Schweiz.
  4. Vänta några sekunder på att VPN-tjänsten ska ansluta.
  5. Navigera till SRF:s Live TV-spelare. När du är på webbplatsen, klicka på SRF INFO (Sports).
  6. Nu är det bara att köra! Njut av F1-säsongen 2022!

Viktigt: En del länder erbjuder gratis F1-streams. Dessa är officiella, lagliga streams, men generellt sett endast tillgängliga i ett specifikt land. Men med en VPN kan man få tillgång till dessa streams överallt i världen. Anslut bara till en server för det landet enligt Steg 3. Se vår lista över gratis F1-streams som du kan få tillgång till med en VPN.

Vill du dyka djupare i hur man avblockerar och streamar live sport oavsett var du befinner dig i världen? Behöver du engelska kommentatorer? Vi visar dig fler streamingalternativ och förklarar hur allt fungerar i artikeln här nedan!

Formula 1 online icon

Älskar man inte bara lukten av högoktanigt bränsle på morgonen? Den gröna flaggan som vevas under 2022 års Formel 1-säsong när Max Verstappen, Lewis Hamilton, Lando Norris och massor av andra publikfavoriter ställer sig på banorna. Med lopp i 34 olika länder runt om i världen rivstartade Bahrain Grand Prix säsongen den 2o mars – det är inte någon överraskning att Formel 1-tävlingar har blivit ett världsomfattande fenomen.

Många fans har gjort sig av med de traditionella TV-leverantörerna och har istället vänt sig till onlinelösningar för att se på F1. Om du kommer från USA kan du se på varenda F1 Grand Prix 2022 med SlingTV. F1-fanatiker i Brasilien kan vända sig till live streams via Band, helt gratis, medan schweizare kan använda SRF för gratis F1 live streams.

Men det finns ett problem. du kan inte få tillgång till någon av de här leverantörerna såvida du inte befinner dig i landet. Hemsidorna blockerar användare utomlands från att få tillgång till deras innehåll genom att läsa deras IP-adress. Om du vill låsa upp åtkomsten till en streamingsajt för F1 utomlands så är ett virtuellt privat nätverk (VPN) nyckeln.

Vill du lära dig hur man gör? Vi förklarar allt åt dig i vår guide om hur man livestreamar F1-tävlingar, oavsett var du befinner dig i världen. Vi har information om gratis streams, hur man får tillgång till dem och hela F1-kalendern här nedan.


Så kan man se F1 live – över hela världen

Oavsett var du befinner dig i världen kan du få tillgång till Formel 1-tävlingar på tre olika sätt. De här tre huvudsakliga alternativen är:

Infographic showing how to watch F1 live all over the world

  • Använda en lokal stream: Om du är ett troget fan av Formel 1-tävlingar och bor på ett ställe där tävlingarna sänds, då kan du ta del av en lokal stream. Om du vid sidan av det reser utomlands till ett land med lokala sändningar så kan du även då följa händelserna med någon av landets lokala streams, som exempelvis Channel 4 i England. Många av de här lokala streamingkanalerna är till och med helt gratis. Se bara till att den stream du väljer är laglig. Men oroa dig inte, senare i den här artikeln kommer du att få en lista med helt lagliga F1-streams.
  • Följ loppet på lokala TV-kanaler: Om du bor på ett ställe med en lokal stream så är det även sannolikt att du kan hitta Formel 1 i det lokala TV-utbudet. Kanske kan du hänga med andra racing-fans på puben runt hörnet eller njuta av Grand Prix-sändningen hemma hos någon vän.
  • Se Formel 1-streams online med en VPN: Om du reser bort och inte har tillgång till din vanliga F1-stream längre, så kan du se på den med en VPN. Med en VPN kan du ändra din IP-adress till ett IP från ditt hemland, oavsett var du är. På så sätt kan du även njuta av ditt vanliga sportutbud via live streams under din semester utomlands.

Behöver man en VPN för att se på F1?

Dark VPN server with VPN shielded icon and blob background

En VPN är ett måste i följande situationer:

  • Du är på semester utomlands eller iväg på jobbresa men vill se en Formel 1-sändning från ditt hemland (t.ex. på grund av kommenteringen).
  • Du befinner dig i ett land där du inte har rätt TV-paket eller där de inte sänder Formel 1 alls.
  • Du vill se en gratis Formel 1 live stream.

Befinner du dig i någon av de här situationerna? Då behöver du definitivt en VPN.

Varför behöver man en VPN för att se på F1-tävlingar?

Så varför behöver man en VPN? Huvudanledningen handlar helt och hållet om geografiska begränsningar och sändningsrättigheter. Mediaföretag måste betala för rättigheterna att streama eller sända innehåll i olika regioner och länder i världen. Om de vill visa en viss typ av innehåll i fler regioner så måste de oftast betala ett större belopp till den part som äger rättigheterna.

Som en följd måste streamingtjänster blockera användare som försöker få tillgång till deras innehåll från en region eller ett land som inte omfattas av deras sändningslicens. Vanligtvis gör de detta genom att kontrollera din IP-adress – en unik adress som visar webbplatser och andra plattformar i vilket land du befinner dig i.

Men en VPN kan ändra din IP-adress och få det att se ut som att du är i ett annat land än det du faktiskt befinner dig i. På så sätt kan du få tillgång till alla F1-streams som du önskar, oavsett din plats!


En steg-för-steg guide: Så ser man Formel 1 överallt

  1. Prenumerera på en premium VPN-leverantör. Den bästa VPN-leverantören för att se alla Formel 1-lopp är NordVPN. Den här VPN-tjänsten erbjuder 5,100 snabba streaming-servrar i 60 länder. VPN-tjänsten är pålitlig och snabb, och dessutom får du en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti för att prova NordVPN gratis. Vill du veta mer om vad de erbjuder? Läs då vår NordVPN-recension.
  2. Efter att ha börjat prenumerera på en VPN, ladda ner och installera dess mjukvara på din enhet (laptop, smartphone, surfplatta, etc.). Du kan hitta rätt nedladdningsprogram på din VPN-leverantörs officiella hemsida.
  3. När du laddat ner, öppna appen och logga in.
  4. Välj en VPN-server i landet där din stream är baserad. om du exempelvis vill se SRF Infos gratis F1-stream kan du ansluta till en VPN-server i Schweiz.
  5. Efter några sekunder kommer du anslutas till VPN-servern. Låt VPN-tjänsten köras i bakgrunden.
  6. Navigera till den F1-stream du önskar och heja på din favorit bland F1-förarna! Du kan också använda en VPN för att ansluta till någon av dessa officiella Formel 1-streams.

Installera en VPN på en annan enhet

Om du hellre installerar VPN-tjänsten på en annan enhet vid sidan av din telefon och dator så behöver du göra på ett annat sätt. Nedan är några nyttiga guider som hjälper dig att installera en VPN på andra enheter:

  • Så installerar man en VPN på en Smart TV
  • Installera en VPN på din Amazon Fire TV Stick
  • Så installerar du en VPN på din Android TV
  • Installera en VPN på din Google Chromecast
  • Installera en VPN på din Apple TV
  • Installera en VPN på din router

Gratis F1 live streams

Nu när du har installerat en VPN finns det flera länder med gratis Formel 1-streams. Dessa streams är endast tillgängliga om du är inom respektive lands gränser, på grund av geobegränsningar. Men en kvalitativ VPN kan ge dig åtkomst till dessa streams, oavsett var du är.

Nedan är några streams vi hittat som fungerar gratis när man använder en VPN. Anslut helt enkelt till en VPN-server i det rätta landet och njut av en kostnadsfri F1-stream! Vi rekommenderar SRF ZWEI i Schweiz för F1, men återkom gärna hit för att få uppdateringar.

LANDBOLAG SOM SÄNDERSTREAMSKRAV
AlbanienRTSHLive streamInga
ÖsterrikeServus TVSläpande streamInga
BrasilienBandLive streamInga
FrankrikeCanal+Live streamKanalabonnemang
TysklandServus TVSläpande streamInga
ItalienTV8Släpande streamInga
LuxemburgRTLLive streamInga
Schweiz (Rekommenderas)SRF INFOLive streamInga
StorbritannienChannel 4Se highlightsEmail, namn, och brittisk adress
USASlingTV (ESPN och ABC)Live streamsAbonnemang (Gratis provperiod)

Välj helt enkelt en VPN-server i landet där den live stream du önskar se kommer ifrån (exempelvis en schweizisk VPN-server om du vill se SRF), sen är du redo att titta!


Var kan jag se Formel 1?

Om du letar efter täckning av tävlingarna i ett annat land, så finns alla de officiella sändningarna här nedan:

LANDKANAL
AFRIKASuperSport
ALBANIENRTSH
ARMENIENVivaro Sports
AUSTRALIENFox Sports Channels
Network Ten
ÖSTERRIKEServus TV
ORF
AZERBAJDZJANAzTV
Idman Azerbaycan
BELGIENRTBF
Telenet
Play Sport Open
BOSNIENSport Klub
BRASILIENBandeirantes
BULGARIENNova
Diema Sport
KANADARDS
RDS 2
TSN
Noovo
KROATIENSport Klub
CYPERNCytavision
TJECKIEN OCH SLOVAKIENAMC
DANMARKTV3+
TV3 Sport
Viaplay
ESTLANDViaplay
EURASIENSetanta Sports
FINLANDViaplay
FRANKRIKECanal+
TYSKLANDSky Deutschland
RTL
GREKLANDERT
Cosmote TV
HONG KONGNow TV
Now E
UNGERNM4
ISLANDViaplay
INDIENStar Sports
INDONESIENO Channel
Champions TV
Vidio
ISRAELThe Sports Channel
ITALIENSky Italia
JAPANFuji TV
Dazn
KOSOVOSport Klub
LATINAMERIKAFox Sports Channels
ESPN
LETTLANDViaplay
LITAUENViaplay
LUXEMBURGRTL Télé Lëtzebuerg
MAKEDONIENSport Klub
MALAYSIA OCH BRUNEIAstro Sports
MALTAGo Sports
MELLANÖSTERN OCH NORDAFRIKAMBC Action
MONTENEGROSportKlub
MYANMARCanal+
NEDERLÄNDERNAViaplay
NYA ZEELANDSpark Sport
NORGEV sport 1
V sport +
Viaplay
PAPUA NYA GUINEA & STILLAHAVSÖARNATV Action
FILIPPINERNATap DMV
POLENEleven Sports
PORTUGALSport TV
RUMÄNIENDigisport
Telekom Romania
Look Sport
RYSSLANDMatch TV
SERBIENSportKlub
SINGAPORESingtel
StarHub
SLOVENIENSportKlub
SPANIEN OCH ANDORRAF1 DAZN
SVERIGEViaplay
V sport motor
TV10
SCHWEIZSRF
RSI
RTS
THAILANDTrue Visions
TURKIETS Sport
S Sport Plus
UKRAINASetanta Ukraine
STORBRITANNIENC4
Sky Sports
USAABC
ESPN
ESPN Deportes
VIETNAMK+

Du behöver ett abonnemang för de flesta distributörerna ovan. Om du inte kommer från den rätta platsen kan det vara svårt att registrera sig. Det beror på att många TV-distributörer kontrollerar var du bor med hjälp av ditt kreditkort eller via någon annan betalningsmetod som registreras.

Men en del gratisdistributörer kräver inte detta, vilket gör att du kan se deras stream gratis, så länge du har rätt IP-adress. I dessa fall är det praktiskt att ha en VPN.

Se på F1-tävlingar live med F1 TV

Plattformen F1 TV är också värd att nämna. Du kommer kunna hitta varenda träning, kval och Grand Prix här. F1 TV tillhandahåller dessutom en ny, interaktiv tjänst som låter dig välja dina favoritkameravinklar. F1 TV Pro innehåller till och med Formel 2 och 3-tävlingar.

Nackdelen med F1 TV är att det kostar ca. 80$ per år, och finns inte tillgängligt överallt.


De bästa VPN-leverantörerna för Formel 1-streams

Om du letar efter en bra VPN för att se på Formel 1 är servrarnas placering den allra viktigaste aspekten hos VPN-tjänsten. Om VPN-tjänsten bara har servrar i några få länder så är trots allt chansen hög att de inte ligger i något av länderna där live streams för Formel 1 är tillgängliga.

En annan viktig faktor med en Formel 1-VPN är VPN-tjänstens hastighet. Det kan vara helt avgörande. Actionfylld sport, och i synnerhet F1-streams kommer resultera i lagg och buffrande om man inte har en ideal hastighet. Detta leder till att du missar viktiga ögonblick i loppet.

Slutligen – priset och användarvänligheten spelar också en viktig roll när du väljer. Som tur är finns det högkvalitativa VPNs till utmärkta priser, som dessutom är användarvänliga. Nedan hittar du vår lista med de bästa VPN-leverantörerna för att se på Formel 1 online.

Vill du ha en mer detaljerad lista? Ta en titt på vår lista med de 5 bästa VPN-leverantörerna. Men här är våra topp-3.


NordVPN för F1: Snabbhet och prestanda

NordVPN är en av de bästa VPN-tjänsterna på marknaden. Den här VPN-leverantören har snabba servrar med konstant stabila anslutningar. Som ett resultat blir det en smidig upplevelse att se på live sport, utan massor av buffrande och lagg.

Dessutom är NordVPN en av de mest användarvänliga VPN-tjänsterna. Även de färskaste VPN-användarna kan navigera appen och ansluta till servrar runt om i världen med bara ett knapptryck. Du kan använda NordVPN:s VPN på sex enheter samtidigt. Programvaran är enkel att installera på Windows, Mac, iOS, Android och Linux.

Som pricken över i:et har NordVPN även extremt hög säkerhet med militärklassad kryptering, vilket gör detta till en av de bästa VPN-tjänsterna för att streama Formel 1.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Du kan först prova NordVPN riskfritt och använda deras 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. Om du känner att NordVPN inte är för dig kan du helt enkelt begära en återbetalning.


Surfshark för F1: Tar sig över mållinjen, snabbt och billigt

Om du behöver en användarvänlig VPN med utmärkta egenskaper, så behöver du inte något annat än Surfshark. Den här tjänsten är ideal om du inte har någon stor erfarenhet av VPNs, eftersom tjänsten är mycket användarvänlig och lätt att installera. Dessutom har Surfshark servrar i länder där andra leverantörer inte har det.

Ett annat stort plus med Surfshark är det relativt låga priset, samt deras 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti på alla längre planer. Det innebär att du kan prova VPN-tjänsten och se på Formel 1 online, utan att binda upp dig.

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Private Internet Access (PIA) för F1: VPN-tjänsternas veteranåkare

Private Internet Access är en annan förstklassig VPN-leverantör för att streama Formel 1 online. PIA har funnits i över ett årtionde, och det är en av de stabilaste VPN-tjänsterna som finns just nu. Den här leverantören sparar inte loggar och erbjuder stark kryptering till användarna. Dessutom har de särskilda servrar för både streaming och P2P-trafik.

PIA erbjuder ett omfattande serverurval och platser. Vid sidan av det är PIA en relativt billig VPN-tjänst, och med deras 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti kan du enkelt prova att se Formel 1-tävlingar med en VPN.

PIA
Erbjudande:
PIA är alltid väl prissatt med en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Från
$2.69
8.5
  • Starkt fokus på integritet och säkerhet
  • Bra pris
  • Snabba och stabila servrar
Besök PIA

Kan man se F1 2022 med en gratis VPN?

Free VPN icon with question mark

Du har säkert stött på gratis VPNs när du har letat efter F1 live streams. Även om gratis VPNs kan vara rätt så användbara är de inte ideala för att streama live sport. Vill du veta varför?

  • Begränsningar för data och hastighet: De flesta gratis VPNs begränsar hastighet och bandbredd, vilket betyder att deras streamingkvalitet inte alltid är tillräcklig under hela loppet. Fast det kanske ser bra ut i början så är det mållinjen som räknas i Formel 1.
  • Begränsat serverantal: Gratis VPN-tjänster har sällan samma breda serverutbud som premium VPNs har. Deras servrar kan till och med vara begränsade till några få platser. Detta begränsar antalet streams du kan få tillgång till. Prova att ansluta till Luxemburg-servrar med en gratis VPN!
  • Säkerhetsbrister: I slutändan har många gratis VPNs allvarliga sekretessbrister. För att kunna generera vinst, samlar tjänsterna in och delar besöksdatan och den personliga informationen från deras användare. Med tanke på hur många som väljer att använda VPN-tjänster på grund av säkerhetsskäl och deras sekretessfunktioner, så håller gratistjänsterna helt enkelt inte måttet.

2022 F1 Grand Prix-kalender

Nu när du vet exakt hur och var du ska titta på varje Formel 1 Grand Prix-lopp – var du än är, så vill du självklart veta när alla F1-lopp äger rum! Det är just därför vi inkluderat en praktisk tabell nedan, som innehåller alla 23 Grand Prix-lopp som bekräftats till Formel 1-säsongen 2022, och deras respektive datum:

DatumTävlingBana
20 marsBahrain Grand PrixBahrain International Circuit
27 marsSaudi Arabian Grand PrixJeddah Corniche Street Circuit
10 aprilAustralian Grand PrixMelbourne Grand Prix Circuit
24 aprilImola Grand PrixAutodromo Enzo e Dino Ferrari
8 majMiami Grand PrixMiami International Autodrome
22 majGran Premio de EspanaCircuit de Catalunya
29 majMonaco GPCircuit de Monaco
12 juniAzerbaijan Grand PrixBaku City Circuit
19 juniGrand Prix du CanadaCircuit Gilles Villeneuve
3 juliBritish Grand PrixSilverstone Circuit
10 juliGrosser Preis von OsterreichRed Bull Ring
24 juliGrand Prix de FranceCircuit Paul Ricard
31 juliMagyar NagydijHungaroring
28 augBelgian Grand PrixCircuit de Spa-Francorchamps
4 septDutch Grand PrixCircuit Zandvoort
11 septGran Premio D ItaliaAutodromo Nazionale Monza
2 oktSingapore Grand PrixSingapore Street Circuit
9 oktJapanese Grand PrixSuzuka International Racing Course
23 oktUnited States Grand PrixCircuit of The Americas
30 oktGran Premio de MexicoAutodromo Hermanos Rodriguez
13 novGrande Premio do BrasilAutódromo José Carlos Pace
20 novAbu Dhabi Grand PrixYas Marina Circuit

Snabb förklaring: Vad gör en VPN?

En VPN krypterar din data och låter dig ansluta till internet via en extern VPN-server. Detta applicerar serverns IP-adress till din enhet och får det att se ut som att du är på internet från VPN-serverns fysiska plats. Du kan använda detta för att se på F1, men även för annat som MotoGP eller till och med se på den amerikanska versionen av Netflix utomlands.

Tack vare krypteringen kan inte hackare och cyberbrottslingar bara stjäla din data. Med andra ord har en VPN massor av säkerhetsfunktioner som hjälper dig att förbli trygg på webben. För mer information, ta en titt på vår djupgående artikel om VPNs här,

Ansvarsfriskrivning:  Ovannämnda tekniker för att följa F1 Grand Prix och avblockera streams är bara allmänna tips. Det är alltid ditt eget ansvar att läsa de uppdaterade användarvillkoren för de tjänster du använder och agera därefter. Detta gäller naturligtvis även lagarna i det land där du befinner dig.

Titta på Formel 1 online: Vanliga frågor

Letar du efter ett snabbt svar på en fråga? Vi har sammanställt en kort FAQ-sektion nedan, fylld med frågor för hur man ser på Formel 1 online. Klicka bara på frågan som du är intresserad av så kommer svaret att dyka upp nedanför.

Beroende på din plats finns det många onlinestreams som visar Formel 1. Två exempel är

  1. I USA sänds Grand Prix-tävlingar vanligtvis av ESPN.
  2. I Storbritannien visas Formel 1 vanligtvis av Channel 4 och Sky Sports.

Om du vill få tillgång till en stream behöver du ofta ett abonnemang till den specifika tjänsten. När du har skaffat det så kan du komma åt rätt stream från deras officiella webbplats. Hela vår artikel tar dig igenom hur man överallt ser på Formel 1 online.

Lagliga onlinestreams och kanaler som sänder Formel 1-tävlingar kan göra detta eftersom de har köpt sändningsrättigheterna inom ett särskilt land. Om du inte befinner dig i det landet, för att du exempelvis är på semester eller jobbresa, så kan en vanlig stream plötsligt sluta att fungera. Det beror på att hemsidan där du normalt ser på Formel 1 kan avläsa din IP-adress och se vilket land du ansluter ifrån.

Vill du ändå se på din vanliga stream online, även om du är utanför ditt hemland? Då kan det lösas med en VPN.

Det finns ett stort antal gratis Formel 1-streams online. Men många av dessa är inte lagliga. Därför är det viktig att alltid se till att du använder rätt plattform. Har du hittat en gratis stream? Kontrollera ifall det är en olaglig upplaga av en officiell stream, som de från brittiska Sky Sport eller amerikanska ESPN.

I den här artikeln har vi belyst några gratis Formel 1-streams som finns tillgängliga för tittare på särskilda platser eller för de som använder en VPN.

Det finns flera VPN-tjänster som låter dig titta på Formel 1 online, var du än är i världen. Personligen rekommenderar vi NordVPN för att se på Formel 1-tävlingar för att få en säker anslutning med utmärkt hastighet. Både Surfshark och CyberGhost erbjuder även de strålande tjänster, även om de inte erbjuder lika många servrar som NordVPN. De är dock billigare.

Tech journalist
Nathan är en internationellt erfaren journalist som har ett speciellt intresse för bekämpandet av cyberbrottslighet, särskilt när det är sårbara grupper som drabbas. Han gör research för VPNoverview.com inom områdena cybersäkerhet, censur på Internet och integritet online.