Är strömning av film eller serie med VPN lagligt?

Is Streaming a FIlm or Series Legal With VPN Featured
Klicka här för en sammanfattning
Sammanfattning: Är det tillåtet att strömma med VPN?

I de flesta länder är det helt lagligt att använda en VPN när du strömmar. Detta skyddar din internetanslutning och din integritet. Det finns dock några saker du måste ta hänsyn till:

  1. I vissa länder är VPN inte lagligt.
  2. Olaglig nedladdning är inte tillåtet, inte ens med en VPN.
  3. Vissa strömningstjänster, såsom Netflix, blockerar VPN-användning.

Så länge du har detta i åtanke och följer reglerna för din VPN och strömningstjänsten, kan du strömma så mycket du vill.

Ett bra exempel på en VPN som tillåter strömning är Surfshark:

Vill du veta mer om VPN-blockering, säker strömning och vad som är och vad som inte är tillåtet med ett VPN? Läs hela vår artikel nedan.

Fru JustiticiaVissa personer undrar om det är lagligt att strömma med en VPN. Strömningstjänster såsom Netflix och Disney Plus gör sitt bästa för att blockera VPN-användare. Varför gör de detta? Är det olagligt att titta på en film med en VPN? Kan du få problem om du gör detta? I denna artikeln kommer vi att svara på alla dina frågor och förklara vad både regeringar och strömningstjänster tycker om VPN-användning.

Att använda en VPN är lagligt

Först av allt, låt oss klara av ditt största problem: I många länder är användningen av en VPN helt laglig. Även om du använder strömningstjänster online är det inte mot lagen att använda en VPN.

En VPN skyddar din datatrafik och dina identitetsuppgifter. Det är din rätt att skydda dessa uppgifter. Trots allt så har alla rätt till integritet. Det är därför användningen av en säker anslutning (t.ex. med en VPN) är tillåten.

I många fall rekommenderas det till och med att man använder en VPN. Många företag arbetar med VPN så att de säkert kan dela sitt nätverk med anställda som arbetar hemifrån. Många regeringar (i väst) rekommenderar också att du använder en VPN för att säkra ditt internet, till exempel. Att titta på program och filmer är bara en förmån.

Det finns ändå ett antal saker att se upp för om du vill titta på program eller filmer med en VPN:

  • Det finns delar av världen där VPN-användning betraktas som olaglig. I länder som Kina, Irak och Turkiet kan det vara mycket svårt att använda en VPN eftersom denna teknik är begränsad av regeringen.
  • Olaglig verksamhet förblir olaglig när du använder en VPN. En VPN döljer dina internetaktiviteter så att du är säkrare och har mer online-integritet. Men det betyder inte att de aktiviteter som är olagliga plötsligt blir lagliga.
  • Vissa strömningstjänster bekämpar VPN-användning. Exempel inkluderar Netflix och Disney Plus. Läs därför alltid noggrant användarvillkoren för en tjänst innan du använder dem i kombination med en VPN.

Dessa tre punkter kommer att diskuteras mer detaljerat nedan.

VPN-användning är inte laglig överallt

Kina med låsI de flesta länder, till exempel USA, Frankrike och Storbritannien, är VPN:er helt lagliga. Användningen av en VPN är dock olaglig på andra ställen. Om du bestämmer dig för att gå ut på nätet via en VPN i något av dessa länder kan du riskera böter eller mycket stränga straff.

VPN kan förbjudas helt eller förbjudas i vissa situationer. Till exempel får myndigheter i Oman använda en VPN om de har en licens, men privat användning av medborgarna är förbjuden.

Länder som förbjuder användning tenderar att ha strikt auktoritära regeringar, till exempel i Nordkorea och Kina. VPN kan användas för att kringgå regeringscensur och övervakning så därför vidtas åtgärder mot VPN-användare. Allt i ett försök att hålla landets medborgare under kontroll.

För att få en översikt över vilka länder där VPN-användning är förbjuden, se denna artikel. Befinner du dig i ett av dessa länder? Då är du i riskzonen när du använder en VPN. Alla borde kunna njuta av frihet på internet, men tyvärr så är det ännu inte fallet. Vi rekommenderar därför att du är mycket försiktig om du funderar på att använda en VPN i något av dessa länder.

Olagliga aktiviteter förblir olagliga när du använder en VPN

Laptop nedladdningVissa tror att användningen av en VPN gör olagliga aktiviteter lagliga, till exempel olaglig nedladdning av filmer och program. Så är inte fallet. Olagligt betyder olagligt, även med en VPN.

Även om det finns många lagliga sätt att titta på filmer och program är det fortfarande populärt att ladda ner olagliga torrenter. Förresten så är inte alla torrenter olagliga: så länge du använder filerna du laddar ner med tillstånd från upphovsrättsinnehavaren, så är det inga problem.

Det är förbjudet att ladda ner obehöriga torrenter av filmer, program, musik, spel och programvara. Enligt europeisk lagstiftning är det olagligt att ladda ner en fil utan tillstånd från den person eller det företag som äger upphovsrätten till filen. Dessutom är olaglig strömning av vissa program och filmer på plattformar som Popcorn Time, Putlocker, 123Movies, PrimeWire och Kodi inte heller tillåten. Tänk på att varje land har sina egna specifika lagar, så se alltid till att du är medveten om dessa.

Dessa regler gäller också för alla som använder en VPN. VPN gör det svårare för regeringar och andra att spåra dina online-rörelser, men det betyder inte att dina online-aktiviteter plötsligt blir lagliga. Tänk alltid efter noga innan du bestämmer dig för att ladda ner och titta på en film eller serie. Numera är det ofta lättare att hitta din underhållning på ett lagligt sätt, till exempel genom att använda en strömningstjänst såsom Netflix eller Disney Plus. Detta tar oss till vår tredje punkt: inte alla strömningstjänster fungerar med en VPN.

Vissa strömningstjänster är mot VPN-användning

I många fall kan du använda en VPN för att kringgå geografiska blockeringar för strömningstjänster. Till exempel har Hulu och Sling TV bara sändningsrättigheter i USA. På grund av detta har du inte tillgång till tjänsten om du är utomlands – dvs. utanför USA.

Om du har abonnemang på en sådan tjänst kan du fortfarande använda den med en VPN, även om du är utomlands. Välj bara en amerikansk VPN-server så får du tillgång till alla filmer, program och sändningar som finns tillgängliga på plattformen i USA. Allt detta är helt lagligt. Trots detta så är det viktigt att ta hänsyn till användningsvillkoren för en sådan tjänst.

Netflix och andra tjänster som blockerar VPN:er

Även om det är lagligt att strömma med en VPN så finns det tjänster som inte uppskattar användningen av en VPN. Netflix är ett välkänt exempel. Denna globala strömningstjänst vidtar ständigt åtgärder för att förhindra VPN-användning. En av dessa åtgärder är att Netflix kan blockera åtkomst till dess tjänst om de märker att du är ansluten till en VPN.

Detta betyder inte att VPN-användning är olagligt, men att Netflix försöker behålla dess geografiska blockeringar av deras innehåll. När allt kommer omkring så har de för många filmer och program bara rättigheterna för vissa länder. Som ett resultat av detta kan vissa filmer och program bara ses på amerikanska Netflix.

Netflix error

Du kan komma att se felmeddelandet ovan om du försöker titta på en film eller serie på plattformen med en VPN. I sådana fall har Netflix märkt att du använder en VPN eller proxy och du kommer inte att kunna se filmer eller program.

Om du stänger av din VPN så får du direkt tillgång igen, men bara till det innehållet som finns i det land där du för närvarande befinner dig. På detta sätt gör Netflix det mycket svårare för tittarna att se alla filmer och program på deras plattform. Andra strömningsplattformar, såsom Disney Plus, arbetar också med VPN-blockerare.

Lagliga sätt att titta på Netflix med en VPN

Det tillgängliga innehållet på Netflix skiljer sig åt mellan olika länder. I USA har du tillgång till många fler filmer och program än i till exempel Tyskland – och den skillnaden är oändlig. Vissa VPN-leverantörer passerar aktivt Netflix VPN-blockerare genom att ständigt använda nya IP-adresser. Detta innebär att det fortfarande finns VPN:er som du kan använda för att titta på (amerikanska) Netflix.

Vissa tjänster, såsom Surfshark, har också åtagit sig att göra andra versioner av Netflix tillgängliga, till exempel den nederländska, tyska eller japanska versionen. Allt du behöver göra är att välja rätt VPN-server.

Vill du prova Surfshark? Klicka på knappen i bannern nedan.

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Andra VPN-leverantörer har vidtagit olika åtgärder för att komma runt VPN-blockering. Du kanske måste ansluta till en speciell strömningstjänst, till exempel. Vissa leverantörer kräver också användning av en särskild IP-adress. Stegen du behöver vidta för att komma åt Netflix varierar från leverantör till leverantör.

Vårt råd är att välja en VPN-leverantör som fungerar med Netflix. När du har gjort detta kan du ta reda på om leverantören har tips för på hur man använder deras tjänst för att titta på Netflix. De har ofta en sektion med FAQ/Vanliga frågor som svarar på denna typ av frågor. Om det inte fungerar kan du kontakta deras kundtjänst.

VPN och användarvillkor

Lista med förstoringsglasSå fort du abonnerar på en strömningstjänst, till exempel Disney Plus, godkänner du deras användarvillkor. Dessa användarvillkor kan också inkludera avtal om VPN-användning. Detta beror på att vissa tjänster förbjuder VPN-användning. De kan därför vidta åtgärder om de märker att du använder en VPN.

Använder du en strömningstjänst och du vill titta på innehållet via en VPN-anslutning? Läs därför alltid användningsvillkoren för att se till att du inte bryter mot några regler.

Avslutande tankar

Att se filmer och program med VPN är helt lagligt. I de flesta länder finns det inga lagar som förbjuder detta. Dock är så inte fallet överallt. Var försiktig i länder där VPN-användning är olaglig. Tänk också på att det är förbjudet att olagligt ladda ner filmer och program – oavsett om du använder en VPN eller inte. Om du ändå gör detta riskerar du böter (eller något ännu värre). Slutligen gör Netflix och andra plattformar mycket för att förhindra VPN-användning på sina webbplatser. Ibland förbjuder de till och med i deras användarvillkor VPN-användning. Se alltid till att du använder en VPN och strömningstjänst som du kan och får strömma med.

Strömning med VPN - vanliga frågor

Har du en fråga om strömning med VPN? Nedan svarar vi kort på de vanligaste frågorna. Klicka bara på en fråga för att läsa svaret.

Beroende på din plats så är svaret antagligen ja. I de flesta länder är strömning med VPN lagligt. Det finns dock vissa länder där VPN-användning är förbjuden. Så var försiktig när du använder en VPN utomlands och leta upp information om användningen av VPN i ditt specifika land.

Med en VPN kan du få tillgång till filmer, program och strömningstjänster (t.ex. Hulu och BBC iPlayer) som annars inte skulle vara tillgängliga i ditt land. Men om du vill använda en betald strömningstjänst, exempelvis Netflix, behöver du fortfarande ett abonnemang, även om du redan har en VPN. En VPN ger dig fler möjligheter för strömning, men betaltjänster gör det inte gratis.

Med ett VPN kan du anonymt surfa och ladda ner innehållt. Men det betyder inte att olaglig nedladdning av till exempel filmer och program plötsligt är tillåten. VPN gör det svårare för andra att spåra vad du gör online, men du riskerar fortfarande rejäla böter för nedladdning om du laddar ner olagligt.

I de flesta länder är det lagligt att titta på filmer och program med VPN. Men Netflix använder VPN-blockerare, så du kan inte använda alla VPN:er tillsammans med Netflix. Om du vill titta på amerikanska Netflix utanför USA så behöver du rätt VPN-leverantör.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.