Hur säker är appen Facebook Messenger Kids App för ditt barn?

people in front of a smartphone icon
Klicka här för en sammanfattning av denna artikel
Sammanfattning: Hur säker är Facebook Messenger Kid för ditt barn?

Facebook tog itu med internetsäkerhetsproblem för barn i åldrarna 6-12 år genom att utveckla Messenger Kids – en video- och chatt-app. Till skillnad från andra meddelandeappar kontrollerar föräldrar helt och hållet appen. Du kan hålla ditt barn så säkert som möjligt genom att ändra föräldrakontrollerna och prata med ditt barn regelbundet.

Så här konfigurerar du föräldrakontroller och håller ditt barn säkrare på nätet:

 1. Ställa in Viloläget för att begränsa vilka dagar och tider kan ditt barn använda appen.
 2. Använd valfria fyraordskoder för vänskap.
 3. Gör kontaktlistan privat endast för dig och ditt barn.
 4. Sätt Vänskap till ”Bara jag kan välja kontakter.”
 5. Aktivera strong> aviseringar om klickbara länkar.
 6. Blockera, rapportera eller ta bort olämpliga kontakter eller olämpligt innehåll.

Se framför allt till att hålla dialogen öppen med ditt barn kring deras onlineaktivitet. När du är medveten om hur de känner sig och vad som händer kan du hålla dem säkrare och gladare på Messenger Kids.

Vill du veta mer om säkerhetsfunktioner i Messenger Kids? Läs hela artikeln nedan!

Ungar är ivriga att komma koppla upp sig. Nio av tio barn mellan sex och tolv år har tillgång till en smartphone eller surfplatta, enligt Facebook. Att hålla barn säkra på nätet är en diger uppgift för föräldrar, en som vissa mediamoguler svarar på med barnfokuserade meddelandeappar, som Facebooks Messenger Kids. Sedan meddelandeappen släpptes 2017 har föräldrar undrat: hur säker är Messenger Kids?

Facebook Messenger Kids-appen är unik bland video-, chatt- och sociala medieappar för barn. Den ger komplett övervakning över appens inställningar och innehåll. Dessa föräldrakontroller, i kombination med öppen konversation, gör appen till en av de säkraste för yngre barn. Barn och förälder kan arbeta tillsammans för att skapa en säker och rolig onlineupplevelse.

Så fungrar Facebook Messenger Kids – en föräldraledd ansats

Messenger Kids är en video- och meddelandeapp laddad med roliga filter, klistermärken och emojis, som kopplar samman barn med vänner och familj. Föräldrar sätter gränser, justerar säkerhetsfunktioner och håller ett öga på aktiviteter. Messenger Kids är olik andra meddelandeappar, eftersom den är utformad för föräldrar ska kunna vägleda sina barn genom deras första erfarenhet med den här typen av appar. Det ger föräldrar total tillgång till alla funktioner och innehåll i appen.

Ett annat sätt på vilket Messenger Kids skiljer sig från andra meddelandeappar är att ditt barns konto skapas via ditt befintliga Facebook-konto. Från ditt konto spårar din föräldrapanel ditt barns aktivitet och är värd för säkerhetsfunktioner. När du har skapat kontot kan ditt barn ladda ner appen till en smartphone eller surfplatta och börja chatta.

Facebook Messenger Kids: Kontopanel

Det finns tre flikar i föräldrapanelen: ”Aktivitet”, ”Kontakter” och ”Kontroller”. Inom dessa flikar kan du övervaka allt ditt barn gör. Du kan visa den senaste aktiviteten, rapportera eller ta bort olämpligt innehåll eller kontakter och anpassa säkerhetsfunktioner. Med ditt godkännande kan ditt barn lägga till vänner och familj som kontakter, gå med i gruppchattar och dela videor och foton. Ditt barn kan också blockera eller rapportera kontakter eller innehåll.

Är Facebook Messenger Kids säker?

Facebook Messenger Kids är en användbar app som hjälper barn att skaffa sig onlineerfarenhet under sina föräldrars vaksamma öga. Föräldrar måste dock vara medvetna om de potentiella riskerna, hur Facebook hanterar ditt barns integritet och de inställningar som Messenger Kids låter dig ändra.

Risker med att använda Messenger Kids

Messenger Kids-appen ger föräldrarna total kontroll, men det finns inget sätt för dig eller ditt barn att få en riskfri upplevelse på nätet. Det finns risker med att använda alla meddelandeappar, inklusive Facebook Messenger Kids. Dessa inkluderar:

 • Nätmobbning från godkända kontakter, vilket kan leda till ångest och depression
 • Risk för missbruk av sociala medier som påverkar ditt barns förmåga att vara uppmärksam hemma, i skolan och engagera sig i andra sociala aktiviteter
 • Dataläckor till cyberbrottslingar som kan sälja dina uppgifter på dark web
 • App-brister som Messenger Kids-bristen 2019 som gjorde det möjligt för barn att chatta med icke godkända kontakter
 • Främlingar utger sig för att vara vänner

Dessa risker finns med alla appar som du och ditt barn använder, inklusive Messenger Kids.

Messenger Kids strikta integritetspolicy

Enligt deras integritetspolicy använder Facebooks Messenger Kids en striktare tillämpning av Facebooks nuvarande policyer, särskilt när det gäller mobbning, nakenhet eller sexuellt innehåll, våldsamt eller grafiskt innehåll och hyllande av brott. På Facebook överlappas innehåll i dessa kategorier med en varningsetikett och döljs för användare under 18 år. I Messenger Kids tar Facebook ett extra steg och tar bort innehåll som stämmer in på dessa kategorier. Detta innehåll går inte att överklaga eller återställa.

Vilken data samlar Facebook Messenger Kids in?

facebook messenger kids logotyp

Populära appar som TikTok, Snapchat och Instagram kräver att användare registrerar ett konto. Användare måste vara minst 13 år i enlighet med Child’s Online Privacy and Protection Act (COPPA), som begränsar vilken typ av information kommersiella webbplatser samlar in från barn under 13 år. Facebook Messenger Kids kringgår COPPA eftersom föräldrar använder sitt eget Facebook-konto för att registrera sitt barn för Messenger Kids. Det innebär ditt barns data och appaktivitet fortfarande samlas in.

Att förstå sekretesspolicyn för alla appar som din familj använder är ett viktigt steg för att skydda din information. I all korthet – integritetespolicyer har brutits hos stora appar på sociala medier, inklusive Facebook.

Det är viktigt att vara medveten om datan Messenger Kids samlar in så att du kan fatta välavvägda beslut om vilken information som ska delas. Messenger Kids har sin egen metod för datainsamling, vilken inkluderar insamling:

 • Registreringsinformation som du och ditt barn anger så som namn, inloggningsuppgifter, profilbild, kön och födelsedag
 • Allt innehåll som delats och mottagits så som foton, videor och meddelanden
 • All aktivitet i appen, inklusive de funktioner som används, personer som kontaktats och aktivitetstider
 • Anknytningar och kontakter och hur ditt barn interagerar med dessa kontakter
 • Enhets-information som exempelvis din IP-adress, ditt operativsystem, dina enhetsinställningar och identifierare, ditt språk och din tidszon

Även om det inte finns några annonser eller försäljning på Messenger Kids kan Facebook också skicka undersökningar för ditt barn att slutföra.

Facebook uppger att de använder den här informationen för att förbättra appen, kommunicera med användare och främja säkerhet och trygghet. Men vid en dataläcka (som skedde 2020 då Facebook-data från 2019 blev publicerad online), kan dina uppgifter ännu vara sårbara.

Föräldrakontroller och säkerhetsfunktioner i Messenger Kids

smartphone ikon med skärminställningarSom svar på säkerhetsproblem utvecklade och fortsätter Facebook att lägga till funktioner som håller föräldrar i förarsätet. Dessa funktioner hjälper föräldrar att granska all innehållsaktivitet som har skickats eller tagits emot och ställa in viktiga säkerhetskontroller i appen. Detta innebär att:

 • Barn kan inte ta bort meddelandehistorik.
 • Du kan logga ut ditt barn från en fjärrenhet.
 • Föräldrar kan ladda ner aktivitetsloggar.
 • Det finns funktioner för att ställa in föräldrakontroll.
 • Du kan rapportera, blockera och ta bort olämpligt innehåll eller olämpliga kontakter.
 • Inställningar låter att aviseringar skickas när ditt barn rapporterar eller blockerar en kontakt eller något innehåll.

Nyckeln till dessa säkerhetsfunktioner är dock att aktivt använda dem. Vi har preciserat hur du använder några av de säkerhetsfunktioner som nämns ovan så att du kan fortsätta engagera dig i ditt barns appaktivitet.

Så håller du dina barn säkra medan de använder appen Facebook Messenger Kids

Det finns två saker du kan göra för att skydda dina barn medan de använder Facebook Messenger Kids. För det första måste du se till att de kan använda appen på ett säkert sätt genom att anpassa rätt inställningar. För det andra kan du vid behov övervaka och blockera innehåll eller människor. Slutligen bör du se till att fortsätta prata med dina barn, så att de är medvetna om riskerna och vet när och hur de ska reagera.

Sätt rätt föräldrakontroll

För att skydda ditt barn bör du ta dig tid att granska funktionerna och ställa in dem på de säkraste lägena. I den föräldrapanelen finns fliken Kontroller. Välj den här fliken om du vill ändra säkerhetsfunktionerna.

Facebook Messenger Kids: Controls tab under inställningar

Här kan du anpassa olika föräldrakontrollalternativ. Vi föreslår att du gör följande ändringar:

 • Viloläge: Aktivera viloläge för att begränsa dagar och tider då ditt barn kan använda appen. Detta kan minska risken för missbruk och hjälpa ditt barn att förstå hälsosamma gränser kring skärmtid.
 • Sleep Mode i Facebook Messenger Kids
 • Ditt barns kod: Använd valfria fyrordskoder för att begränsa vem som kan begära att få ansluta till ditt barns konto.
 • Facebook Messenger Kids: Så aktiverar du kod
 • Kontaktlistas synlighet: Välj för att göra kontaktlistan privat.
 • Skärmdump: kontroll för kontaktsynlighet på Facebook Messenger Kids
 • Vänskap: Ställ in övervakning av vänner på ”Bara jag kan välja kontakter”, så att bara du kan lägga till eller ta bort kontakter. Detta innebär att du vet exakt vem ditt barn pratar med och om de utövar nätmobbning eller utgör en främlingsrisk.
 • Facebook Messenger Kids: Integritetskontroller för kontaktlista
 • Länkar: Aktivera avisering för klickbara länkar, för att kräva föräldraverifiering, när ditt barn skickas en länk. Du kan också inaktivera länkar helt och hållet så att ditt barn inte kan skicka eller ta emot länkar. Facebook blockerar innehåll från vissa webbplatser men kontrollerar dock inte innehållet som ditt barn skickar eller tar emot.
 • Facebook Messenger Kids: Kontrollera länkar

Övervaka och blockera innehåll eller personer

Utöver dessa föräldrakontroller har du också möjlighet att blockera kontakter och ta bort innehåll.

 • Blockera en kontakt: Tryck på fotot på den person du vill blockera för att öppna meddelanderutan. Tryck på kontaktens foto högst upp i chatten. Tryck på ”Blockera”. Om du vill rapportera en kontakt så trycker du på ”Rapport” precis under. Välj anledningen ”Den här personen är elak”, ”Den här personen får mig att känna mig konstig”, ”Jag känner inte den här personen” eller ”Något annat”.
 • Skärmdump: hur man blockerar eller rapporterar en kontakt på Facebook Messenger Kids
 • Till ta bort olämpligt innehåll: Gå till ditt barns konto, välj fliken ”Aktivitet”, klicka på bilden. Klicka på ”Ta bort”. Bilden eller videon tas bort från barnets tråd och din vy i föräldrapanelen. Tänk på att andra personer i chatten, och deras föräldrar, fortfarande kommer att kunna se den borttagna bilden eller videon.

Facebook uppger att målet med total föräldrakontroll över säkerhetsfunktioner är att föräldrar ska kunna ”lära ut, modellera och skapa struktur kring sitt barns lärande om respektfull interaktion, vänlig kommunikation och digitalt medborgarskap…” Det kan hjälpa att inte bara tänka på Messenger Kids som en app, utan som ett verktyg som hjälper dig och ditt barn att tillsammans lära er om säkerhet på nätet. På så sätt kommer du inte att känna att du kastar dem åt sociala medier-”vargar” i tonåren.

Håll dialogen öppen

Säkerheten för en app går utöver dess funktioner. Det handlar också om hur föräldrar pratar med sina barn om onlinesäkerhet. På grund risker som depression och ångest hjälper det dem att känna sig bekväma med att komma till dig med problem.

Om det är första gången ditt barn använder en meddelandeapp så finns det mycket att lära. Detta är en möjlighet att lära ut goda vanor, nätetikett, hur man identifierar olämpliga beteenden och hur man rapporterar dem. Börja med att ställa öppna frågor:

förälder pratar med barn på soffa

”Jag är glad att du roas av appen! Är det något som har hänt som du inte tycker om? Kan du berätta om det?”

”Kan du visa mig hur man anmäler något som kan vara olämpligt?”

”Det finns tillfällen då jag har känt mig ledsen över något som någon sa eller gjorde mot mig. Vet du att jag alltid finns här för dig oavsett vad om du behöver hjälp med något?”

Att stämma av med ditt barn hjälper ofta båda att bygga smarta kommunikationsvanor när ditt barn åldras med teknik.

Tryggare upplevelse på nätet med VPN

Oavsett hur mycket du pratar eller hur många föräldrakontroller du ställer in så är all information, alla foton eller videor du delar online eller i en app make dig och ditt barn sårbara på nätet.

Lyckligtvis kan du vidta åtgärder för att bättre skydda din och ditt barns uppgifter på nätet, som att använda ett virtuellt privat nätverk (VPN). En VPN-tjänst, exempelvis ExpressVPN, krypterar din data och omdirigerar den via deras server. Om din data hackas så kan den kan den inte läsas pga. av VPN, än mindre knytas till dig personligen. Dessutom kommer allt du gör online, även bortom Facebook Messenger Kids, att skyddas bättre och du kommer att kunna upprätthålla din integritet mycket bättre på nätet.

Men även med en VPN kan Facebook fortfarande se dina handlingar och lagra information om dig så länge du är inloggad på dess tjänster. En VPN kommer fortfarande att se till att de inte kan se din riktiga IP-adress och plats.

Facebook Messenger Kids: Säker social media

Sammantaget är Facebook Messenger Kids en möjlighet att komma in i de in sociala mediernas värld med ditt barn. Det är ett verktyg som lär dem hur man navigerar online-vänskap och hur man upptäcker och rapporterar olämpligt beteende. Det hjälper dem att utveckla digitala färdigheter som gynnar dem för resten av livet. Det finns en nivå av risker i samband med att använda sociala medier eller exponera din data någonstans på nätet, men du och ditt barn kan välja att använda Messenger Kids så säkert som möjligt. För ännu mer information om hur du håller ditt barn säkert online så ta en titt på vår uttömmande guide.

Är Facebook Messenger Kids säker? Vanliga frågor och svar

Undrar du om Facebooks app Messenger Kids är säker för ditt barn? Kolla in avsnittet Vanliga frågor nedan.

Messenger Kids är inte nödvändigtvis farlig. Men att vara på internet medför alltid risker, från att data samlas in om din aktivitet till missbruk av innehåll som du valt att ladda upp. Det du kan göra för att skydda ditt barn på Facebook Messenger Kids är att läsa igenom integritetspolicyer, ställa in lämpliga föräldrasäkerhetskontroller i appen och hålla en öppen kommunikationslinje med ditt barn. Du kan läsa mer om onlinesäkerhet för barn i VPNOverviews uttömmande guide.

Messenger Kids är en app för sociala medier som ger föräldrar fullständig kontroll och övervakning i appen. Den är säker och enkel att använda. Andra appar som är utformade med barn i åtanke är:

 • JusTalk Kids
 • Stars Messenger
 • Google Hangouts

Se till att du drar nytta av tillgängliga säkerhetsfunktioner, sätter gränser för ditt barn och pratar med dem om deras upplevelser med appen.

Ja, föräldrar ser alla meddelanden, bilder och videor som deras barn skickar och tar emot. Föräldrar kan också ladda ner allt innehåll som delas och tas emot i Messenger Kids. En begränsning är att videochattar inte spelas in eller sparas i appen.

Ja. Om du tror att en bild, ett videoklipp eller eller en kontakt är osäker eller olämplig för ditt barn kan du när som helst ta bort den/det från barnets meddelandetråd och rapportera till Facebook genom att följa dessa steg:

 1. Gå in på ditt barns konto.
 2. Välj fliken ”Aktivitet”.
 3. Klicka på bilden.
 4. Klicka på ”Ta bort”.

Bilden eller videon tas bort från barnets tråd och din vy i den föräldrapanelen. Andra personer i chatten, och deras föräldrar, kommer fortfarande att kunna se den borttagna bilden eller videon.

International security coordinator
Marko has a Bachelor's degree in Computer and Information Sciences. He coordinates and manages VPNOverview.com's team of international VPN researchers and writers.