AVG-recension: Är denna antivirusleverantör verkligen värd dina pengar?

Review star bar, magnifier, AVG logo and star showing total review score

AVG är ett antivirusprogram från AVG Technologies – en tjeckisk antivirusleverantör som förvärvades 2016 av ännu ett tjeckiskt antivirusföretag – AVAST Software. AVAST Software erbjuder också ett eget antivirusprogram: Avast Antivirus. AVG blev välkänt genom att dess antivirusskanner ingick gratis som en del av Windows Vista Security Center. Som ett resultat därav har många personer tidigare använt AVG:s gratis antivirusprogram. Hur väl klarar sig AVG idag jämfört med antivirusleverantörer som Kaspersky, Avira eller Bitdefender?

Paket och priser

AVG har en gratisversion som kallas AVG Antivirus FREE. Det har också AVG Internet Security, som innehåller det mesta av verklig antivirusfunktionalitet. Dessutom finns AVG Ultimate, som liksom namnet antyder, är ett ultimat paket. Men de extra funktionerna i detta paket består huvudsakligen av PC-rengöringare och liknande dvs. mer användbara verktyg än verkliga säkerhetsfunktioner.

Innan vi går in på detaljer så har vi försett dig med en översikt över de tre versionernas funktioner i tabellen nedan. För varje efterföljande version anger vi ge de extrafunktioner som föregående version(/-er) inte hade.

AVG Antivirus FREE
(Basfunktioner)
AVG Internet Security
(Extrafunktioner)
AVG Ultimate
(Extrafunktioner)
Realtidsskydd mot malwareAvancerad brandväggPC-rengöring
Grundläggande brandväggTillagt skyddslager mot ransomwareOptimering för start
VirusskanningKryptering av mappar för att bekämpa snokandeAVG SecureVPN
Skydd av din webbkamera mot åtkomst från externa parterBatteriprofiler
Skydd mot systemövertagande från ej betrodda apparFunktioner för antitheft
Nätfiske- och skräppostfilter
Skydd mot falska webbplatser (förhindrar DNS-läckor)

De paket som erbjuds av AVG (se nedan) inkluderar en gratis version, samt betalda AVG Internet Security och AVG Ultimate versioner. Den senare innehåller en PC-rensare och en VPN. Eftersom dessa två sista funktioner inte är standard i antiviruspaket så valde vi att granska AVG Internet Security istället för AVG Ultimate. Dessutom är det så kring VPN att vi finner det lämpligare att välja specialiserade VPN-leverantörer som ExpressVPN eller CyberGhost.

Det finns en funktion som vissa virusskannrar har men AVG saknar och det är sårbarhetsskannern, som gör att du kan identifiera de svaga punkterna i ditt system. Den här funktionen är användbar eftersom den ger extra skydd mot hackare. Att själv kunna identifiera var sårbarheter ligger är en extra fördel.

AVG Internet Security kostar 89,99 USD för ett års abonnemang. Om du behöver skydda flera enheter så finns ett abonnemang för högst tio enheter tillgänglig till en kostnad av 119,99 USD per år. Det finns inget abonnemang tillgängligt för något mindre antal enheter, men du behöver naturligtvis inte använda alla tio enheter.

Se tabellen nedan för en översikt över funktioner som finns inom varje paket och deras tillhörande priser:

AVG jämförelse av funktioner

Obs: Det verkar som om AVG av marknadsföringsskäl tar ut ett annat pris om du uppgraderar från den kostnadsfria programvaran, jämfört med när du köper programvaran direkt från webbplatsen. Och priserna kan vara betydligt lägre under rabatterade kampanjer, som du kan se i ovanstående skärmdump.

Vill du abonnera på ett av AVG:s paket direkt? Klicka på knappen nedan för att gå till AVG:s webbplats.

Besök AVG

Säkerhet: Kvaliteten på funktionerna för program mot skadlig kod och antivirus

VPNOverview använder ett kvalitetsindex för att bedöma antivirusprogrammens säkerhetsfunktioner. Indexet baseras på medelvärden som tar hänsyn till forskningsresultat från AV-Comparatives, en oberoende testbyrå för antivirusprogram.

Våra beräkningar visar att AVG poäng över genomsnittet när det gäller att blockera skadlig kod. Endast 0,3 procent av attackerna som används i testet lyckades kringgå skydd, medan genomsnittet för alla testade leverantörer är 0,5 procent.

Icke desto mindre noterades åtta falska positiva, vilket innebär att vissa ofarliga filer av AVG identifierades som farliga. Detta är strax under genomsnittet på 8,3. Tack vare en bra säkerhetspoäng i kombination med ett genomsnittligt antal falska positiva får AVG Följaktligen en generell säkerhetspoäng på 9,0.

Gratisversion

AV-Comparatives poäng för gratisversionens säkerhetsfunktioner är samma som för den betalda versionen. Skillnaden i de två versionerna ligger i det starkare skyddet som den betalda versionen ger mot falska webbplatser och i de extra säkerhetsfunktioner den erbjuder. När det gäller ransomware, till exempel, innebär detta att en skadlig fil skulle behöva övervinna ytterligare ett hinder för att få tillgång till dina filer.

Integritet

Tyvärr blev det i slutet av 2019 tydligt att ett Avast-dotterbolag hade sålt vidare miljoner användares data till tredje-parter. Detta dotterbolag har sedan dess upplösts och Avast har gett flera löften om att det inte längre skulle samla in eller sälja icke-väsentliga uppgifter.

Vi är dock inte helt övertygade av deras ursäkter och deras förbättringslöften. När allt kommer omkring – vad skulle hindra det tjeckiska företaget från att upprepa samma trick, och sedan be om ursäkt i ungefär fem år för att återigen kränka människors integritet? Vi utgår inte från att det kommer att hända igen, men det påverkade vår slutbedömning. Siffran för AVG:s integritetspolicy är därför tyvärr en 3:a, delvis på grund av att skandalen dök upp i media alldeles nyligen.

Användarvänlighet

AVG finns på engelska, samt 23 andra språk. Den stöder operativsystemen Windows, MacOS, Android och iOS.

Webbplats och programvara

AVG:s webbplats är användarvänlig. Väl på hemsidan ser du omedelbart en knapp för att ladda ner gratis antivirusprogram. Det är lite mer komplicerat att hitta de betalda versionerna, som kan nås via menyn i det övre högra hörnet av skärmen. Detta verkar antyda att AVG, i första hand åtminstone, främst vill locka användare med sin gratisversion.

AVG hemsida

Efter att ha laddat ner installationsprogrammet är AVG-installationen självförklarande. Ladda ner installationsprogrammet från www.avg.com, Klicka på installationsprogrammet så kommer installationen att slutföras av sig själv. Om du har installerat gratisversionen, kan uppgradering till den betalda versionen göras med blott ett klick.

När installationen är klar så användandet av programvaran är mycket intuitivt. Programmets funktioner är åtkomliga från startskärmen, som fungerar som en slags central instrumentpanel. Härifrån kan du köra skanningar och klicka på AVG:s olika komponenter, inklusive webb- och e-skydd.

När det gäller gratisversionen har det, på grund av kommersiella överväganden, några irriterande funktioner. Meddelanden visas till exempel ofta om filer på datorn som kan vara i riskzonen. Om du sedan klickar på meddelandet visas en popup-fönster från vilken du kan hämta den betalda versionen:

AVG-uppgradering välj ditt abonnemang

Detta är förmodligen också anledningen till att betalda AVG-produkter inte visas på hemsidan direkt. Men medan du använder gratisversionen kommer du att få gott om möjligheter att byta till en betald prenumeration.

Grundläggande funktionalitet

AVG:s gratisversion ger dig realtidsskydd mot malware för din PC, tillsammans med möjligheten att köra manuella genomsökningar. Dessutom ingår en brandvägg för din webbläsare och din internetuppkoppling. Gratisversionens instrumentpanel ser ut så här:

AVG Free instrumentpanel

Massor av frihet för användare

Som kan ses av de gråtonade sektionerna i bilden ovan, har den betalda versionen ett extra lager av ransomware-skydd, samt en förbättrad brandvägg för trådlösa nätverk. Vidare har den betalda versionen en funktion som skyddar dig från appar som tar över kontrollen över din kamera och/eller mikrofon.

En blockerare mot skräppost och nätfiske ingår också, förutom skydd mot DNS-kapning. Den senare hindrar användare från att falla offer för falska webbplatser när du handlar på nätet. En bild av den betalda versionens instrumentpanel finns nedan:

Skärmbild betald AVG instrumentpanel

Anti-ransomware

AVG:s funktion för anti-ransomware fungerar genom att individuellt skärma av mappar utanför attacker. Vad är praktiskt med den här funktionen, är att detta skydd är aktiverat som standard för alla mappar. På detta sätt missar du inte någon mapp. Du kan dock också välja att själv avgöra om en mapp ska vara skyddad eller inte. Så, det är fortfarande möjligt för dig att göra vad du vill med dina filer. Om detta inte var fallet så skulle funktionen ha överskridit sitt mål genom att begränsa din frihet.

Anti-snokning

Utöver att stoppa ransomware från att komma åt dina mappar har programmet också en anti-snokningsfunktion, som skyddar konfidentiell data från snokare. Det finns också en praktisk funktion för att bevilja specifika program åtkomst till vissa filer. Med den här funktionen kan du välja vilka program som kan eller inte kan göra ändringar i dina filer. Om du alltså bara vill kunna öppna identitetsdata med Office-program kan du ange detta. Andra appar nekas då automatiskt åtkomst.

Kundservice

I allmänhet är AVG:s kundservice rimligt enkel att nå. Hur lätt det här verkligen är, beror dock på om du har ett abonnemang eller inte. Du måste också ange flera detaljer innan du vidarebefordras till chatten, som inte framträder som särskiltkundvänlig. När du väl vidarebefordras till chatten så besvaras dock ens frågor inom några minuter.

Tack vare kombinationen av en bra lösning i kombination med lite krångel så ger vi AVG 6,5 för kundservice.

Slutlig bedömning om användarvänlighet

När det gäller användarvänlighet är AVG en produkt med två sidor. Å ena sidan är alla funktioner enkla att använda och lokalisera. Programvaran är också tilltalande för ögat, tack vare sin goda design, och kundservicen är hyfsad. Å andra sidan kan popup-fönster och kommersiella meddelanden vara lite irriterande. Det är därför vi ger AVG skapliga 7,0 för enkel användning.

Hastighet och systembelastning

I gratisversionen tar en smart genomsökning mindre än en minut att köra. I vårt fall tog en grundlig genomsökning 11 minuter och 40 sekunder. Men hastigheten på en grundlig genomsökning beror normalt också på mängden data på din hårddisk. Ju fler filer du har på hårddisken, desto fler filer som behöver genomsökas. Nackdelen är att det inte finns någon förloppsindikator för skanningen, en funktion som ofta finns i andra virusskannrar.

Förutom säkerhet är användarupplevelsen naturligtvis också viktig. Vi har redan diskuterat programvarans användarvänlighet, men mängden PC-resurser som programvaran använder är också relevant. Det skulle vara mycket irriterande om ens antivirusprogram saktar ner ens dator i en sådan utsträckning att det inte längre är användbart.

När AVG bara körs i bakgrunden använder programvaran mycket små systemresurser. Processoranvändningen avrundas till 0 procent, dito för hårddisken. Den maximala RAM-användningen är runt 180 MB, vilket är rimligt. Följaktligen märker du knappt dess närvaro i bakgrunden när AVG är inaktiv (passiv användning),.

Under en skanning går processoranvändningen upp till ca 10 procent, med vissa toppar så höga som 14 procent. RAM-användning förblir mer eller mindre samma, men diskanvändningen rakar i höjden. Detta är naturligtvis vettigt, eftersom filerna på hårddisken håller på att skannas efter virus.

Sammanfattningsvis har AVG kombinerat utmärkta skanningstider med minimala problem när det körs i bakgrunden. Det är dock något oklart exakt vad som skannas. Detta resulterar i 8 poäng för AVG:s hastighet och prestanda.

Skillnader och likheter i prestanda mellan versioner

Användningen av resurser var något högre i den betalda versionen än gratisversionen, vilket är vettigt, eftersom det finns några ytterligare funktioner som körs i bakgrunden i den betalda versionen. Skanningstiderna för AVG:s betalda version var jämförbara med de hos gratisversionen.

Gratisversionens programvara och användarvänlighet är i grunden samma som hos den betalda versionen. Den enda skillnaden är att vissa funktioner helt enkelt inte är tillgängliga i gratisversionen eftersom du behöver betala för dessa. Kort sagt är skillnaden mellan gratisversionen och den betalda versionen är inte stor. Även popups-meddelanden för uppgraderingar finns fortfarande kvar när du använder den betalda versionen, eftersom det finns gott om andra extra funktioner som du kan köpa.

Bedömning: Allmänt

AVG har ett antal tydliga fördelar, men också några tydliga nackdelar. Se tabellen nedan för en översikt:

FördelarNackdelar
AVG:s fullständiga paket erbjuder komplett skydd med många olika funktionerDe konstanta popup-fönstren kan vara mycket irriterande ibland
Gratisversionen ger också utmärkt skyddAVG sålde användardata till andra parter
AVG:s programvara är mycket användarvänligAtt få kundservice kan kräva sin insats

För vår övergripande bedömning så kombinerade vi poängen för säkerhet (viktning 0,5), hastighet och systembelastning (viktning 0,2), integritet (viktning 0,1), användarvänlighet (viktning 0,1) och kundservice (viktning 0,1). Om integritetspoängen hade varit bättre på Avast och AVG så skulle poängen ha legat långt över 8, men till slut blev det respektabla 7,8. En sammanfattning av poängen ges nedan:

  • Säkerhet: 9
  • Hastighet och systembelastning: 8
  • Integritet: 3
  • Användarvänlighet: 7
  • Kundservice: 6,5
  • Totalt: 7,8

Är du imponerad av AVG:s funktioner och kvalitet, och skulle vilja teckna ett abonnemang direkt? Klicka på knappen nedan för att gå till AVG:s webbplats.

Besök AVG
AVG Antivirus: vanliga frågor

Har du en fråga du vill ha ett snabbt och tydligt svar på? Kontrollera vanliga frågor nedan så kanske ditt problem kan kan lösas på nolltid.

AVG finns i tre olika paket: AVG Anti-Virus FREE, AVG Internet Security för 89,99 USD per år och AVG Ultimate för 119,99 USD per år.

Obs: Av marknadsföringsskäl och för att uppmuntra dig att uppgradera så verkar AVG tillämpa olika priser om uppgradering från den fria versionen jämfört med de priser som finns tillgängliga från webbplatsen. Det finns också ofta rabatter för första-gångsköpare, för det första året bara, vilket kan ses på skärmdumpen i artikeln.

I Windows 10 kan AVG tas bort på följande sätt:

  1. Högerklicka på ”Start”-knappen i det nedre vänstra hörnet på din skärm för att öppna snabbmenyn
  2. Välj ”Appar och funktioner”
  3. Skärmen ”Appar och funktioner” öppnas
  4. Välj AVG Antivirus FREE eller AVG Internet Security eller AVG Ultimate
  5. Högerklicka på ”Avinstallera”

För Mac kan AVG tas bort genom att vidta följande åtgärder:

  1. Öppna AVG.
  2. I menyraden högst upp på skärmen klickar du på AVG Antivirus eller AVG Internet Security
  3. Klicka på ”Avinstallera AVG-antivirus” eller ”Avinstallera AVG Internet Security”
  4. Klicka på ”Avinstallera”
  5. Ange dina kontouppgifter
  6. AVG är borttaget.

Ja, AVG Antivirus FREE är denna leverantörs gratisversion. Paketet ger grundläggande skydd mot virus och skadlig kod. Du kan också uppgradera från gratisversionen till den betalda versionen, vilken kallas AVG Internet Security.

Tech journalist
Nathan är en internationellt erfaren journalist som har ett speciellt intresse för bekämpandet av cyberbrottslighet, särskilt när det är sårbara grupper som drabbas. Han gör research för VPNoverview.com inom områdena cybersäkerhet, censur på Internet och integritet online.