Avira Antivirus-recension: vad är vår upplevelse av denna virusskanner?

Review star bar, magnifier, Avira logo and star showing total review score

Avira Antivirus är en virusskanner som skyddar internetanvändare mot malware-attacker. På så sätt förblir din identitet, dina pengar och din personliga information säker. Deras nya anti-ransomware-funktion skyddar mot hot och stoppar till och med okända mutationer innan de attackerar. Avira är ett tyskt mjukvaruföretag som grundades för över 30 år sedan. Sedan dess har det vuxit till en marknadsledare inom antivirusprodukter. Det är dock en mindre leverantör relativt andra ledande företag som exempelvis Kaspersky, Bitdefender, Avast eller AVG.

Förutom antivirusprogram erbjuder Avira nu även omfattande säkerhetspaket, komplett med en VPN, webbläsarskydd, programuppdateringar, lösenordshantering och gratis systemoptimering.

I denna översyn ska vi ta en kritisk titt på Avira Antivirus. Hur betygsätter vi användarvänlighet, hastighet, och skydd för denna produkt ? Du kan läsa allt om detta och ännu mer i vår omfattande recension nedan. Liksom konkurrenterna AVG och Avast, erbjuder Avira också en gratis virusskanner. Vi har testat både gratisversionen, som kallas Avira Free Antivirus, och den betalda versionen – Avira Antivirus Pro.

Avira-paket och priser

Förutom deras gratisversion (Avira Free Antivirus), erbjuder Avira tre betalda paket med olika funktioner.

Avira priser

Alla paket innehåller några grundläggande funktioner, till exempel virus och skydd mot skadlig kod. Dessutom erbjuder premiumpaketen ytterligare funktioner.

Du hittar en sammanfattning av Aviras olika paket nedan:

Avira Antivirus Pro
(Basfunktioner)
Avira Internet Security
(Extrafunktioner)
Avira Prime
(Extrafunktioner)
Realtidsskydd mot virus och malwarePassword Manager Pro: För skydd av autentiseringsuppgifter för dina onlinekontonPassword Manager Pro: För att skydda autentiseringsuppgifter för dina onlinekonton
Antivirus Scanner: Skydd mot malware (virus, ransomware, trojaner etc.)Software Updater Pro: Uppdaterar automatiskt din programvara.Software Updater Pro: Uppdaterar automatiskt din programvara.
Nightvision: Ett intelligent system för lärande som skyddar dig mot nya och föränderliga hot.Alternativ för att skydda antingen en, tre eller fem enheterAlternativ för att skydda antingen fem eller ett obegränsat antal enheter
Pua Shield: Identifierar potentiellt oönskade program som är dolda inom legitim programvara.Reparerar säkerhetsluckor i programvaraReparerar säkerhetsluckor i programvara
Webbskydd: Blockerar proaktivt skadliga och nätfiske-URL:er och stoppar dem från att läsas in.Anonymiserar din webbläsarhistorik
Firewall Manager: Optimerar brandväggsinställningarna med ett klick.Möjlighet att installera betal-mobilappar.
Device Scanner: Söker igenom flyttbara enheter efter skadlig kod.Gratis tillgång till framtida produkter.
Browser Tracking Blocker: Förhindrar företag från att spåra dina onlineaktiviteter.Rensar upp datorn och frigör extra lagringsutrymme.
Adblocker: Blockerar irriterande rekam på webbplatser.Kundservice – VIP-support
Kundservice: Endast tillgängligt för betalande användare
Inga annonser: De betalda versionerna visar inte reklam.
Alternativ för att skydda antingen en, tre eller fem enheter

För varje paket kan du välja önskat antal enheter du önskar skydda. Med Antivirus Pro och Avira Internet Security kan du välja mellan en, tre eller fem enheter. Med Avira Prime kan du välja antingen fem eller obegränsat antal enheter. Du kan också bestämma abonnemangets varaktighet (dvs. ett, två eller tre år eller månadsvis). Avira erbjuder därför mycket flexibilitet och möjlighet att skräddarsy paketen efter dina behov.

Du kan se de olika priserna för Avira Pro nedan, vilket är den version vi testade. Om du justerar antalet enheter från en till tre eller fem kommer priset naturligtvis att öka något.

Inte nöjd? Avira erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. Om du är imponerad av Avira och vill prova ett abonnemang direkt så klicka på knappen nedan:

Besök Avira

Avira Antivirus Pros funktioner

Tabellen ovan angav vilka alternativ Avira Antivirus Pro har att erbjuda. Fördelen med Pro över gratisversionen är att det erbjuder skydd mot ransomware. Dessutom kommer denna version inte att besvära dig med reklam. Därutöver har du också tillgång till kundservice. Bortsett från detta finns det inga större skillnader mellan Pro och gratisversionen.

Det finns ett antal funktioner som saknas från Avira Antivirus Pro, medan de ingår i flera andra virusskannrar. Funktioner som sårbarhetsskannern, till exempel. Sårbarhetsskannern gör att du kan identifiera de svaga punkterna i ditt system och ger därmed ytterligare skydd mot hackare.

Avira Antivirus Pro har inte heller en egen brandvägg. Brandväggar är väsentliga när du vill förhindra att hackare och skadlig kod når din dator. Icke desto mindre kan Aviras brandvägghanterare hjälpa dig att optimera brandväggen som är inbyggd i Windows – kallad Windows-brandväggen.

Avira Free Antivirus funktioner

Det finns gratis virusskannrar som är nästan lika bra som deras betalda varianter. Gratis virusskannrar har dock ofta flera nackdelar. Beakta till exempel irriterande annonser, integrietsrisker eller oönskade webbläsarmeddelanden. Gratis virusskannrar misslyckas ibland också med att ge grundläggande skydd. Du kanske undrar om detta är fallet för Avira Free?

När det gäller skydd, Avira är gratisprogram – Avira Free Antivirus, nästan lika bra som den betalda versionen – Avira Antivirus Pro. Gratisversionen erbjuder dock inget skydd mot ransomware. Avira Free Antivirus är inte heller utrustad med någon separat e-skanner som i förväg kontrollerar e-postbilagor mot skadlig kod och infekterade länkar. Icke desto mindre erbjuder denna virusskanner naturligtvis skydd när du försöker öppna skadliga bilagor.

Virusskannrar tillhandahålls ofta gratis av antivirus- producenter som marknadsföring. Följaktligen kommer Avira Free ibland att bombardera dig med popupmeddelanden som erbjuder dig att byta till den betalda versionen. Gratisversionen försöker också regelbundet övertyga användarna om att den betalda versionen är nödvändig för att lösa vissa problem. Se exemplet nedan:

Avira Free-version annons

Reklamen och popupmeddelanden är stora nackdelar med gratisversionen. Det enda sättet att bli av med dem, är att köpa Avira Antivirus Pro.

Säkerhet: Hur väl skyddar Avira Antivirus datorn?

Hur är det med skydd mot de senaste virusen, spyware (spionprogram), trojanerna och malware? Kan Aviras virusskanner känna igen aktiv skadlig kod och upptäcka nätfiske? Det är vad vi kommer att gå igenom i detalj i detta avsnitt.

Virusdetektering

När du har installerat Avira, kommer virusdetekteringsfunktionen att fungera helt av sig själv. Virusprogrammet söker automatiskt igenom datorn. Avira erbjuder också möjlighet att utföra en snabb eller fullständig manuell skanning när som helst. Du kan hantera dessa skanningar själv, vilket innebär att du kan bestämma hur ofta och på vilken dag och vid vilken tidpunkt ska skanningen ska köras.

Aviras virusskanner erbjuder skydd mot ransomware och upptäcker virus, spionprogram och trojaner. Infekterade filer repareras, och infekterade platser blockeras. Avira blockerar också nätfiskeattacker.

Molnbaserad teknik

Avira använder den senaste molntekniken för att tillhandahålla den bästa virusskyddet. När Avira upptäcker en misstänkt fil så kommer den kontrollera den medan denna medan den fortfarande befinner sig i molnet. Det innebär att mesta identifiering och analys av skadlig programvara inte sker på datorn. Din enhet är ansluten till det globala molnbaserade hotidentifieringssystemet. Eftersom Avira bara bekämpar skadlig kod på sina egna servrar, kan den dessitp, hålla sina metoder hemliga.

Hackare kommer inte att kunna lista ut vad Avira vet. På grund av detta ligger Avira alltid ett steg före dem. Vidare kräver molnbaserad teknik små systemresurser, vilket gör Avira till ett ljusvirusskanner som inte saktar ner datorn.

Avira Antivirus Security – poäng

Vi var imponerade av Aviras säkerhet och har beräknat en säkerhetspoäng för Avira Pro baserat på forskning från AV-Comparatives.

Enligt AV-Comparatives tester ligger Aviras poäng över genomsnittet ifråga om att blockera skadlig kod. Endast 0,4 procent av testattackerna lyckades kringgå skyddet. Detta ligger under (och därför är bättre än) genomsnittet för alla testade leverantörer, vilket låg på 0,8 procent.

I testerna tittade man också på falska positiva resultat. Det här är ofarliga filer som felaktigt klassificeras som skadliga. Endast en falsk positiv upptäcktes med Avira Pro. Detta är långt under genomsnittet på 8,3.

I våra tester är Avira Antivirus ett av de bästa på området när det gäller säkerhet. Det finns bara ett fåtal leverantörer vars poäng är bättre i detta avseende. Till exempel skyddar Kaspersky mot 99,9 procent av alla hot, utan falska positiva.

Den höga säkerhetsnivån i kombination med det låga antalet falska positiva resultat resulterar i en säkerhetspoäng på 9,0 för Avira.

Integritet: Hur hanterar Avira din data?

Avira anger att de inte bara skyddar användarna mot skadlig kod, virus och andra hot utan också håller användarnas personuppgifter säkra. Det innebär att användardata inte delas med tredje part, exempelvis till myndigheter eller annonsfirmor. Som tyskt företag har Avira alltid varit föremål för en av de strängaste dataskyddslagarna.

Detta beror på att man i Tyskland ses integritetsskydd som en av de viktigaste medborgerliga rättigheterna. Regler som skyddar mot missbruk av personuppgifter ingår i den tyska grundlagen och i Bundesdatenschutsgesetz (dvs. den tyska lagen om skydd av personuppgifter).

Avira förklarar att de håller sig till tillämplig lagstiftning om dataskydd, särskilt den tyska Telemedia-lagen (TMG) och den Europeiska allmänna dataskyddsförordningen (GDPR). För privatlivet ger vi därför Avira en 9,0:a.

Användarvänlighet: Hur användarvänligt är Avira Antivirus?

Vem som helst ska kunna använda en virusskanner utan svårighet. Installationen ska vara lätt, och i princip ska virusskannern kunna fungera av sig själv när den installerats. I det här avsnittet ska vi titta på Aviras användarvänlighet.

Aviras webbplats

Aviras webbplats är mycket användarvänlig. Högst upp på startsidan kan du välja valfritt antivirusprogram. Du kan välja mellan gratisversionen – Avira Free Antivirus, och något av de betalda Avira Antivirus-paketen. På hemsidan hittar du en kort beskrivning av varje version. Du kan ladda ner den valda programvaran med bara ett klick. Ännu tveksam om vilken variant du ska välja? Känn dig fri att konsultera den detaljerade jämförelsen av de olika paket som också kan hittas på deras webbsida.

Avira hemsida gratis nedladdning

Först testade vi Avasts gratisversion. Denna version är mycket lätt att installera – man behöver bara klicka på Free Download-knappen för att starta installationen.

Hur installerar jag Avira Free Antivirus?

Du kan installera Avira Free Antivirus genom att följa dessa tre steg:

  1. Kör installationsfilen. Dubbelklicka på den hämtade filen.
  2. Bekräfta och klicka på Ja i dialogrutan för att starta installationen.
  3. Följ instruktionerna på skärmen. Detta tar bara några minuter.

Under installationen av Avira Free Antivirus installeras automatiskt också olika andra verktyg. Program som Software Updater, Phantom VPN, System Speedup och Safe Shopping läggs till i systemet automatiskt utan att du ombeds bekräfta först. Om du inte vill ha dessa onödiga extrafunktioner måste du ta bort dem manuellt efteråt.

Efter installationen får du frågan om du vill utföra en smart skanning. Avira Free startar omedelbart den första skanningen. Under denna sökning kommer filer att uppdateras och datorn kommer att genomsökas efter virus. Allt detta sker automatiskt.

Avira installation klar

Avira Antivirus Pros installationsprocess

Att installera Avira Antivirus Pro går också mycket snabbt och enkelt. Den enda möjliga nackdelen är att de tillgängliga betalningsmetoderna är begränsade, eftersom du bara kan betala med kreditkort eller PayPal. Om du använder det senare kopplas ditt konto automatiskt till e-postadressen till ditt PayPal när din betalning och installation är klar. Om du betalar för någon annan eller om du målmedvetet använder en annan e-postadress för ditt PayPal så kan detta orsaka problem.

Avira installation

Aviras mjukvara

Avira Antivirus fungerar på din bärbara dator, smartphone och surfplatta och har utvecklats för Windows, Mac, Android och iOS. Programvaran finns på tolv språk. För att byta språk: klicka på ikonen för Inställningar i övre högra hörnet av skärmen (den som ser ut som en kugghjul).

Aviras programvara har ett tydligt användargränssnitt. På startskärmen visar den direkt Status för ditt antivirusskydd. Du kan också se när den senaste uppdateringen genomfördes. Dessutom kan du klicka på alternativet Smart scan för att omedelbart starta en smart skanning av ditt system.

Aviras mjukvara

Själva virusskannern är också mycket användarvänlig och separerar dess skanningsresultat i tre avsnitt: säkerhet, integritet och prestanda. Gröna markeringar indikerar att allt är bra. Eventuella problem visas också tydligt.

Avira mjukvaruskanning

Aviras kundservice

Om du har ett Avira Antivirus Pro-abonnemang så kan du utnyttja Aviras kundservice på ett obegränsat sätt. När du loggar in på ditt Avira-konto på webbplatsen så välj helt enkelt alternativet Support. För att få support måste du genomföra tre steg. Först måste du välja mellan ”teknisk support” eller ”frågor om betalningar och licenser”. Därefter måste du ange vilken produkt din fråga avser. Slutligen måste du fylla i Aviras kontaktformulär.

Kontaktformuläret kopplas automatiskt till e-postadressen till det PayPal som du slutförde din betalning med. Som tidigare nämnts kan detta vara osmidigt. Support erbjuds på ett antal språk: engelska, tyska, portugisiska, spanska, franska och italienska. När du har fyllt i kontaktformuläret får du ett standardiserat e-postmeddelande där du upplyses om att din fråga besvaras så snart som möjligt. När vi kontaktade Aviras kundservice fick vi ett mailsvar dagen efter. Snabbheten på denna tjänst imponerade definitivt på oss.

Aviras gratisversion erbjuder inte kundservice. Genom att kontrollera e-postadresser upptäcker systemet betalanvändare och förhindrar gratisanvändare från att få kundservice. Användare utan ett betalt abonnemang får ett meddelande om att de inte har rätt till den tjänsten. De kommer att visas reklam för Aviras betalprodukter istället. Icke desto mindre kan du naturligtvis konsultera den omfattande avdelningen för vanliga frågor på Avira webbplats. Vidare kommer du förmodligen att kunna få tydliga svar på dina frågor genom att följa de videor och användbara bilder som finns på webbplatsen. Tyvärr finns det ingen chattfunktion.

Sammanfattningsvis sluter vi oss till att den omfattande och tydliga sidan för vanliga frågor, i kombination med bristen på kundsupport för Avira Free Antivirus förtjänar 7,0 för Aviras kundservice.

Slutlig bedömning av användbarhet

Vi var nöjda med Aviras användarvänlighet. Antivirusprogrammet är lätt att installera och både mjukvaran och webbplatsen är mycket omfattande. Men de annonser som visas i gratisversionen kan vara ganska irriterande, även om det är lätt att lösa detta genom att köpa premiumversionen. Det är därför vi tilldela Avira 7,0 för enkel användning.

Aviras hastighet och systembelastning

Många kommer överens om att skyddet är viktigare än hastighet, men det är fortfarande att föredra en virusskanner som är någorlunda snabb så att du inte behöver vänta i timmar på att en skanning ska slutföras. Vi körde både en snabb antivirusskanning och en fullständig skanning med Avira Free och Avira Pro – hastighetsresultaten finns här nedan.

Snabba skanningar kontra omfattande skanningar

En ”Smart scan” tar bara en minut med både Avira Antivirus Pro och Avira Free Antivirus. I båda versionerna genomsöker den smarta skanningen bara de mest sårbara områdena i datorn. En grundlig skanning tog oss ca 30 minuter och skannar hela systemet efter virus. Sådana skanningstider är skapliga och lär förmodligen att vara helt acceptabelt för de flesta användare.

Ovanstående skanningstider kan variera från användare till användare och kan bero på antalet filer på datorn.

Systembelastning vid körning i bakgrunden

Förutom hastighet är det också viktigt att titta på systembelastningen. Virusskannrar kan överbelasta system och ta upp en stor del av din CPU:s resurser. Detta kan drastiskt sakta ner din dator. Långsamma datorer efter installation av ett virusskanner är en stor irritation för många användare. Utifrån det så kanske du undrar: saktar Avira ner ditt system också?

Vi testade effekten av Aviras virusskanner på vår systembelastning. När Avira körs i bakgrunden är processorutnyttjandet 0 procent. Med andra ord kommer användarna inte att märka skillnaden i datorns prestanda. Den maximala RAM-användningen när du kör i bakgrunden är runt 58 MB. Under en fullständig skanning går processorns utnyttjande upp till 26 procent med toppar så höga som 30 procent. Medan du utför en snabb skanning är arbetsminnet användning 64 MB. Under en fullständig skanning går detta upp till 180 MB. Intressant nog finns det ingen märkbar skillnad i systembelastning mellan gratisversionen och de betalda versionerna.

De skapliga skanningstiderna ihop med den låga systembelastningen resulterar i 7,0 för Aviras hastighet och prestanda.

Slutgiltigt omdöme: Är Avira Antivirus en bra virusskanner?

FördelarNackdelar
Låg systembelastningDen betalda versionen är inte mycket bättre än gratisversionen.
Gratisversionen – Avira Free Antivirus, ger bra skydd.Den kostnadsfria versionen erbjuder inte kundservice.
Använder den senaste molntekniken för bästa virusskydd.Gratisversionen har irriterande reklam.
Att installera Avira Antivirus är mycket enkelt.

Både Avira Free Antivirus och Avira Antivirus Pro erbjuder utmärkt skydd mot skadlig kod. Dessutom är Avira en lätt virusskanner. Följaktligen påverkas knappt datorns systemprestanda.

Vi beräknade en slutpoäng genom att titta på säkerhet, hastighet och systembelastning, integritet, användarvänlighet och kundservice. Säkerhet räknas starkast i vår poäng och har en viktning om 0,5. Hastighet och systembelastning kommer härnäst med en viktning på 0,2. Integritet, användarvänlighet och kundservice viktas med 0,1 respektive.

Nedan visas poängen för Avira per komponent:

  • Säkerhet: 9,0
  • Hastighet och systembelastning: 7,0
  • Integritet: 9,0
  • Användarvänlighet: 7,0
  • Kundservice: 7,0
  • Vi kommer fram till en slutpoäng på 8,2.

Har denna översikt övertygat dig om Aviras kvalitet, och skulle du viljia teckna ett abonnemang? Eller vill du helt enkelt ha mer information om något av paketen? Klicka på knappen nedan för att gå till Aviras webbplats.

Besök Avira
Avira Antivirus-recension: vanliga frågor

Har du en fråga om Avira Antivirus? Vi hjälper gärna till. Kontrollera vanliga frågor nedan för att se om din fråga är listad. Klicka helt enkelt på frågan för att se ditt svar.

Förutom gratisversionen, som kallas Avira Free Antivirus, finns det ett antal betalda versioner. Du kan köpa Avira Antivirus Pro för 44,99 USD per år (en enhet). Avira Internet Security är mer omfattande och erbjuder extra funktioner. Du kan köpa detta paket för 57,99 USD per år (en enhet). Avira Prime är det dyraste och det mest kompletta Avirapaketet och kan köpas för 99,99 USD per år (som omfattar fem enheter). Vill du veta mer om vad alla dessa abonnemang kan ge dig? Kolla in vår recension av Avira precis här.

Följ stegen nedan för att ta bort Avira Antivirus:

  1. I Windows 10 högerklickar du på knappen ”Start” i det nedre vänstra hörnet på skärmen för att öppna snabbmenyn.
  2. Välj ”Appar och funktioner”.
  3. Klicka på den Avira-produkt du vill ta bort och klicka sedan på ”Avinstallera”.
  4. Bekräfta meddelandet du får angående avinstallation av produkten.
  5. Klicka på ”Ja” för att bekräfta ”User Account Control”-begäran.
  6. Klicka på ”Ja” för att bekräfta begäran om Avira-inställning.

”Avira Setup” kommer att ta några minuter för att ta bort produkten. Klicka på ”Ja”-knappen på dialogrutan när den begär om att starta om ditt system. Efter omstart av datorn kommer Avira-produkten att vara helt borttagen.

Ja, Avira har också en gratisversion – nämligen Avira Free Antivirus. Aviras gratispaket är nästan lika bra som deras betalda version – Avira Antivirus Pro, i fråga om skydd. Tyvärr erbjuder gratisversionen inte skydd mot ransomware. Dessutom innebär gratisversionen att du också regelbundet kommer att visas reklam.

Tech journalist
Nathan är en internationellt erfaren journalist som har ett speciellt intresse för bekämpandet av cyberbrottslighet, särskilt när det är sårbara grupper som drabbas. Han gör research för VPNoverview.com inom områdena cybersäkerhet, censur på Internet och integritet online.