AVG-anmeldelse: Er denne antivirusleverandøren verdt pengene dine?

Review star bar, magnifier, AVG logo and star showing total review score

AVG er et antivirusprogram fra AVG Technologies, en tsjekkisk antivirus leverandør som ble anskaffet i 2016 av enda et tsjekkisk antivirus selskap, AVAST Software. AVAST Software tilbyr også sitt eget antivirusprogram, Avast Antivirus. AVG ble kjent ved å tilby sin antivirus scanner gratis som en del av Windows Vista Security Center. Som et resultat brukte mange tidligere AVGs gratis antivirusprogram. Imidlertid, hvor bra gjør AVG i dag sammenlignet med antivirus leverandører som Kaspersky, Avira eller Bitdefender?

Pakker og priser

AVG har en gratis versjon kalt AVG Antivirus FREE. Den har også AVG Internet Security, som inneholder det meste av den virkelige antivirus funksjonaliteten. I tillegg er det AVG Ultimate, som som navnet antyder, er en ultimate pakke. De ekstra funksjonene i denne pakken består imidlertid hovedsakelig av PC-rengjøringsmidler og lignende, mer nyttige verktøy enn ekte sikkerhetsfunksjoner.

Før vi går inn i detaljer, har vi gitt deg en oversikt over funksjonene til de tre versjonene i tabellen nedenfor. For hver påfølgende versjon gir vi de ekstra funksjonene den forrige versjonen (e) ikke hadde.

AVG AntiVirus FREE
(Grunnleggende funksjoner)
AVG Internet Security
(Ekstra funksjoner)
AVG Ultimate
(Ekstra funksjoner)
Beskyttelse mot skadelig programvare i sanntidAvansert brannmurPC rengjøring
Grunnleggende brannmurEkstra lag av beskyttelse mot ransomwareOppstarts optimalisering
Virus scanningKryptering av mapper for å bekjempe snokingAVG SecureVPN
Beskyttelse av webkameraet ditt mot tilgang fra eksterne parterBatteriprofiler
Beskyttelse mot system overtakelse av ikke-klarerte apperTyveri-funksjoner
Phishing og spamfilter
Beskyttelse mot falske nettsteder (forhindrer DNS-lekkasjer)

Pakker som tilbys av AVG (se nedenfor) inkluderer en gratis versjon, samt betalte AVG Internet Security- og AVG Ultimate-versjoner. Sistnevnte inkluderer en PC-renser og en VPN. Siden disse to siste funksjonene ikke er standard i antiviruspakker, valgte vi å se gjennom AVG Internet Security i stedet for AVG Ultimate. Hva mer, når det gjelder VPN-er, finner vi at det er bedre å velge spesialiserte VPN-leverandører som ExpressVPN eller CyberGhost.

Det er en funksjon som noen virus scannere har, men AVG ikke. Dette er sårbarhets scanneren, som lar deg gjenkjenne svakhetene i systemet ditt. Denne funksjonen er nyttig da den gir ekstra beskyttelse mot hackere. Å kunne identifisere selv hvor sårbarheter ligger, er en ekstra fordel.

AVG Internet Security koster $ 89.99 for et års abonnement. Hvis du trenger å beskytte flere enheter, er et abonnement på maksimalt 10 enheter tilgjengelig til en kostnad på $ 119.99 per år. Det er ikke noe abonnement tilgjengelig for færre enheter, men du trenger selvfølgelig ikke å bruke alle de ti enhetene.

Se tabellen nedenfor for en oversikt over funksjonene i hver pakke og tilhørende priser:

AVG features comparison

Merk: Det ser ut til at for markedsføring grunner, belaster AVG en annen pris hvis du oppgraderer fra fri programvare, i forhold til når du kjøper programvaren direkte fra nettsiden. Også under rabattkampanjer kan prisene være betydelig lavere, som du kan se i skjermbildet ovenfor.

Vil du abonnere på en av AVGs pakker med en gang? Klikk på knappen nedenfor for å gå til AVG-nettstedet.

Visit AVG

Sikkerhet: kvaliteten på anti-malware- og antivirus funksjonene

VPNOverview bruker en kvalitetsindeks for å vurdere sikkerhetsfunksjonene til antivirusprogrammer. Indeksen er basert på gjennomsnitt som tar hensyn til forskningsresultater fra AV-Comparatives, et uavhengig testbyrå for antivirusprogramvare.

Våre beregninger viser at AVG scorer over gjennomsnittet når det gjelder å blokkere skadelig programvare. Bare 0.3% av angrepene som ble brukt i testen klarte å omgå beskyttelsen, mens gjennomsnittet for alle de testede leverandørene er 0.5%.

Likevel ble 8 falske positive notert, noe som betyr at visse ufarlige filer ble identifisert som skadelige av AVG. Dette er like under gjennomsnittet på 8.3. Takket være en god sikkerhets poeng kombinert med et gjennomsnittlig antall falske positive, får AVG følgelig en total sikkerhets poeng på 9.0.

Gratis versjon

AV-Comparatives ‘poengsum for gratisversjonens sikkerhetsfunksjoner er den samme som for den betalte versjonen. Forskjellen i de to versjonene ligger i større beskyttelse den betalte versjonen gir mot falske nettsteder og i de ekstra sikkerhetsfunksjonene den tilbyr. I tilfelle ransomware, for eksempel, betyr dette at en ondsinnet fil vil trenge å overvinne et ekstra hinder for å få tilgang til filene dine.

Personvern

Dessverre, på slutten av 2019, ble det klart at et Avast-datterselskap hadde videresolgt millioner av brukernes data til tredjeparter. Dette datterselskapet har siden blitt oppløst, og Avast har gitt flere løfter om at det ikke lenger vil samle inn eller selge ikke-vesentlige data.

Vi er imidlertid ikke helt overbevist om deres unnskyldninger og deres løfte om å forbedre seg. Tross alt, hva ville hindre det tsjekkiske selskapet i å gjenta det samme trikset, og deretter be om unnskyldning om omtrent fem år for at det igjen brøt folks personvern? Vi antar ikke at det vil skje igjen, men det påvirket vår endelige vurdering. Figuren for AVGs personvernregler er derfor dessverre en 3´er , delvis fordi skandalen dukket opp i media akkurat nylig.

Brukervennlighet

AVG er tilgjengelig på engelsk, i tillegg til 23 andre språk. Den støtter operativsystemene Windows, MacOS, Android og iOS.

Nettsted og programvare

AVG-nettstedet er brukervennlig. Når du kommer til nettstedet, ser du umiddelbart en knapp for nedlasting av det gratis antivirusprogrammet. Det er litt mer komplisert å finne de betalte versjonene, som er tilgjengelige via menyen øverst til høyre på skjermen. Dette ser ut til å tyde på at AVG i første omgang i det minste ønsker å tiltrekke brukere med sin gratisversjon.

AVG Website Homepage

Etter at du har lastet ned installasjonsprogrammet, forklarer AVG-installasjonen seg selv. Du laster ned installasjonsprogrammet fra www.avg.com, klikker på installasjonsprogrammet og installasjonen fullføres av seg selv. Hvis du har installert gratisversjonen, kan du oppgradere til den betalte versjonen med bare ett klikk.

Når installasjonen er fullført, er det veldig intuitivt å bruke programvaren. Programmets funksjoner er tilgjengelige fra startskjermen, som fungerer som et slags sentralt dashbord. Herfra kan du kjøre scanninger og klikke på AVGs forskjellige komponenter, inkludert nett- og e-post beskyttelse.

Når det gjelder gratisversjonen, av kommersielle hensyn, har den noen irriterende funksjoner. For eksempel vises det ofte meldinger om filer på datamaskinen som kan være i fare. Hvis du deretter klikker på meldingen, vises en popup der du kan laste ned den betalte versjonen:

AVG Upgrade Choose Your Subscription

Dette er sannsynligvis også grunnen til at betalte AVG-produkter ikke vises på nettstedet med en gang. Imidlertid, mens du bruker den gratis versjonen, vil du få mange muligheter til å bytte til et betalt abonnement.

Grunnleggende funksjonalitet

AVGs gratisversjon gir deg beskyttelse mot skadelig programvare i sanntid for PC-en din, samt muligheten til å kjøre manuelle scanninger. Inkludert er også en brannmur for nettleseren din og internettforbindelsen. Den gratis versjonens dashbord ser slik ut:

AVG Free dashboard

Mye frihet for brukere

Som det fremgår av de gråtonede seksjonene i bildet ovenfor, har den betalte versjonen et ekstra lag med ransomware-beskyttelse, samt en forbedret brannmur for trådløse nettverk. Videre har den betalte versjonen en funksjon som beskytter deg mot apper som overtar kontrollen over kameraet og / eller mikrofonen.

En spam- og phishing-blokkering er også inkludert, i tillegg til beskyttelse mot DNS-kapring. Sistnevnte hindrer brukere i å bli offer for falske nettsteder når de handler på nettet. Nedenfor ser du et bilde av betaltversjonens dashbord:

Printscreen AVG dashboard paid

Anti-Ransomware

AVGs anti-ransomware funksjon fungerer ved å individuelt skjerme mapper mot angrep utenfor. Det som er nyttig med denne funksjonen, er at denne beskyttelsen er aktivert som standard for alle mapper. På denne måten vil du ikke gå glipp av en mappe ved et uhell. Du kan imidlertid også velge å bestemme selv om en mappe skal beskyttes eller ikke. Så det er fortsatt mulig for deg å gjøre hva du vil med filene dine. Hvis dette ikke var tilfelle, ville funksjonen ha overskredet sitt mål ved å begrense din frihet.

Anti-Snoking

Annet enn å stoppe ransomware fra å få tilgang til mappene dine, har programmet også en anti-snoking funksjon, som beskytter konfidensielle data fra snokere. Det er også en praktisk funksjon for å gi bestemte applikasjoner tilgang til bestemte filer. Med denne funksjonen kan du velge hvilke programmer som kan eller ikke kan gjøre endringer i filene dine. Så hvis du bare vil kunne åpne identitets data med Office applikasjoner, kan du spesifisere dette. Andre apper vil da automatisk bli nektet tilgang.

Kundeservice

Generelt er AVGs kundeservice rimelig lett tilgjengelig. Hvor lett dette egentlig er, avhenger imidlertid av om du har abonnement eller ikke. Du må også oppgi flere detaljer før du blir videresendt til chatten, som ikke kommer så veldig kundevennlig ut. Når du er videresendt til chatten, blir spørsmålene dine imidlertid besvart i løpet av få minutter.

Takket være kombinasjonen av en god løsning kombinert med noen problemer, gir vi AVG 6.5 for kundeservice.

Sluttvurdering på brukervennlighet

Når det gjelder brukervennlighet, er AVG et produkt med to sider. På den ene siden er alle funksjonene enkle å bruke og finne. Programvaren er også behagelig for øyet, takket være den gode designen, og kundeservicen er rimelig. På den annen side kan popup-vinduer og kommersielle meldinger være litt irriterende. Derfor gir vi AVG en anstendig 7.0 for brukervennlighet.

Hastighet og systembelastning

I gratisversjonen tar det mindre enn et minutt å kjøre en smart scanning. I vårt tilfelle tok en grundig scanning 11 minutter og 40 sekunder. Imidlertid er hastigheten på en grundig scanning også avhengig av datamengden på harddisken. Jo flere filer du har på harddisken jo flere filer som må scannes. Ulempen er at det ikke er noen fremdrifts linje for scanningen, en funksjon som ofte er tilstede i andre virus scannere.

Foruten sikkerhet, er brukeropplevelse selvsagt også viktig. Vi har allerede diskutert programvarens brukervennlighet, men mengden PC-ressurser programvaren bruker er også relevant. Det ville være veldig irriterende hvis antivirusprogrammet sakte ned datamaskinen din i en slik grad at den ikke lenger er brukbar.

Når AVG bare kjører i bakgrunnen, bruker programvaren svært få systemressurser. Prosessor bruken er avrundet til 0%, ditto for harddisken. Maksimal RAM-bruk er rundt 180 MB, noe som er rimelig. Derfor, når AVG er inaktiv (passiv bruk), merker du knapt dens tilstedeværelse i bakgrunnen.

Under en scanning går prosessor bruken opp til ca 10%, med noen topper så høye som 14%. RAM-bruk forblir mer eller mindre den samme, men diskbruk skyter i været. Dette er selvfølgelig fornuftig, ettersom filene på harddisken blir scannet for virus.

Oppsummert har AVG kombinert gode scannings tider med minimale problemer når du kjører i bakgrunnen. Det er imidlertid noe uklart hva som blir scannet. Dette resulterer i en poengsum på 8 poeng for AVGs hastighet og ytelse.

Forskjeller og likheter i ytelse mellom versjoner

Ressursbruken var noe høyere i den betalte versjonen enn den gratis versjonen, noe som er fornuftig, siden det er noen tilleggsfunksjoner som kjører i bakgrunnen i den betalte versjonen. Scanningstidene for AVGs betalte versjon var sammenlignbare med den gratisversjonen.

Gratisversjonens programvare og brukervennlighet er i utgangspunktet den samme som den betalte versjonen. Den eneste forskjellen er at visse funksjoner rett og slett ikke er tilgjengelige i gratisversjonen, ettersom du må betale for disse. Kort fortalt er forskjellen mellom gratisversjonen og den betalte versjonen ikke stor. Selv popup-vinduene for oppgraderinger er fortsatt der når du bruker den betalte versjonen, da det er mange andre ekstra funksjoner du kan kjøpe.

Vurdering: Samlet

AVG har en rekke klare fordeler, men også noen klare ulemper. Se tabellen nedenfor for en oversikt:

FordelerUlemper
AVGs fulle pakke gir full beskyttelse med mange forskjellige funksjonerDe konstante popup-vinduene kan til tider være veldig irriterende
Gratis versjonen gir også utmerket beskyttelseAVG solgte brukerdata til andre parter
AVGs programvare er veldig brukervennligÅ få kundeservice kan ta mye krefter

For vår samlede vurdering kombinerte vi poengene for sikkerhet (vekting 0.5), hastighet og system belastning (vekting 0.2), personvern (vekting 0.1), brukervennlighet (vekting 0.1) og kundeservice (vekting 0.1). Hvis personvern poengene hadde vært bedre hos Avast og AVG, ville poengsummen vært godt over 8, men til slutt ble det en respektabel 7.8. Et sammendrag av poengene er gitt nedenfor:

  • Sikkerhet: 9
  • Hastighet og systembelastning: 8
  • Personvern: 3
  • Brukervennlighet: 7
  • Kundeservice: 6.5
  • Totalt: 7.8

Er du imponert over AVGs funksjoner og kvalitet, og ønsker å tegne et abonnement med en gang? Klikk på knappen nedenfor for å gå til AVG-nettstedet.

Visit AVG
AVG Antivirus – Ofte stilte spørsmål

Har du et spørsmål du vil ha et raskt og tydelig svar på? Sjekk vanlige spørsmål nedenfor, og problemet ditt kan løses på kort tid.

AVG er tilgjengelig i tre forskjellige pakker, AVG Anti-Virus GRATIS, AVG Internet Security for $ 89.99 per år og AVG Ultimate for $ 119.99 per år.

Merk: Av markedsførings grunner og for å oppmuntre deg til å oppgradere, ser det ut til at AVG bruker forskjellige priser hvis du oppgraderer fra gratisversjonen sammenlignet med prisene som er tilgjengelige fra nettstedet. Det er ofte rabatter for førstegangskjøpere, bare for det første året, som det fremgår av skjermbildet i artikkelen.

I Windows 10 kan AVG fjernes som følger:

  1. Høyreklikk på «Start» -knappen nederst til venstre på skjermen for å åpne hurtigmenyen
  2. Velg «Apper og funksjoner»
  3. Skjermbildet «Apper og funksjoner» åpnes
  4. Velg AVG Antivirus GRATIS eller AVG Internet Security eller AVG Ultimate
  5. Høyreklikk “Avinstaller”

For Mac kan AVG fjernes ved å følge følgende trinn:

  1. Åpne AVG.
  2. Klikk på AVG Antivirus eller AVG Internet Security i menylinjen øverst på skjermen
  3. Klikk «Avinstaller AVG Antivirus» eller «Avinstaller AVG Internet Security»
  4. Klikk «Avinstaller»
  5. Skriv inn kontoopplysningene dine
  6. AVG fjernes.

Ja, AVG Antivirus FREE er denne leverandørens gratisversjon. Pakken gir grunnleggende beskyttelse mot virus og skadelig programvare. Du kan også oppgradere fra gratisversjonen til den betalte versjonen, kalt AVG Internet Security.

Teknologijournalist
Nathan er en internasjonalt opplært journalist og har spesiell interesse for forebygging av nettkriminalitet, spesielt hvor utsatte grupper er involvert. For VPNOverview.com utfører han research innen nettsikkerhet, nettsensur og personvern på nettet.